Дельфініум: геть бактерії та віруси

5 грудня 2012

Основна причина захворювань і загибелі дельфініумів від шкідників - тривале вирощування їх на одному місці. Розсаджувати та створювати нові куртини чудових високих рослин з яскравими пірамідальними суцвіттями потрібно не рідше, ніж через 8-10 років.

Краще цей строк ще скоротити, адже через 5-6 років великі кущі дельфініума розпадаються на окремі частини через те, що середина їх загниває.

Звичайна картина - ранньою весною на ділянці отут і там лежать на землі ясно-жовті засохлі стебла, що звільнилися від снігу. Восени, у поспіху повертаючись у місто, ми забуваємо зрізати під корінь зів'ялі стебла та спалити їх. Старі «гнізда» з напівзгнилими стеблами, що розкинулися в сторони, і є зосередженням багатьох інфекцій і шкідників.

Шкоду дельфініуму заподіюють багато грибкових, бактеріальних і вірусних хвороб. Грибкові хвороби вражають різні органи рослини, часто викликаючи їхню загибель. Спори потрапляють на рослини з водою, їх переносять комахи та часто поширює людина під час садових робіт. У більшості випадків поява захворювань пов'язана з погодними умовами: несвоєчасними заморозками, тривалими дощами або, навпроти, тривалою посухою.

У першу чергу страждають слаборозвинені та старі рослини, при вирощуванні яких не дотримувалися правил агротехніки. Частіше інших грибкових захворювань дельфініуми вражаються борошнистими росами (справжньою та помилковою), фузаріозом і зів'яненням стебла.

Борошнистою росою вражаються всі наземні органи. Захворювання характеризується появою на листях і черешках білого нальоту, що складається з грибниці, конідієносців і спор гриба. Тканини, що знаходяться під цим нальотом, буріють і загнивають; листя набуває коричневого забарвлення і поступово засихає. Сильному розвитку хвороби сприяє змінна погода, коли теплі сонячні дні чергуються з дощовими, прохолодними. Існують профілактичні заходи, що знижують збиток від цього захворювання. Насамперед необхідно пам'ятати, що дельфініум - світлолюбна культура, тому не варто вирощувати його у тінистих місцях. Всі зів'ялі та ослаблені стебла необхідно вирізати під корінь і спалювати. Не можна допускати їх до перезимівлі. Періодично перекопуйте ґрунт навколо рослин (цей захід є корисним і проти деяких комах).

Якщо зазначені заходи виявилися неефективними і рослини все-таки уражені білями, їх можна обробити одним з рекомендованих фунгіцидів («Алірин», «Фітоспорин-М», «Бактофіт», «Швидкий», «Стробі», «Абіга-Пік», «Топаз»).

Зазначені препарати можна використовувати і проти несправжньої борошнистої роси. Це захворювання розвивається на стеблах, листях і квітках. Його перші ознаки - поява маслянистих, пізніше жовтіючих плям, які згодом збільшуються в розмірах і викликають коричневе забарвлення тканин. З нижнього боку ураженого листя навпроти таких плям утворюється білуватий наліт (він дозволяє відрізнити це захворювання від фузаріозу). Таким же нальотом покриваються захворілі квітки та стебла.

При фузаріозі на стеблах з'являються коричневі водянисті плями. Досить швидко вони зливаються та покривають значні ділянки. Коли гриб досягає кореневої шийки і впроваджується у тканини кореня, рослини в'януть. Частіше вражаються цією недугою молоді, слабовкорінені рослини. Таке зів'янення можна спостерігати у спекотне літо. Рекомендовані фунгіциди «Бактофіт», «Максим», «Фітоспорин-М», «Алірин-Б» та ін.

Велику групу складають хвороби, які викликають різні бактерії. Найнебезпечніша – чорна бактеріальна плямистість, що нерідко вражає дельфініуми у вологу прохолодну погоду. На листях з'являються чорні трохи опуклі плями різних форм і розмірів, які з нижнього боку мають коричневе забарвлення. Уражені частини засихають. Захворювання зазвичай починається з нижнього листя і поступово поширюється нагору, поки від рослини не залишиться лише почорніле стебло. Хвороба поширюється на всіх наземних органах.

Інша, не менш шкідлива бактеріальна хвороба так і називається – бактеріальна, або мокра гниль коренів. Починається вона з пожовтіння нижнього листя і появи на стеблі коричневих або чорних плям з розм'якшеною тканиною. Плями дуже швидко, протягом 2-3 днів, зливаються, і вся нижня частина стебла чорніє. Коріння руйнується гниллю, і хворі рослини легко висмикуються з ґрунту. При розщепленні стебла всередині нього можна знайти клейку слизову масу з неприємним запахом.

Скоротити втрати улюблених рослин від бактеріозів можна, якщо постійно стежити за своїми вихованцями. Потрібно негайно знищувати уражені рослини, восени видаляти і спалювати всі рослинні залишки та перекопувати ґрунт навколо посадкових місць. Неприпустимо використовувати уражені рослини як матковий матеріал. Навесні, до початку активного росту рослин, їх корисно обприскати 1-відсотковим розчином мідного купоросу або бордоською сумішшю.

Як і будь-які рослини, дельфініуми вражаються вірусами. Один з них – вірус тютюнової мозаїки – викликає у захворілих екземплярів хлороз, відставання росту. На листях з'являється дрібна крапчастість, вони деформуються.

При захворюванні вірусом кільцевої плямистості у дельфініумів з'являються жовті концентричні кільця на листях, які свідчать про те, що рослина не уникла захворювання вірозом.

Поширюють вірус попелиці. Якщо виявлені колонії цих дрібних добре всім відомих зелених комах, їх можна знищити одним з інсектицидів («Фітоверм», «Акарин», «Децис», «Акорд» та ін.).

Аматорам дельфініумів частенько докучають личинки мух: дельфініумної та цибульної. Про їхню появу свідчать насамперед такі ознаки, як відставання рослин у росту, відсутність цвітіння, загибель наземних частин без видимих загнивань. На витягнутих великих коренях помітні ходи, прокладені мушачими личинками. Якщо щільність заселення коренів білими черв'ячками «зашкалює» всі розумні межі, пролийте ґрунт навколо рослин розчином препарату «Землин».

Іноді при огляді рослин, що почали жовтіти, на листах можна виявити легку павутинку і на ній дрібних (близько 1 мм) «павучків». Насправді це не павучки, а павутинні кліщі. При масовій поразці листя стає блідим, жовтіє, здобуває мармуроподібне забарвлення. Поступово засихає і обпадає. Звісно ж, різко знижується декоративність рослин.

Впоратися з павутинним кліщем можна, обприскавши рослини одним з акарицидів - препаратів, що вбивають кліщів, - «Бікол», «Фітоверм», «Акарин» та ін. На дельфініумах можуть паразитувати рослиноїдні стеблові та галові нематоди.

Якщо на листях з'являються блідо-жовті плями, які поступово буріють і відмирають, стебло деформоване, з явними ознаками карликовості, квітки не розвиваються або стають дрібними, виродливими, - справа погана. Найімовірніше, дельфініуми уражені таким шкідником, як хризантемова нематода.

Дельфініуми, котрі розмножують живцями, іноді ушкоджує лугова нематода. Шкідників виявляють на коренях, де вони проробляють вузькі поздовжні щілини, які згодом розширюються і у значній мірі охоплюють підземну частину. Корені припиняють ріст, поступово відмирають, рослина гине.

Впоратися з нематодами важко. У першу чергу необхідно знищити всі рослини з ознаками захворювання. Потім перекопати ґрунт, попередньо обробивши його препаратами «Фітоверм» або «Акарин».

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8975 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс