Липневі турботи городника. Допомога рослинам у розпал літа

4 липня 2012

Липень - розпал літа. На городі з кожним днем все більше яскравих фарб - дозрівають овочі. До чого ж гарні хрусткий салат, огірок, цибуля, часник, соковиті помідори, перець. Тільки у зірваних з грядки плодів такий тонкий, неповторний смак і аромат. Ідеш городом - любуєшся: не даремно витрачені час і праця. Успіх те саме що азарт, тому і не лякає майбутня робота, якої не стало менше. Скоріше, навпаки. Адже потрібно допомогти вихованцям завершити життєвий цикл плодами. А інакше для чого ми їх сіяли-саджали?

Особливу увагу в цьому місяці приділіть догляду за рослинами і насамперед - збереженню вологи у ґрунті. У спеку вода швидко випаровується і її запаси висихають. Не тримайте рослини на «сухому пайку». Капусту, цибулю, часник, салат та інші зелені культури поливайте 2-3 рази на тиждень, витрачаючи по 20-30 л на 1 кв.м; коренеплідні та гарбузові овочі 1-2 рази, виливаючи по 40-50 л/кв.м; пасльонові 1 раз на два тижні, використовуючи по 70-90 л/кв.м води.

Щоб витрачати воду ощадливо, поливайте у борозни або лунки. При дуже спекотній та сухій погоді борозни і лунки наповнюйте водою по кілька разів, у міру її усмоктування в ґрунт. Якщо ж поливаєте методом дощування, то наступного дня після поливу (дощу) обов'язково рихліть або мульчуйте ґрунт. Тепер вже рихлити ґрунт у міжряддях необхідно акуратно, намагаючись не ушкодити корені та рослини, що розрослися. Під час розпушування підсапуйте селеру, кореневу петрушку, фенхель на 2-3 см, а капусту, томат, цибулю-порей на висоту 4-5 см.

Салати та інші зелені культури з вузькими (15-35 см) міжряддями поливайте по борознах. Робіть їх по середині міжрядь, глибиною 10-12 см, заповнюйте водою, а коли вода всотається, закривайте ґрунтом. Таким же чином поливайте коренеплідні культури (буряк, моркву, петрушку, селеру, вівсяний корінь, скорцонеру). Без поливу вони формують дрібні та в'ялі коренеплоди.

Капусті воду наливайте в лунки, зроблені на відстані 10-12 см від стебла, глибиною у багнет лопати. Брюссельську капусту поливайте тільки в посушливі періоди - висока вологість ґрунту сприяє розростанню листя на заваду утворенню качанчиків. Після поливу не забудьте підсапати рослини.

Огірок поливайте тільки підігрітою на сонці водою. У жодному разі не «обливайте» рослини холодним душем. Для них це стрес. Лунки робіть на відстані 12-15 см від стебла рослин, глибиною 15-20 см. Коли вода всотається, засипте лунки ґрунтом.

Після поливу, підживлень або дощу рихлити ґрунт у міжряддях огірка не треба, тому що коренева система рослин розташовується у поверхневому шарі ґрунту і її можна легко ушкодити. Краще замульчуйте ґрунт перегноєм, соломою, скошеною травою. Огірок часто вражається несправжньою борошнистою росою (пероноспороз). З появою перших ознак захворювання обробіть рослини 0,4%-вою суспензією хлорокису міді (40 г на 10 л води) або 1%-вою бордоською рідиною (1 л робочого розчину на 10 кв.м). Наступні обробки проводьте через 7-12 днів залежно від погодних умов (після дощу, поливу та рясних рос).

Не забувайте пасинкувати рослини високорослих сортів томату. Видаляйте пасинки кожні 7-10 днів. За один прийом на одній рослині можна видаляти тільки 1-2 пасинки. Одночасно з пасинкуванням підв'язуйте рослини та зав’зі до опор або шпалер, щоб поліпшити доступ повітря і сонця до плодів, що зріють. Як тільки дозріють плоди на першій кисті, видаліть все листя, розташоване нижче неї. Надалі, після дозрівання плодів на 2-й і 3-й кистях з листям, розташованим нижче них, робіть так само. Наприкінці місяця треба прищипнути верхівку пагонів у високорослих сортів, а також видалити квітучі суцвіття та ті, на яких тільки починають розвиватися плоди.

На сортах, вирощуваних без формування, регулярно видаляйте пожовтіле та засохле листя, особливо те, що розташоване близько до землі. Воно може стати джерелом зараження рослин фітофторозом, тому що грибок зберігається у ґрунті роками. Як тільки температура вночі опуститься нижче 10-12°С, обприскайте рослини одним з фунгіцидів. У період масового формування плодів підживіть рослини суперфосфатом (15-20 г/кв.м). Достиглі плоди збирайте відразу, ті, що залишилися, дозріють тоді швидше.

Особливу увагу приділіть цибулі-порею. Вона має потребу у частих поливах. Сполучення поливів з підживленнями сприяє утворенню гарного врожаю. Підживлюйте її 1-2 рази на місяць, підсипаючи під кожну рослину жменю органіки, або городньою мінеральною сумішшю (40-50 г на 10 л води). Останнє підживлення необхідно зробити наприкінці місяця і більше до збирання не підгодовувати.

У ревеню видаліть квітконоси та відмерле листя. Підживіть рослини органікою, фосфорними або калійними добривами. До осені сформується нове листя з соковитими черешками. Воно особливо корисне у свіжому вигляді.

На площах, що звільнилися після збирання ранніх культур, не забудьте посіяти скоростиглі зелені овочі або сидерати (гірчицю, горох, вику, люпин, чину). Сидерати збагачують ґрунт живильними речовинами, сприяють оздоровленню та підвищенню його родючості. Не упускайте можливості засіяти кожну ділянку, що звільнилася, сидератами. Це вірний шлях до вирощування екологічно чистої продукції.

Приступайте до збирання часнику (II декада липня) і ріпчастої цибулі, вирощеної з сівка. Збирайте цибулю тільки після повного полягання листя. Не притоптуйте бадилля, щоб прискорити дозрівання цибулин. У зеленому листі утримується багато живильних речовин і їхній відтік у цибулини триває до закінчення періоду вегетації сорту. Повне переміщення живильних речовин з листя у цибулини сприяє збільшенню їхньої маси та поліпшенню якості.

Дозріла цибулина повинна бути твердою, покритою сухими зовнішніми лусочками, з сухими коріннями та листями. Шийка - м'яка, але суха, повністю засихає у процесі зберігання. Зріжте листя ножем на 2-3 см вище шийки, перенесіть цибулини в сухе, провітрюване приміщення і зберігайте їх там до повного просушування.

Строк вегетації більшості ранньостиглих сортів картоплі 90-95 днів. Наприкінці липня потрібно прибрати ранню продовольчу картоплю, посаджену у квітні. Подальше перебування бульб у перегрітому літньою спекою ґрунті не сприяє збільшенню врожаю, а приводить до скорочення періоду спокою бульб, екологічному виродженню сорту та накопиченню у бульбах вірусної інфекції.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6214 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс