Як зберегти яблука і груші

26 вересня 2012

Серед осінніх садово-городніх робіт важливе місце займає збір врожаю та закладка його на зберігання. Із фруктів на тривале зберігання закладають головним чином зерняткові плоди - яблука і груші, які є цінним джерелом вітамінів в осінньо-зимовий період.

Після того як врожай зібраний, виникає питання: як же його зберегти, щоб можна було цілий рік хрумкотіти яблуками? Ось тому сьогодні ми поговоримо про те, як же все-таки правильно зберігати зібрані у вашому саду яблука. Адже це – продукти, що швидко псуються. І щоб вони як можна довше залишалися високої якості, потрібно враховувати біологічні особливості плодів. Давайте звернемося до ученої та народної мудрості.

ВСЯ СПРАВА В ШКІРОЧЦІ

За часом дозрівання яблука діляться на літні, осінні та зимові сорти. Характерною ознакою кожного є шкірочка: у літніх вона більш ніжна і тонка, а у зимових буває більш грубою, маслянистою, зі слабковираженим восковим нальотом. Саме шкірочка відіграє велику роль у збереженні яблук, тому що вона захищає м'якоть не тільки від висихання, але і від проникнення в неї мікроорганізмів. Тому плоди з товстою шкірочкою та восковим нальотом здатні залишатися свіжими протягом довгого часу. Для зберігання найкраще підходять плоди зимових сортів.

ЗБИРАТИ АКУРАТНО

Лежкість багато в чому залежить від того, як яблука були зібрані. Тому для роботи в саду при збиранні врожаю використовуйте драбини або інші пристосування, які дозволять акуратно, без ушкоджень, зняти плоди з гілок. Ті, що призначені для тривалого зберігання, щоб уникнути ушкодження тонкої шкірочки та воскового нальоту, рекомендується збирати в рукавичках. Також для того, щоб зменшити число механічних ушкоджень, можна використовувати спеціальні плодозбірні сумки, а якщо їх немає, то просто пластмасові відра, застелені всередині мішковиною.

Деякі садівники-аматори, щоб не утрудняти себе, просто трясуть дерево і збирають впалі яблука з землі. Але вони для зберігання не годяться. Невелике порушення шкірочки спричиняє утворення гнилі. А якщо ушкоджений плід лежить разом з іншими цілими плодами, то гниль з такого яблука переходить на сусідні.

ЯБЛУКА В ЛУШПАЙЦІ

При зберіганні у плодах тривають процеси життєдіяльності: поглинання кисню, виділення вуглекислого газу, вологи, ферментативні реакції. Яблука перед закладенням на зберігання необхідно розсортувати, відібрати уражені хворобами та шкідниками або з механічними ушкодженнями. Зберігати потрібно тільки здорові плоди. Чим крупніший плід, тим раніше він дозріває, сильніше дихає, більше виділяє речовин, які, у свою чергу, впливають на оточуючі плоди, прискорюючи їхнє дозрівання. Тому плоди одного сорту перед зберіганням краще розібрати за розмірами: великі, середні, дрібні. Довше та краще зберігаються плоди середніх розмірів: дрібні яблука з часом в'януть, а великі частіше вражаються хворобами. Упаковувати їх переважніше окремо і знімати зі зберігання в різний час.

Плоди зручно закладати на зберігання в тарі, тому що вона не тільки захищає від механічних ушкоджень, але і створює сприятливі умови температури та вологості навколо продукту, дозволяє більш ефективно проводити його вентиляцію і охолодження. Тара повинна бути міцною, чистою, виготовленою з деревини м'яких порід або вологостійкого картону. Небажані ящики із занадто широкими просвітами між дошками. Яблука можна укладати у великі ґратчасті скрині, на стелажі. Найкраще ізолювати кожне яблуко від прилягаючих до нього: загортати в папір або перешаровувати сипучим матеріалом (лузгою, лушпайкою гречки, деревними листями (дуб, клен, осика), мохами, піском, стружками м'яких листяних порід). У ящики плоди доцільно укладати діагонально або рядами.

При наявності вільного часу перед закладенням на зберігання можна попередньо занурювати кожне яблучко у 2-відсотковий розчин хлористого кальцію або спиртовий розчин прополісу (100 г свіжого прополісу на 0,5 л спирту).

У деяких місцевостях прийнято ряди яблук перешаровувати соломою. Таке впакування має той недолік, що з появою у ящику перших плодів, що загнили, або при конденсації вологи у зв'язку з різкою зміною температури солома починає гнити. Яблука можна зберігати і у піску. Для цього потрібно взяти дрібний пісок, ретельно його промити і висушити у пічці. У підготовлені заздалегідь ящики на дно тонким шаром помістити пісок, укласти на нього яблука і засипати плоди піском таким чином, щоб верхній його шар становив 3 см. Потім можна укласти наступний шар. Повторюється так доти, поки ящик не виявиться заповненим.

Плоди для зберігання на стелажах можна обгорнути паперовими серветками або акуратно укласти не більш ніж у 2-3 ряди. Чим щільнішим є укладання плодів, тим менше при переносі або перевезенні буде механічних ушкоджень; чим пухкішим - тим більше плоди б'ються один об інший.

При зберіганні в ящиках або на стелажах плоди можна впаковувати у промаслений папір або перестилати промасленою стружкою, щоб охоронити їх від захворювання засмагою. Папір або стружку просочують мінеральною олією (вазеліновою). На 500 серветок витрачають 100 г олії. Вигідніше промаслювати папір, а не стружку. Серветки можна промаслювати таким чином. На качалку або валик намотати тканину, просочити її злегка олією і прокочувати цим валиком серветки, після чого кожний просочений аркуш паперу перекласти сухою серветкою, щоб видалити надлишок олії.

Яблука добре зберігаються також у поліетиленовій плівці. У ящик кладуть два полотнища плівки хрест-навхрест. Плоди укладають правильними рядами, а краї плівки закривають конвертом.

ДЕ ЗБЕРІГАТИ

Ящики з плодами зберігають у льосі, підвалі або іншому прохолодному, добре провітрюваному сховищі. Температура повинна бути близько 2°С. Оптимальна вологість у сховищі - 80%.

У льосі або іншому приміщенні влаштовують стелажі. Нижню полицю потрібно робити на 15-20 см від підлоги, верхню - щоб між тарою із продукцією та стелею було не менше 30-40 см. Відстань між середніми поличками також повинна бути такою, щоб між ящиком і наступною полицею було не менше 20 см. З огляду на те, що у верхній частині приміщення температура повітря більш висока, ніж знизу, ящики із плодами встановлюють так, щоб ті фрукти, які потрібно зберігати довше, були внизу, а більш швидкого використання - зверху.

Крім того, не варто зберігати яблука і груші разом з картоплею та овочами, а також культурами, що мають сильний запах (цибуля, часник, хрін), інакше вони втратять і аромат, і смак.

МОЖНА - У ПАКЕТАХ

Останнім часом широко стали застосовувати зберігання плодів у поліетиленових пакетах. Суть цього способу полягає в тому, що при диханні плодів витрачається кисень, бажаний для розвитку мікроорганізмів, і виділяється вуглекислий газ, при якому процеси обміну речовин у плодах сповільнюються, і плоди від цього зберігаються довше. Тут важлива наявність постійних температур, які повинні бути не вище +5-7°С і не нижче -2°С. При цих умовах яблука в пакетах можна зберігати в сараях, будиночках і навіть на балконах міських квартир.

Виготовляють мішечки із плівки товщиною від 30 до 60 мікронів і місткістю 2-3 кг. Більш товста поліетиленова плівка непридатна для таких мішечків, тому що плоди, що зберігаються, у них швидко псуються. Поліетиленові пакети виготовлені з тонкої поліетиленової плівки, що продаються в магазинах, можна використовувати для зберігання плодів. Перед тим як скласти плоди в пакет, їх необхідно остудити до температури льоху, інакше всередині упаковки конденсується волога. Після укладання плодів пакети зав'язують міцною ниткою або шпагатом, потім розміщають на стелажах в один шар або підвішують.

У такій упаковці плоди довгий час залишаються соковитими, хрусткими, рідко загнивають і пліснявіють.

Деякі садівники, крім яблук, у них закладають ватку, змочену в оцті або спирті.

НІЖНІ ГРУШІ

Груші зберігають так само, як і яблука, за винятком деяких особливостей, які необхідно знати.

Груші - дуже ніжні плоди, при їхньому збиранні необхідна обережність. особливо ніжні сорти рекомендується навіть зривати в рукавичках, і кожний плід загортати у тонкий м'який папір. Груші укладають у ящики по діагоналі, плодоніжкою в проміжок між плодами наступного ряду.

Зберігають їх при температурі +2-4°С, тому що при температурі, близької до нуля, вони не достигають. Плоди таких сортів, як Бере Боск, Бере Арданпон, Кюре та Кіффер, найкраще лежать в упаковці з поліетиленової плівки.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10426 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс