Найкращі ягідні рослини для птахів

26 грудня 2012

Ягідні рослини виконають у вашому саду відразу дві функції - привернуть і нагодують співочих птахів, а також прикрасять сад - навесні цвітінням, а восени та взимку яскравими ягодами і листям.

КАЛИНА ЗВИЧАЙНА

Калина звичайна - гарний кущ із кленовидними листочками, що вкривається навесні білими квітами, а восени багатим оздобленням, що радує око. Птахи будуть бенкетувати на Вашому кущі цілу зиму. Калиновий кущ росте у висоту і ширину до 2,5-3,7 м, але його розміри можна контролювати шляхом обрізки.

ДЕРЕН

Завдяки своїм яскравим червоним лозинам дерен вигідно виділяється на фоні однотонної білої ковдри зими. Але крім цього на кущі дерну навесні розпускаються запашні білі квіти, восени його прикрашає темно-пурпурне листя, а ще на кущі дозрівають грона білих ягід. У висоту дерен росте до 1,8 м, а батьківщиною його є Північна Америка.

АРОНІЯ ЧЕРВОНА

Аронія червона або арбутолиста - улюблена ягода багатьох співочих птахів. У висоту горобина чорна може досягати від 1,8 м до 3 м, якщо вона росте на відкритій сонячній ділянці, або в частковій тіні. Горобина є толерантною до вологи та посушливих періодів. Розмножується така горобина пасинкуванням, вона - може використовуватися як кущ для огорожі. Як і дерен, горобина чорноплідна родом з Північної Америки.

БЕРЕСКЛЕТ

Уродженець Північної Америки бересклет пурпурний любить вологу та сонце. Восени на бересклеті дозрівають яскраві червоні ягоди, і кущ виглядає дуже ошатно. Листя бересклета восени стає червоним, а огорожа з бересклета має оригінальний неформальний вигляд. У висоту бересклет може досягати до 6 м.

СУМАХ ПУХНАТИЙ

Сумах пухнатий – швидкоростучий кущ, що легко розмножується, родом з Північної Америки. Він має ніжне папоротеподібне листя, що восени офарблюється в яскравий червоний колір. Восени на сумаху дозрівають кластери пухнатих темно-червоних ягід. Ці ягоди протримаються на кущі всю зиму, забезпечуючи їжею цілий ряд найрізноманітніших птахів. Сумах пухнатий може рости у висоту до 4,5 м.

Примітка: Сумах пухнатий може виявитися дуже агресивним, так що будьте готовими:

а) боротися з молодою поросллю;

б) посадити сумах у такому місці, де він, якщо і почне розростатися, то нікому не завадить.

ЯЛОВЕЦЬ ВІРГИНСЬКИЙ

Яловець віргинський - вічнозелене північноамериканське дерево, що може вирости до 20 м у висоту. Яловець віргинський запропонує птахам царське вкриття у непогоду, а жіночий кущ (дерево) ще й нагодує блакитними конусоподібними ягодами. Найкраще посадити такий яловець на відкритому сонці.

ПАДУБ (WINTERBERRY)

Часто непомітний у літньому саду падуб (Ilex verticillata) виходить на передній план після того, як обпаде все листя... Літо закінчилося і Ви раптом помічаєте симпатичний кущик, прикрашений спілими ягодами. (Англійська назва падуба, до речі, у дослівному перекладі буде звучати як «зимова ягода»). Посипані яскравими червоними ягодами гілки падуба помітять і бажані гості вашого саду - птахи. Падуб, батьківщиною якого є Північна Америка, для того, щоб зав'язалися ягоди має потребу в запильнику, так що при покупці падуба потрібно купувати відразу дві рослини - чоловічу і жіночу.

ЯБЛУНІ-ДИЧКИ

Більшість садівників заводять у себе яблуні-дички (рід Malus) за їхнє дивовижне весняне цвітіння. Що ж до плодів, то родять ці яблуньки маленькими яблучками. Для людини такі фрукти непридатні, а от птахи ними поласують із задоволенням. Вибирайте сорти з маленькими плодами, які протримаються на гілках всю зиму. Зони морозостійкості: 4-8.

КРАСИВОПЛІДНИК

Видовищні грона пурпурних ягід роблять красивоплідник двохвильчатий привабливим як з погляду ландшафту (і, до речі, флористики), так і для птахів. Ягоди на гілках красивоплідника тримаються досить тривалий час (як у саду, так і у вазі) і можуть бути прекрасним джерелом їжі та вологи для птахів узимку. Красивоплідник прекрасно росте у світлій тіні, але для одержання більшого врожаю його варто саджати на відкритому сонці. Красивоплідник може досягати у висоту до 1,2 м.

ІРГА

Зимуючі птахи не змусять себе довго чекати, якщо у вашому саду росте ірга - невелике деревце, або розкидистий кущ - залежно від сорту. Різні сорти мають і різну висоту - ірга може досягати від 1,2 м до 7,6 м у висоту, всі сорти красиво квітують навесні та мають видовищне осіннє оздоблення.

КИЗИЛ КАНАДСЬКИЙ

Кизил канадський - гарне маленьке грунтопокривне родом з Північної Америки, що має дуже гарне листя, квіти і ягоди. Кизил канадський любить вологі тінисті ділянки та росте у висоту до 10-15 см. Такий кизил прекрасно впишеться та буде чудово себе почувати в ландшафті лісового типу, причому навесні він покриється білими квітками-зірочками, а восени на їхньому місці дозріють яскраві червоні ягідки - улюблені ягоди пташки віреон. Кизил канадський не є інвазивною рослиною.

КАЛИНА ЗУБЧАСТА

Калина зубчаста - особливо гарний притулок для птахів. Витривала та маловимоглива калина зубчаста росте у висоту до 2,5-3,7 м, а на початку літа зацвітає гарними кремово-білими квітами. Пізнім літом і восени на калині зубчастій зріють темно-сині ягідки. Радимо саджати калину зубчасту біля інших калин, що забезпечить гарне перехресне запилення. Батьківщиною калини зубчастої є Північна Америка.

КАЛИНА КАНАДСЬКА

Цей витривалий кущ, або невелике деревце з назвою калина канадська має блискуче, темно-зелене листя, а на початку осені прикрашає себе звисаючими гронами ягід. У висоту канадська калина може досягати 3 м, любить сонце, або часткову тінь. Калину канадську можна стригти і формувати в огорожу або використовувати на задньому плані бордюру. Спілі ягоди калини канадської, забарвлені у темно-синій колір, тримаються на кущі всю зиму і будуть гарною підмогою для зимуючих птахів. Родом вона з Північної Америки.

БУЗИНА

Бузина чорна - живучий кущ, здатний досягти у висоту до 3,6 м, що любить вологу (а значить, буде добре рости на заболоченій ділянці), сонце, або світлу тінь. Зарослі бузини - мрія будь-якого співочого птаха, отут можна вкритися від ворогів і влаштувати гніздечко. Влітку бузина розцвітає величезними кремовими суцвіттями, а восени пропонує птахам пурпурні ягоди.

НАНДИНА ДОМАШНЯ

Це один з найпоширеніших у Північній Америці чагарників завдяки своєму витонченому пір’ястому листю, кластерам білих квітів, і, нарешті, яскраво червоним ягодам. Ягоди нандини не обсипаються і тримаються на кущі до самої весни, підтримуючи птахів у складні для них часи.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9655 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Декоративні рослини »


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс