Стратифікація насіння однолітніх і багатолітніх рослин

21 листопада 2012

У холодному кліматі, як наш, більшість квітів, особливо багаторічних, сходять лише тоді, коли їхнє насіння перезимувало під снігом. Що робити, якщо немає можливості забезпечити їм таку зимівлю. Допоможе імітувати посів під зиму стратифікація насіння однолітніх і багатолітніх рослин.

Якщо місця в холодильнику мало, а насіння багато, то можна його не висівати у горщики, а покласти в контейнери з вологими мохами.
Якщо місця в холодильнику мало, а насіння багато, то можна його не висівати у горщики, а покласти в контейнери з вологими мохами.

Дійсно, якщо навесні, за звичкою, ви кинете деяке квіткове насіння в горщик або в землю на дачі, то навряд чи воно у вас проросте. Для цього йому потрібне поступове охолодження в осінній період, холод взимку і промивання поталими водами навесні. За цей період насіння втрачає речовин, що перешкоджають проростанню. Тому, якщо підзимовий посів неможливий, то садівникам варто використовувати імітацію, а саме, провести стратифікацію насіння однолітніх і багаторічних рослин.

Для того щоб дізнатися, яким рослинам для проростання потрібна зима, потрібно заглянути у довідник. Деякі з них достатньо охолоджувати пару тижнів, а іншим потрібно пережити 3 місяці в холоді, тобто майже цілу зиму. Більше того, окреме насіння квіткових рослин можна посіяти і відразу ж поставити в холодильник. Інше вимагає, щоб його спочатку довгий час витримували в теплі (так звана тепла стратифікація). Тільки у довіднику можна знайти інформацію про те, що насіння скадноцвітних (піретруми, ромашки, тоунсендії та ін.) проростає у теплі, а лютикових (півонії, клематіси, анемони, аконіти) має потребу у зимовому холоді.

Щоб провести домашню стратифікацію насіння однолітніх і багаторічних рослин вам знадобляться невеликі горщики у лотках або міні-теплички. У холодильнику місця не так вже і багато. Як субстрат беруть покупний ґрунт для кімнатних рослин або змішують торф з крупнозернистним піском (1:1). Ґрунт варто пропарити в духовці протягом години при температурі 120°С, періодично перемішуючи. Тим самим ви позбудетеся від хвороботворних спор і насіння бур'янистих рослин.

Сіють насіння однолітніх і багаторічних рослин у кілька етапів:

• Те, що вимагає тривалої холодної та тривалої теплої стратифікації - восени.

• “Стандартне” насіння, що вимагає один тиждень у теплі та шість тижнів у холоді - під Новий рік.

• Насіння рослин, яким треба лише трохи охолодитися - на початку весни.

Посів насіння, що вимагає стратифікації, нічим не відрізняється від звичайного. Розкладаємо його на злегка ущільнений ґрунт, присипаємо зверху і поливаємо. Не забуваємо підписати і застромити в землю етикетку – за сходами відрізнити сорти рослин практично неможливо. Посіви ставлять у холодильник і тримають при температурі трохи вище нуля. Легке підморожування теж не ушкодить, а ось температура вище +4°С не годиться.

Поки насіння не зійшло, йому необхідно забезпечити високу вологість повітря і ґрунту, тому для штучної стратифікації насіння найбільш оптимальною є міні-тепличка. Якщо місця в холодильнику мало, а насіння багато, то можна його не висівати у горщики, а покласти в поліетиленові пакетики з вологими мохами або вермикулітом. Після того, як воно буде витриманим в холоді призначений йому строк, насіння сіють у горщики і ставлять на підвіконня.

Більшість насіння однолітніх і багаторічних рослин, підданого стратифікації, у теплі сходить протягом 2-х тижнів.

Приведемо корисну для квіткарів інформацію, взяту з довідника, зі стратифікації деяких багаторічних квіткових рослин:

1. Тепла стратифікація + холодний довгий період: півонії, ясенці, морозники, примули.

2. Стандартна стратифікація (1 тиждень у теплі і 6 тижнів у холоді): купальниці, клематіси, рутовники, ариземи, альпійські дзвіночки, багаторічні фіалки, більшість цибулевих, іриси.

3. Весняна стратифікація (1 день у теплі + 1-2 тижні в холоді): дельфініуми, меконописи, аквілентії, гібриди примули.

Часом трапляється, що всупереч теорії насіння сходить до розташування у холодильник. Тоді доведеться забезпечувати температуру нижче і додаткове підсвічування. Говорять, що чистий сніг, розкладений у горщиках, сприяє стратифікації насіння.

 

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8571 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс