Сіємо у серпні - збираємо врожай у жовтні

29 серпня 2012

У нас взагалі не дуже популярні повторні посадки. Хтось не хоче «знущатися із землі», інші вже втомилися і вважають «другу хвилю» не особливо-то і врожайною. У результаті збираємо в рази менше, ніж могли б. Взяти, приміром, огірки - зараз вони всі або з теплиць, або з тих ділянок, де провели повторні літні посіви. І врожай не менше, ніж від весняного посіву.

ПОВТОРЕННЯ - МАТИ ВРОЖАЮ

Можна спробувати зберегти і весняні посадки. Деякі фермери так і роблять: обприскують рослини помідорів і огірків фунгіцидами, не даючи їм засихати, і збирають врожай до осені. Хоча чим далі, тим плоди дрібніші і тим частіше доводиться бризкати. Звісно ж, навіть найелементарніший контроль такий врожай не пройде - залишки пестицидів.

Але відмовляються від «хімічного» методу з іншої причини: врожай не товарний і багато витрат на обробки. Дешевше простимулювати прискорене дозрівання помідорів і, переоравши, посадити їх заново.

Стимулюють по-різному - великі підприємства обприскують посадки препаратами типу «Гідрела» - і наступного дня навіть най-дрібніші та зелені помідори стають червоними. Причому їхня консистенція залишається колишньою - дубовою. А значить везти можна куди завгодно, і полежать вони значно довше.

Дрібні фермери просто перестають поливати, і помідори за тиждень всі доспівають.

За огірками стежать по-іншому. Коли, незважаючи на всі старання, врожай знижується і починають замість зеленців іти гачки та виродки - саджають заміну, а через два тижні після сходів стару плантацію можна прибирати, щоб не поширювати заразу на нові грядки.

ЧОГО ДОМОЖЕМОСЯ?

Завдяки повторним посівам будемо з великими помідорами до самих морозів, а зібрану зелень можна дозарювати хоч до Нового року.

Огірки, якщо накрити плівкою або лутрасилом, можна збирати теж досить довго. Осінні дощі дозволяють одержувати високоякісні врожаї у найбільш посушливих районах.

Не останній довід на користь літніх посадок - подвоєння врожаю з однієї і тієї ж площі. І найголовніше - на нових рослинах простіше справлятися зі шкідниками та хворобами, що поширилися вже на весняних кущах.

ЯКІ СОРТИ БРАТИ?

Чим далі на північ розташована ділянка, тим більш ранні вибирають сорти. На півдні ж можна покопатися, намагаючисть брати не найбільш ранні, а середні - вони більш врожайні.

З огірками взагалі проблем немає - беремо корнішонні гібриди, типу Бетини, Германа, Машеньки... Вони дають перші зеленці буквально через 3-4 тижні після посіву.

Більш ранні огірки важко знайти. Є навіть рекомендації перші квітки обривати, але це навесні. Восени всі залишаємо.

Гірше всього з капустою. Пізні сорти в більшості районів не встигнуть налити качани.

Ранні - не дуже цікаві: погано лежать. Тому вибираємо найбільш скоростиглі із середніх сортів. Наприклад, Золотий гектар - готовий до збирання вже через 72-75 днів. Тобто це майже ранній сорт, але він здатний зберігатися кілька місяців і придатний для квашення.

Якщо за літо розмножилися слимаки, варто звернути увагу на кольорову капусту, кольрабі та червонокачанну. Шкідники їх не так сильно люблять і майже не ушкоджують. Із червонокачанної гарний сорт Утрехський, більш відомий за назвою «Голландська рання». Належить до середньостиглих капуст, дозріває досить рано. Дає відмінні врожаї щільних лежких качанів. От тільки квасити їх не можна.

Редиску можна взагалі збирати конвеєром - до найпізнішої осені. Цього року на своєму редакційному городі ми, наприклад, зібрали вже два врожаї редису і зараз посіяли третій.

НА ЧОМУ ПРОГОРЯЮТЬ?

Взагалі ж, повторні посіви майже нічим не відрізняються від весняних. Але все-таки є особливості, які не можна не враховувати.

Звичайний посів улітку запросто задавлять бур'яни. Якщо не хочете на колінах просапувати густу щітку лободи або пирію - розправтеся з бур'янами. Для цього перед посівом проводять провокаційний полив, а як бур'яни зійдуть - ґрунт перекопують. Якщо на це часу немає - сійте основну культуру і поливайте. Бур'яни зійдуть першими, їх і обприскайте «Раундапом». Культурним паросткам, що перебувають ще в землі, шкоди не буде, а з бур'янами розправитеся.

Поливати такі посіви потрібно частіше. Навесні є запас зимової вологи, можна поливати раз на тиждень, більшість насіння зійде без проблем. Влітку такої фори немає, тому поливаємо через день, якщо, звичайно, не зарядять дощі.

Рятуйтеся від шкідників: влітку вони більш люті - в основному тому, що у сусідів вже все засохло, а у вас молода зеленушечка лізе. Хоча огіркам і помідорам ніхто особливо не шкодить, а ось капусту, редьку, редис і дайкон доводиться буквально рятувати від блішок, капустяної мухи та іншої погані. Тому обприскують їх через 3-4 дні після появи сходів і обробку повторюють через 1,5 тижні.

Не забувайте і про хвороби - вони з'являться раніше ніж звичайно, можуть через тиждень або два. Тобто відразу після «інкубаційного періоду». Тому додавайте в інсектициди «Ридоміл», «Швидкий», «Стробі», чергуючи препарати. Тоді врожай буде гарантований. Головне - впоратися спочатку, а потім вже і стійкість старого бадилля виявиться.

До речі, смакові якості осінніх овочів найчастіше краще літніх - адже редису, капусті, та і всім коренеплодам до душі прохолодна погода. І навіть теплолюбні овочі під час плодоносіння можуть проявляти дива холодостійкості. Так дуже теплолюбні баклажани восени довше стоять, ніж помідори.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 12111 Подобається: 0 | Не подобається: 1  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс