Пізня посадка однолітників

7 листопада 2012

Найочевидніший плюс посадки квітів під зиму - це загартування рослин. Насіння, посіяне восени, дасть якісні сходи, які будуть відрізнятися гарним зростанням, стійкістю до хвороб і погодних умов.

Наприклад, вони зможуть протистояти поворотним весняним заморозкам. Загартовані рослини формують більш глибоку і здорову кореневу систему, що дозволяє їм добувати воду з нижніх шарів ґрунту. Це означає, що такі квіти будуть менше мати потребу в поливі, будуть більш стійкими стосовно бур'янів.

Другий плюс - навесні ви не будете хвилюватися, чи достатньо прогрівся ґрунт, і чи можна вже сіяти насіння квітів і чи пора висаджувати розсаду. Досить часто буває, що за безліччю садових робіт, ви про щось забудете, щось зробите не зовсім вчасно. Якщо ви спізнитеся з посадкою, то рослини не встигнуть набрати у рості і будуть погано квітувати. У випадку з осінніми посівами рослин всі процеси в насінні будуть відбуватися природно, паростки з'являться саме в той момент, коли це буде потрібно, відповідно до природного циклу.

Серед мінусів можна назвати відносно невисоку схожість однолітників (якщо порівнювати її з розсадним способом вирощування квітів), однак мінус цей відносний. Якщо ви плануєте, наприклад, надалі збирати власне насіння, а також займатися виведенням нових сортів квітів, то набагато краще буде за допомогою такого природного добору одержати сильні, міцні, здорові рослини.

Під зиму можна сіяти тільки насіння холодостійких однолітників, які самою природою підготовлені до зимівлі під снігом і до загрози весняних заморозків.

З однолітників під зиму сіють лаватеру, однолітній дельфініум, аліссум, диморфотеку, іберіс, календулу, волошку, годецію, кларкію, космею, маки, резеду, флокс Друммонда, ешольцію, айстри, гіпсофілу, нігеллу, однолітні хризантеми. Більшу частину цих квітів, що не люблять пересадження, краще сіяти відразу на постійне місце на клумбах. Якщо весняні сходи виявляться занадто густими, їх можна прорідити.

У весняних плівкових теплицях також можна посіяти кохію, тоді навесні у вас буде достатньо сіянців цієї культури (використовуйте їх для пікіровки).

Головне правило при осінній посадці однолітників - сіяти потрібно у вже замерзлий ґрунт. У противному випадку при відлигах, якщо земля ще не до кінця промерзне, з насіння можуть зійти паростки, обмануті теплими недовгими температурами. У цьому випадку рослини, зрозуміло, загинуть взимку.

Ділянку під посадку потрібно уважно спланувати, щоб навесні насіння не змило поталими водами, а також враховувати освітленість місця (вибирати клумби, де не буде палючого весняного сонця).

Місце для підзимового посіву необхідно готувати заздалегідь, поки ґрунт не промерз. У нього варто внести органічні (перегній, компост) і мінеральні (калійні та фосфорні) добрива, перекопати, розрихлити і зробити борозенки. Крім того, потрібно заготовити трохи торфу, перегною або того ж ґрунту у місці, що не промерзає, для засипання борозенок (занести в приміщення або насипати поруч із грядкою і добре вкрити).

Обов'язково сійте насіння густіше, ніж це потрібно було б при весняній посадці.

Для висівання насіння однолітників під зиму годяться два періоди - кінець жовтня-початок листопада або ж грудень-січень. Методика висадження для цих двох періодів буде різною.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7821 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс