Лимонник китайський: краса і користь

19 вересня 2012

Корисна і дуже гарна рослина з яскравими плодами - лимонник китайський. Це листопадна ліана, і вирощувати її потрібно на опорі. У дикому виді лимонник можна зустріти на Далекому Сході, у кедрових лісах і долинах річок.

Нерідко дачники вирощують лимонник як декоративну культуру. Але у цієї надзвичайної рослини чимало корисних властивостей. Він активізує діяльність нервової системи, посилює збудження в корі головного мозку, прекрасно стимулює серцево-судинну систему і підвищує артеріальний тиск.

Його рекомендують застосовувати в періоди особливо інтенсивної роботи мозку, наприклад, під час здачі іспитів або захисту диплома. Під час прийому препаратів на основі лимоннику нервова система не виснажується. Навпаки, лимонник китайський має тонізуючу, освіжаючу та стимулюючу дію. У його склад входять калій, йод і селен, вітаміни.

Ягоди лимоннику незвичайні за смаком: шкірочка у них солодко-солена, сік дуже кислий, а насіння пекуче і смолисте. У них містяться ефірні олії та корисні органічні кислоти. Поряд з тонізуючим ефектом, лимонник стимулює роботу кишечнику та печінки, сприяє підвищенню імунітету та зниженню цукру в крові. При вживанні плодів загострюється нічний зір; моряки здавна брали ягоди із собою, щоб справлятися з морською хворобою і втомою. У чоловіків препарати лимоннику підвищують сексуальну активність і застосовуються для поліпшення потенції.

Для посадки лимоннику китайського на ділянці вибирають переважно лісові ґрунти з гарним зволоженням - посухи він не виносить. У глинистий або важкий суглинний ґрунт додають пісок і торф. Реакція ґрунту краща нейтральна; у кислий ґрунт необхідно внести вапно.

Якщо вирощувати лимонник без опори, він буде добре розростатися, давати рясну кореневу поросль, але плодів ви не побачите. Рослина стійка до морозів, зимує зазвичай без укриття - достатньо замульчувати торфом або листям прикореневу область, - але весняні заморозки можуть ушкодити квіткові бруньки, і у такий рік лимонник також плодоносити не буде.

Без обрізки ліана швидко загущується. Але в жодному разі не обрізайте лимонник навесні, після його пробудження: з пагона після обрізки починає рясно витікати сік; пагін часто в результаті засихає. Зазвичай практикують літню (червень - липень) обрізку.

Розмножують лимонник свіжим насінням або вегетативно - кореневими паростками. Насіння висівають під зиму, у крайньому випадку - у спеціально виділений розплідник навесні. Врахуйте, що через півроку після збору насіння втрачає схожість. Сходи з'являються повільно, у перший рік рослини досягають не більше 5 - 6 см у висоту. Сіянці ростуть у розпліднику без опори 2 - 3 роки, після чого їх пересаджують на постійне місце.

Перед весняним посівом насіння варто замочити на 4 – 5 діб. Те, що спливло на поверхню, викидають, а набрякле та осіле на дно висівають у ящики в суміші з мохами або піском. Субстрат воложать і протягом місяця витримують при температурі від +15° до +20° С при постійно високій вологості. Потім стратифікують також протягом місяця при температурі від 0° до +5° С. Проростає воно при температурі біля +10° С.

Краще всього розмістити лимонник біля стіни або альтанки, яку він незабаром сховає своєю зеленню. У його підніжжя висаджуйте пряну зелень або листові овочі, що потребують ґрунтів з високою вологістю.

У народній медицині застосовується сік ягід, сушені ягоди. Для підняття тонусу можна додавати у звичайний або трав'яний чай шматочки пагонів і ягоди лимоннику. Використовують його у відварах, настоях. Для зберігання заготовлюють компоти і вітамінізовані соки; також зберігають ягоди лимоннику, пересипавши їх цукром, у холодильнику.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6777 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс