Чому сохне яловець

2 січня 2013

У садовому дизайні хвойні рослини - усілякі форми ялини, сосни, ялівця, ялиці, модрини - є дуже помітними «персонами», особливо якщо мова йде про прикрашення альпійських гірок. Зупинимося на ялівці, оскільки інші хвойні вирощувати значно простіше...

Яловець, хоча і розповсюджений широко в природі, але це досить ніжна рослина: ледве що не так, може миттєво засохнути. Зазвичай причин цього явища дві: або підвищення концентрації солей у ґрунті, або повне висихання коренів (часто у молодих рослин після посадки). Під цим кутом і давайте розглянемо вирощування ялівця.

УМОВИ ВИРОЩУВАННЯ, ПОСАДКА ЯЛІВЦЯ

Незважаючи на те, що яловець вважається засухостійкою рослиною, не варто допускати суцільного пересихання його коренів у всій глибині ґрунту. У природі він любить зростати на вогких місцях (однак на купинах, часто у симбіозі з дружніми рослинами, такими як береза), або в гірській місцевості. В обох випадках його корінням не загрожує повне пересихання (камені дуже добре зберігають під собою вологу, у горах дощова вода довго зберігається в ущелинах у вигляді вологого ґрунту).

Після посадки, поки саджанець не випустив довгих коренів, ґрунт біля нього просто необхідно мульчувати (іноді при посадці саджанці хвойних рекомендують у перший рік притінювати гілками).

Склад ґрунту, який би влаштував яловець, підібрати нескладно: це суміш торфу, піску та трохи глини (рн=5-5,5). Ніяких добрив вносити не потрібно - ними легко нашкодити ялівцю, до того ж щорічні прирости його дуже невеликі та їм вдосталь вистачить навколишнього ґрунту. Крім того, при достатку добрив карликові та сланкі форми втрачають свій вишуканий вигляд і перетворюються у некарликові, звичайні.

Яловець вважається світлолюбною рослиною, але іноді у півтіні зберігається краще, ніж на пригріві. Однак якщо проблема забезпеченості його вологою вирішена, на сонячному місці кущі виходять більш густими та розкидистими.

РОЗМНОЖЕННЯ

У ялівця непогано вкорінюються живці: з 10 живців 2-3 повинні дати сильне коріння. У квітні потрібно зрізати гілочки так, щоб вони мали три «віки», тобто прирости трьох років (живці ялівця, що мають трирічну деревину, вкорінюються краще, ніж однолітні пагони). Ці живці необхідно розмістити в саду на постійному місці, під склом, на розсіяному світлі, можна поставити шматок фанери з сонячного боку.

Яловець можна розмножувати і насінням, хоча воно сходить дуже довго. Для одержання насіння потрібно зібрати достиглі фіолетові ягоди, вони достигають тільки на другий рік.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10963 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс