Кілька слів про найскромнішого «короля всіх овочів» - шпинат

23 січня 2013

До прикрого рідко він зустрічається на наших грядках! За вмістом заліза шпинат посідає перше місце серед овочів, багатий мінеральними солями калію, кальцію, йоду. У ньому міститься багато білка. У їжу вживають розеточне листя до появи квіткового пагона.

Шпинат - холодостійка невибаглива зелена культура, що переносить невеликі заморозки. Сіють шпинат у ранні строки, у ті ж, що салати та горох. Через місяць вже збирають врожай. У минулому сезоні звичайний шпинат через дуже високу температуру, суховії та відсутність опадів у весняний період дуже швидко пішов у стрілки. Але на порятунок прийшла інша овочева культура - новозеландський шпинат, або тетрагонія. За складом, користю та невибагливістю у догляді він такий же, як звичайний шпинат. Вирощують його розсадою і врожай одержують до самого листопада. Цей шпинат дуже добре переносить пересадження та швидко нарощує численні повзучі стебла, які при гарному догляді та регулярних поливах можуть досягати в довжину до 1 м.

У їжу вживають товсті листочки та молоді пагони, що відростають. Після зрізання рослина швидко відновлюється, випускаючи множинні пасинки та не має особливого специфічного запаху, тому використовувати його можна у всіляких стравах, як у сирому вигляді в салатах, так і у вареному, тушкованому - як гарнір до м'яса та риби, добавки в борщ і суп. На зиму шпинат можна заморожувати і маринувати. І той, хто говорить, що шпинат не в його смаку, швидше за все, просто не вміє його правильно приготувати. Заповнити цей пробіл нескладно, було б бажання.

Сьогодні, як ніколи, потрібно використовувати будь-яку можливість, щоб подовше залишатися здоровим, працездатним, зм'якшувати удари, що наносяться нашому організму сучасною екологією. У городників, на щастя, є така можливість. Як говориться, наше здоров'я в наших руках.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7448 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс