Чи можна вірити рекламі?

6 лютого 2013

Відомо, що медики різко негативно ставляться до самолікування. Однак широка та добре продумана реклама провокує людей самостійно призначати собі різноманітні ліки, нібито не для терапії, а для профілактики. Про те, до чого приводить  безконтрольний прийом широко розрекламованих препаратів, ми попросили розповісти кандидата медичних наук, доцента Ларису Миколаївну Ларсон.

- Реклама лікарських засобів старанно формує у споживачів відчуття, начебто рекламовані препарати є дуже ефективними та разом з тим абсолютно нешкідливими і безпечними. Чим же насправді чревате самостійне вживання ліків?

- Медики регулярно зіштовхуються з найрізноманітнішими наслідками безконтрольного прийому лікарських препаратів. Це й важкі алергійні реакції у вигляді болючого синдрому, і діарея, і токсичний, і лікарський гепатит.

Ніколи раніше ми не зустрічалися з такою кількістю жертв самолікування. Це явище нині набуває характер епідемії. І основна причина, звичайно, у тому, що сьогодні люди можуть без рецепта купувати в аптеках будь-які препарати та приймати їх за своїм розумінням.

Найчастіше самолікуванням грішать люди похилого віку, які люблять приймати ліки «взапас», для профілактики. П'ють ноотропіл, пірацетам, церебролізин, курантил, аспірин, хоча діагноз «атеросклероз» їм ще не поставлений. У результаті надходять до нас із кровотечами, гострими виразками шлунка, дванадцятипалої кишки, печіночною комою.

При цьому хворий і не знає, що у нього кровотеча, він відчуває біль і вважає, що просто отруївся неякісною їжею. Нікому не спадає на думку, що це могла бути побічна дія аспірину. Взагалі, такого вільного доступу до ліків, як в Україні, немає ніде у світі!

- «Мезим для життя необхідний», - чуємо ми щодня з екранів телевізорів. Чи так це? Чи так вже нешкідливо для голодної людини з'їсти на вечерю «добавочку», якщо при цьому «допомогти» шлунку парою таблеток ферментного препарату?

- Звичайно ж, переїдання шкідливе у будь-якому разі. Тим більше якщо мова йде про необхідність прийому ферментних препаратів, що можна робити тільки за призначенням гастроентеролога. Я вважаю вкрай некоректною рекламу мезима, маалокса, фестала. Реклама одестона мене взагалі здивувала, адже в цілому ряді ситуацій цей препарат не просто непотрібний, але протипоказаний категорично! Все-таки повинна проводитися експертиза реклами лікарських препаратів незалежною медичною організацією.

Справа в тому, що різні ферментні препарати - ті ж мезим, панкреатин, фестал - показані при різних особливостях ферментативного статусу: в одних пацієнтів недостатньо виробляється один фермент, у інших - інший. Відповідно підбираються й ліки, причому бажано після проведення спеціального аналізу.

- Здуття живота, метеоризм, печія - це всього лише неприємні відчуття, від яких варто швидше позбутися за допомогою маалокса, ренні і так далі, або щось інше?

- Це може виявитися симптомом грізного захворювання - атеросклерозу черевної аорти, панкреатиту, абдомінальної ішемії, що найчастіше зустрічається у хворих похилого віку.

На жаль, дотепер ні гастроентерологи, ні терапевти не мають достатньо інформації про ішемічні хвороби органів травлення. Люди, що страждають такими захворюваннями, ходять зі скаргами на біль, метеоризм і запори від терапевта до гастроентеролога, а потім до кардіолога. Але, на жаль, часто ті препарати, які їм призначають, не дають бажаного ефекту.

Печія - це завжди негарний симптом. Вона свідчить про викид кислого вмісту у стравохід, що викликає його запалення, потім ерозію, виразку. Справа може дійти до раку стравоходу, якщо вчасно не поставити діагноз. Але ж прийом маалокса або ренні лише згладжує клінічну симптоматику, а не виліковує організм.

Якщо печія з'являється знову і знову, необхідно зробити рентген і гастроскопію.

- Чи можуть кисломолочні продукти, збагачені корисними бактеріями, позбавити від ваги в шлунку?

- Я такого ефекту не спостерігала. Збагачені біфідо- і лактобактеріями кисломолочні продукти можна і потрібно вживати, особливо при порушеннях моторної функції кишечнику, при дисбактеріозі. Але, знов-таки, вага в шлунку може бути обумовлена різними причинами, а дисбактеріоз, що сформувався, не вилікуєш, тільки вводячи в їжу один якийсь продукт. Для цього потрібно коректувати весь раціон.

- Чи всім корисно вгамовувати почуття голоду різними сирками?

- Не можу сказати, що сир кому-небудь шкідливий, але є цілий ряд хворих, скажімо, атеросклерозом або страждаючих лактозною недостатністю, у яких кисломолочні продукти провокують болі в животі, метеоризм. Раджу просто прислухатися до свого організму, особливо якщо вводите у свій раціон новий продукт або починаєте прийом нових ліків.

- «Часто причиною болю є спазм» - пояснює нам голос за кадром і відразу послужливо пропонує скористатися спазмолітиком. Але хіба не менш важливо дізнатися причину цього спазму?

- Ви відповіли на своє питання! Надто важливо з'ясувати причини спазму, адже вони - причини ці - досить різноманітні. Вони можуть бути обумовлені функціональними станами нервової системи, органічними захворюваннями органів травлення, судинними хворобами, зокрема атеросклерозом черевної аорти. Біль може бути викликаний абдомінальною ішемією (недостатній вміст крові в органах або тканинах черевної порожнини, викликаний звуженням або повним закриттям просвіту судин), а не самостійним захворюванням органів травлення.

І поки не буде встановлена істинна причина болю, не можна приймати ні анальгетики, ні спазмолітики. Адже біль - це сигнал, що посилає організм, - десь щось не в порядку. Коли хворий приймає знеболювальні препарати, він заглушує сигнал, а патологічні процеси продовжують іти, хвороба розвивається. Результат може бути найсумнішим: заворот кишечнику, тромбоз, інфаркт. А при гострому інфаркті міокарда но-шпу приймати не рекомендують! Хворий тільки втрачає дорогоцінний час. Тому пацієнта похилого віку з абдомінальним синдромом обов'язково повинні подивитися і кардіолог, і терапевт.

Так вже склалося, що наші люди звертаються до терапевта при перших болях в області серця та місяцями, а то й роками терплять періодичні болі в животі. Якщо болить живіт, людина йде в аптеку та купує но-шпу, папаверин і фестал. Цей стереотип необхідно зруйнувати!

- Реклама стверджує, що будь-яке лікування є даремним, поки кишечник «зашлакований». Як ви ставитеся до ідеї очищення організму за допомогою «натуральних комплексів»?

- Я думаю, що це не просто шкідливі, але для певних хворих і осіб літнього віку смертельно небезпечні процедури! Нескінченні клізми та прийом «очисних» препаратів стимулюють кишкову моторику і можуть викликати у немолодої людини непрохідність кишечнику, заворот кишок, інфаркт кишечнику, привести до перфорації кишки, оскільки вікові зміни складу крові нерідко спричиняються ерозивними перетворення кишечнику.

- Що робити, якщо лікар призначив ліки, а пацієнт, купивши їх, виявляє, що даний препарат йому протипоказаний?

- Звичайно, фахівець зобов'язаний знати про протипоказання та побічні дії призначуваних препаратів. Тим більше, коли мова йде про препарати, що приймаються всередину.

Відомі тисячі препаратів, які мають токсичну дію, з них половина - з передбачуваним токсичним ефектом. Тому лікар обов'язково повинен з'ясувати, чим страждає пацієнт і які ліки він приймає.

Втім, спасіння потопаючих, як відомо, справа самих потопаючих. Одним словом, наполягайте на тому, щоб лікар урахував ці моменти, а також обов'язково повідомляйте про наявність таких захворювань, як гіпертонія, глаукома, цукровий діабет.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8446 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс