Українські сорти винограду

10 жовтня 2012

Сортів винограду вже виведено стільки, що, мабуть, всі за все життя не перепробуєш, не те щоб посадити кращі з них на своїй ділянці. Але селекція триває, щоправда, вже трохи в іншому напрямку.

Гармонія
Гармонія

Наприклад, зараз селекціонери намагаються одержати великі гарні ягоди рідкісного забарвлення (червоного, жовтого, бузкового...). Особливо сильно цим захоплені народні селекціонери. Та і куди подітися, адже конкуренція на ринку з кожним роком все сильніша, і доводиться саджати новинки, щоб не продавати врожай за безцінь.

Якщо гібридні форми російських селекціонерів-аматорів знайомі серед виноградарів, у деяких вони навіть ростуть на виноградниках, то з українськими - практично ніхто не знайомий. А, між іншим, є досить багато цікавого. Ось, наприклад, гібридні форми дніпропетровського селекціонера-аматора Анатолія Олексійовича Голуба, що поставив перед собою завдання одержати сорти, стійкі до розтріскувань, що не ушкоджуються осами та мають гарну і велику ягоду.

Булат (Талісман х суміш пилка) - гібридна форма винограду ранньосереднього строку дозрівання, ягода велика і дуже велика, м'якоть дуже щільна, м'ясиста. Смак сортовий. Осою не ушкоджується. Не розтріскується, цукронакопичення нормальне. Стійкість висока. Транспортабельність дуже висока.

Гармонія (Деметра х суміш пилка) - дуже раннього строку дозрівання, при перевантаженні дозріває до п'ятого серпня. Смак сортовий, приємний, м'якоть щільна, хрустка, чорна. Квітка функціонально жіноча, запилюється добре, висить довго, заізюмлюється. Осою не вражається. При зволоженні не розтріскується. Ягоди великі та дуже великі, тримаються міцно.

Дніпровський ранній (ЗОС 1 х Ришел’є + суміш пилка) - гібридна форма винограду дуже раннього строку дозрівання. Обидвостатевий. Грона вагою 600-700 г і більше, помірно пухкі. Ягоди великі та дуже великі (10-16 г) чорні. Смак приємний сортовий, м'якоть щільна, м'ясисто-соковита, шкірочка при їжі не відчувається. Осою не вражається, не розтріскується. Довго висить на кущах, не втрачаючи товарних і смакових якостей. Стійкість до хвороб підвищена.

Рання Надія (ЗОС х Надія АЗОС) - гібридна форма дуже раннього винограду, дозріває 26 липня. Дуже довго висить на кущі, не втрачаючи товарних якостей. Ягода велика та дуже велика, яйцевидно-овальна, приємного простого смаку. М'якоть м'ясисто-соковита, чорна, смак зберігається до осені. Не схильна до розтріскування, осою не вражається. Горошіння за час плодоносіння не спостерігалося. Квітка обидвостатева, стійкість за час спостереження гарна, врожайність стабільно висока. М'якоть чорна. Кілька тонів у смаку. Висить, не втрачаючи смакових якостей до заморозків.

Рапсодія (Подарунок Запоріжжю х суміш пилка) - гібридна форма винограду. Середнього строку дозрівання. Обидвостатева, горошіння не спостерігалося. Ягода за формою нагадує Аркадію, але більш витягнута і крупніша. Біло-рожевий колір ягоди, консистенція м'ясисто-соковита, смачна. Дуже врожайна форма, сильноросла. Стій-кість до хвороб висока. Морозостійкість до - 24 С.

Танучий (Атлант х Аркадію + суміш пилка) - гібридна форма винограду, дуже раннього строку дозрівання, обидвостатева. Ягода велика та дуже велика. Біла, овальної форми. М’яконасінна ягода в роті тане, приємного сортового смаку. Вага 10-12 г. Гроно 600 г і більше, помірної щільності. Стійкість до хвороб підвищена. Морозостійкість -23 С.

Чорна Перлина (Кеша х суміш пилка) - середнього строку дозрівання, обидвостатева, ягода до 12 г, подовженої, конічної форми, із загостреним кінчиком. Смак гармонічний. Вага грона 600-700 г. Стійкість висока, транспортабельність гарна, осами не ушкоджується.

Яблучний (Тимур х суміш пилка) - гібридна форма винограду. Середньої сили росту, обидвостатевий, горошіння відсутнє. Ягода велика та дуже велика 10-12 г, дуже раннього строку дозрівання. М'якоть дуже щільна, м'ясиста, тверда, «особливого» сортового приємного смаку, біла. Транспортабельність висока, добре зберігається на кущах, грона середніх розмірів. Стійкість до хвороб висока. Морозостійкість - 24 С.

Характеристики гібридних форм ще не досить вивчені і вимагають перевірок у різних кліматичних умовах. Однак вирощування сортів аматорської селекції хоч ризикована, але цікава справа.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8817 Подобається: 2 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс