Цукрова кукурудза: секрети вирощування

20 червня 2012

Цукрова кукурудза – цінна овочева культура. У їжу використовується зерно в молочній стиглості у свіжому, замороженому, консервованому та сушеному вигляді. З кукурудзи готують більше 150 страв. Консерви роблять із цілих і дроблених зерен, а також у суміші з іншими овочами.

Треба мати на увазі, що за поживністю та смаковими властивостями цукрова кукурудза займає одне з перших місць серед овочевих культур. У її зерні у фазі молочної стиглості міститься (% на сиру речовину): вуглеводів - 18-20, у тому числі цукру - 3,5-6, протеїну - близько 3, золи - 0,5, жирів - до 1. Крім того, зерно багате вітамінами.

У порівнянні з зерном зубовидної кукурудзи цукрова містить у 2 рази більше жирів і в 1,5-2 рази цукру. У зерні цукрової кукурудзи значно більше декстринів і менше крохмалю та неповноцінного білка - зеіна. Одним словом, цукрова поживніша зубовидної і за калорійністю навіть перевищує зелений горошок і овочеву квасолю.

Цінується цукрова кукурудза і як лікарська рослина. Відомо, що атеросклерозом рідше хворіють у тих районах, де в харчуванні переважають кукурудза та рис. Екстракти з її рильців широко застосовуються при хворобі печінки, жовчного міхура, ниркокам’яній хворобі та циститах. Жирова фракція зерна добре регулює процеси травлення і сприяє засвоєнню інших продуктів. За даними вчених, річна норма споживання цукрової кукурудзи для дорослої людини - 3,7 кг.

Всі сорти та гібриди цукрової кукурудзи, які культивуються в нашій країні, належать до виду звичайної кукурудзи і її підвидів: європейського, південноамериканського, аризонського, а також до гібридів між цими підвидами.

Цукрова кукурудза - однодомна, але роздільностатева рослина. Корені має мичкуваті. Крім них, рослина утворює від 3 до 4 надземних вузлів повітряних коренів. Легко помітити, що коренева система скоростиглих сортів розвинена слабкіше, ніж пізньостиглих, у яких у вологу погоду відростає багато товстих повітряних коренів. Потужна коренева система дозволяє рослині протистояти вітру та легко переносити недолік вологи.

Стебло цукрової кукурудзи висотою 0,8-3 м, у поперечнику 2-6 см, пряме, циліндричне, гладке. Кількість надземних міжвузлів і вузлів від 6 до 18 і більше залежно від сорту та умов вирощування. Висота стебла - показник скоростиглості. Більш пізньостиглі сорти, як правило, високорослі, скоростиглі - низькорослі. За рахунок подовження міжвузлів росте стебло. З нижніх вузлів його утворюються пасинки - рослина кущиться.

Зацвітає цукрова кукурудза на 45-90-й день (залежно від сорту) після сходів. Цвітіння чоловічих квіток починається раніше жіночих і наступає через 3-5 днів після появи волоті. Період від цвітіння жіночих квіток до молочної стиглості зерна - 20-25 днів. Фаза молочної стиглості триває всього від 2 до 5 днів, зате період від молочної до повної біологічної стиглості - 40-60 днів.

Вітчизняні городники в основному вирощують сорти та гібриди з яскраво-жовтим і білим забарвленням зерна. У скоростиглих сортів з дрібними качанами буває 8-16 рядів зерен, у пізньостиглих - 14-20 рядів. Відмітна ознака цукрової кукурудзи - тканини стебла, листя та качанів у неї ніжніші, ніж у зубовидної і кременистої кукурудзи. Зморшкуватість і скловидність зерна обумовлюються підвищеною здатністю її вуглеводів із втратою води зменшувати обсяг.

Тепер про агротехніку. Насамперед нагадаємо, що цукрова кукурудза - культура теплолюбна. Насіння проростає при 8-10°C, найкраща температура для росту і розвитку рослин 18-24°C. У період цвітіння висока температура повітря (30°C і вище) погано позначається на процесі запліднення - сприяє зниженню врожайності та погіршенню якості качанів. У порівнянні із зерновою кукурудзою цукрова менш засухостійка. Найбільша потреба у воді проявляється в другий період росту та розвитку, за тиждень до викидання волоті, і триває місяць. Коли зерно досягне нормальної величини та форми, потреба у воді знижується.

ВИРОЩУВАННЯ КУКУРУДЗИ

Цукрова кукурудза - рослина короткого світлового дня. Для сприятливого проходження світлової стадії розвитку цій кукурудзі необхідний 12- 14-годинний світловий день. При більш довгому світловому дні рослини пізніше цвітуть, затягуються строки дозрівання, збільшується вегетаційний період.

Ця рослина вимагає родючих, багатих гумусом, структурованих грунтів, що добре прогріваються, та мають гарну повітро- і водопроникність. Добре росте на глибоких наносних і супіщаних чорноземах, легких суглинних чорноземах і каштанових ґрунтах. Поруч із цукровою зернову кукурудзу не сіють, інакше не уникнути перезапилення з втратою чистосортності.

До добрив цукрова кукурудза досить чутлива. Найбільше живильних речовин рослинам потрібно в період цвітіння і формування качанів. При нестачі азоту листя жовтіє і відсихає; якщо бракує фосфору - листя червоніє. А які ознаки калієвого голодування? При цьому кукурудза припиняє ріст, по краях листя з'являються як би опіки, зерно утворюється і великим і дрібним. Не забудьте внести на плантацію кальцій: він не тільки нейтралізує кислотність ґрунту, але і сприяє утворенню кореневих волосків.

Коли і як вносити добрива? Під осіннє перекопування ділянки вносять розраховуючи на 1 кв.м 2 кг напівперепрілого гною, 35 г суперфосфату, 25 г калійної солі. Рано навесні ґрунт необхідно рихлити на 8-10 см. Мінеральні добрива можна вносити як під осіннє перекопування, так і під весняне розпушування. Сіють кукурудзу у пору стійкого тепла, коли ґрунт на глибині посіву прогріється до 8-10°C, що буває в першій декаді травня. При більш ранньому посіві скоростиглі сорти, що володіють підвищеною холодостійкістю, формують качани на 5-7 днів раніше, однак урожайність їх буває на 10-12% нижчою, ніж при посіві в оптимальний строк. На одну сотку (100 кв.м) висівають 200 г насіння. Глибина закладення посіву-5-6 см при ранніх і 8-10 см при оптимальних строках. Схема посіву 70х70 см із залишенням у гнізді після проріджування двох рослин. Помічено: у загущених посівах при недостатньому освітленні рослин забарвлення листя блідне, стебло тоншає, ріст і розвиток кукурудзи слабшають. Зазвичай сходи проріджують з появою другого листа. Протягом вегетації посіви цукрової кукурудзи рихлять і просапують. Гарні результати дає пасинкування рослин у фазі 7-8 листів. З таких рослин отримують більше вагомих качанів.

Поливають кукурудзу невеликими дозами, адже її коренева система заглиблюється слабко. Збирають у фазі молочної стиглості. Сигнали до збирання наступні. Поява на зовнішніх шарах обгортки крайки, що засихає, шириною близько 1 мм. Верхні шари обгортки до цього часу менш вологі і туго облягають качани. Маточкові нитки біля самої вершини качана злегка буріють, але не зсихаються. Зерно настільки виконане, що ряди щільно замикаються. Жовте забарвлення виражене у всіх зерен до самої верхівки качана. Верхівка зерна без вм'ятин і ознак зморшкуватості. При натисненні нігтем оболонка зерна лопається, з неї вискакує зародок та витікає молочно-біла рідина.

Збирають качани у два-три прийоми. Зірвані качани негайно варять або пускають на консервування. За добу після збирання зерно цукрової кукурудзи втрачає 50% цукру при температурі 30°С і 17% при 10°С.

СТРАВИ З ЦУКРОВОЇ КУКУРУДЗИ

Суп картопляний з цукровою кукурудзою

У киплячий бульйон покласти почищену картоплю і варити до напівготовності. Потім додати підсмажену цибулю, моркву, петрушку та селеру і за 10 хвилин до кінця варіння покласти відварені або консервовані зерна кукурудзи.

Цукрова кукурудза відварена

Качани почистити від ниток і обгортки, покласти в каструлю, залити окропом, довести воду до кипіння, додати сіль (12 г на 1 л води), варити 10-15 хв. і викласти на блюдо. Окремо подати вершкове масло, сіль і перець. Для посилення аромату дно та стінки каструлі викласти листями.

Кукурудза печена

У качанів відігнути листи обгортки, ретельно видалити маточкові нитки, знову щільно загорнути в обгортки і покласти в духовку на 12 хвилин. Качани подавати на стіл загорненими в листя.

Салат з овочами

Помідори, огірки та відварену кольорову капусту нарізати невеликими шматочками. До них додати зрізані з відварених качанів зерна цукрової кукурудзи, листя салату, сметану , сіль і перець - за смаком.

Салат з яйцем і цибулею

Відварені зерна цукрової кукурудзи змішати з нарізаною ріпчастою цибулею, заправити рослинною олією, оцтом з додаванням цукру та солі - за смаком, красиво викласти в салатницю і зверху посипати здрібненим крутим яйцем, зеленою цибулею та кропом.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 11361 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс