Яку небезпеку приховують у собі трутовики?

3 жовтня 2012

Багато садівників недооцінюють шкоду, що можуть нанести гриби трутовики плодовим деревам, тому ніяк з ними не борються. І дарма, тому що наслідки такого «сусідства» можуть бути досить жалюгідними.

Трутовики можуть протягом багатьох років розвиватися усередині стовбура і руйнувати його, не виходячи на поверхню. У такому випадку у дерева практично немає шансів вижити.
Трутовики можуть протягом багатьох років розвиватися усередині стовбура і руйнувати його, не виходячи на поверхню. У такому випадку у дерева практично немає шансів вижити.

Зараження спорами грибів трутовиків відбувається через рани, що з'являються на корі дерева в результаті ушкодження морозом, комахами, від сонячних опіків або в результаті механічних ушкоджень.

Із пророслих спор утворюється грибниця, що поступово поширюється по деревині і руйнує її. А потім, після проникнення грибниці в тканини, на корі з'являються плодові тіла. Вони можуть мати найрізноманітнішу форму: копитоподібну з концентричними борозенками, черепицеподібну, напівкруглу, пласку, у вигляді дрібних грибів з короткими ніжками.

В уражених трутовиками дерев різко знижуються врожайність і приріст пагонів, гілки їх стають тендітними і обламуються навіть при невеликому вітрі, на стовбурах можуть оголитися великі дупла. У результаті дерево гине.

Боротися з грибами трутовиками потрібно обов'язково і відразу, як тільки ви помітите їх на стовбурі. Для цього зачистіть уражену ділянку металевою щіткою до здорової деревини і обробіть 3%-вим розчином мідного купоросу. Якщо гілка уражена більш ніж на 50%, її необхідно спиляти, а зріз замазати садовим варом або олійною фарбою.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6762 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс