Дрібноплідні яблуні

16 січня 2013

Підкажіть правильну назву яблуні, що в народі називають "раєчка". Плоди у неї дрібні, червоні та соковиті.

Яблуня райка колоновидна.
Яблуня райка колоновидна.

Дрібноплідні форми яблуні широко розповсюджені на садових ділянках під різними назвами - райські (іванівські) яблука, ранетки (або ренетки), китайки. Сюди ж варто віднести й американські креби, а також численні напівкультурки сибірського походження.

Яблуня райська відома в культурі з доісторичних часів і в дикому виді у наш час не зустрічається. Назву свою отримала з легкої руки ботаніків, які виділили серед яблуні низький такий вид, як парадизка, що в перекладі саме й означає «райське яблуко». Вона являє собою невелике дерево або чагарник висотою до 2-3-х метрів. Має слабкорозгалужену кореневу систему, що неглибоко залягає. Пагони у неї без колючок, але з густим опушенням. Деревина гілок і коренів ламка. Листя невелике, довжиною 5-6 см, товсте, овальне, з густим опушенням на нижньому боці, матове. Квітки мають ясно-рожеві пелюстки довжиною близько 1,5 см. Плоди бувають досить великими, пласкоокруглі, з товстою і короткою плодоніжкою. Шкірочка плодів зеленувата з червоним смугастим рум'янцем. М'якоть кислуватого або прісно-солодкого смаку. Строк дозрівання - осінньо-зимовий. Морозостійкість у неї невисока.

Парадизка використовується в садівництві у якості підщепи, що розмножують вегетативно. Вона зменшує силу росту щеплених на них культурних сортів. Саме на ній засноване карликове садівництво.

Дуже близький за походженням до парадизки і інший різновид яблуні низької, що одержала назву «дуссен», форми якої характеризуються могутнішим вегетативним ростом, і тому поширилися, поряд з парадизками, у промисловому плодівництві у якості напівкарликових підщеп.

Китайська яблуня або яблуня сливолиста відома лише в культурі та відрізняється такими цінними властивостями, як зимостійкість, посухостійкість, продуктивність і швидкостиглість. Дерева китайки досягають висоти 10 метрів. Мають широку пірамідальну крону з червонуватими опушеними або голими пагонами. Листя середнього та великого розміру, довжиною 5-10 см і шириною 4-5 см, округлої, опукло-яйцеподібної або довгасто-округлої форми з ширококлиновидною основою і загостреною верхівкою. Зазвичай без опушення, яскраво-зеленого кольору, блискуче. Краї листа гостропильчаті або пильчато-городчаті. Квітки у 5-8-10-квіткових парасольковидних суцвіттях. Віночок квіток білий, зовні рожевий. Пелюстки великі, широкоовальні, довжиною 2,5-3 см. Зацвітає рано і радує своєю красою протягом 2-х тижнів. Плоди зібрані в пучки по 3-6 штук на довгих, тонких плодоніжках. Вони округлої або яйцеподібної форми, не більше 2,5-4 см у діаметрі. Шкірочка у них зеленувато-жовта, одноколірна або покрита червоним рум'янцем. М'якоть плодів грубозерниста, кисло-солодка з терпкістю, цілком їстівна. Строк дозрівання осінньо-зимовий. Плоди тривалий час не обпадають з дерева.

Дерева високозимостійкі і витримують температуру до -40°С, стійкі до парші, високопродуктивні, плодоносять регулярно, швидкостиглі. Сіянці китайки утворюють сильнорозгалужену, мичкувату кореневу систему і є цінною підщепою для ряду сортів яблуні, особливо генетично пов'язаних з нею.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9742 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс