Свинячий грип та інші...

23 січня 2013

У Сполучених Штатах Америки бушує страшний грип. Медики говорять, що такої кількості захворілих не було багато років. Агентство "Reuters" повідомляє, що з початку епідсезону в Бостоні зафіксоване десятикратне перевищення кількості захворілих у порівнянні з 2011-2012 роками.

Співробітники, які вирішують перенести застуду «на ногах», ризикують одержати ускладнення респіраторної вірусної інфекції, а так само являють серйозну загрозу зараження всьому колективу. Тому іншим колегам необхідно прийняти профілактичні заходи. Наприклад, з появою хворого в офісі використовувати медичні маски і не забувати їх міняти кожну третю годину, обробляти слизову носа противірусною маззю не менше двох разів на день, пити вітаміни, за можливістю виключити контакти з хворими. Найкраще захворілому залишитися вдома, почати лікування і не поширювати інфекційне захворювання.
Співробітники, які вирішують перенести застуду «на ногах», ризикують одержати ускладнення респіраторної вірусної інфекції, а так само являють серйозну загрозу зараження всьому колективу. Тому іншим колегам необхідно прийняти профілактичні заходи. Наприклад, з появою хворого в офісі використовувати медичні маски і не забувати їх міняти кожну третю годину, обробляти слизову носа противірусною маззю не менше двох разів на день, пити вітаміни, за можливістю виключити контакти з хворими. Найкраще захворілому залишитися вдома, почати лікування і не поширювати інфекційне захворювання.

У Массачусетсі від грипу вже померло 18 чоловік. Лікарні в терміновому порядку готують ліжкофонди, очікуючи напливу захворілих. Це найважчий спалах грипу з 2009 року, щоправда, тоді був свинячий грип H1N1. Зараз лютує штам H3N2, яким вже інфіковано мінімум 700 городян. У минулому сезоні захворілих було лише 70 чоловік.

Слава Богу, у нас не Америка, але захворілі грипом теж є, і тенденція до збільшення кількості інфікованих в Україні у наявності. Не дуже давно кількість захворілих українців вже перевалила за 2 мільйони.

До того ж знову заговорили про свинячий грип, яким лякали народ зовсім недавно.

Але медики заспокоюють: “свинячому” у нас особливо не світить, адже у населення вже виробився імунітет на вірус H1N1. Так що ж: і епідемія нам не страшна, а грип нам взагалі - не товариш? На ці та інші питання епідемічного сезону ми й попросили відповісти кандидата медичних наук, доцента кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Зоряну Петрівну Василішин.

- Отже, Зоряно Петрівно, в Україну повернувся свинячий грип?

- Відзначу відразу: на думку фахівців, нашій країні епідемія не загрожує. А перший цього року випадок захворювання свинячим грипом, як відомо, зафіксували в Києві. У Польщі вже померло двоє захворілих.

Нагадаю, що вірус так званого «свинячого грипу» в 2009 - початку 2010 року забрав життя близько 285 тисяч чоловік, за неофіційним даними, але Всесвітня організація охорони здоров'я має зовсім іншу думку про жертв пандемії - близько 18 500 чоловік. Та й то сказати “пандемія” - визначення досить умовне, з натяжкою я б сказала, адже на відміну від сумно знаменитої пандемії “іспанки” в 1918-1919 роках (тоді захворілих було більше мільярда чоловік!), три роки тому інфікувалися близько 100 мільйонів. Але ж в обох випадках збудником виступав штам H1N1. Так що людство придбало імунітет досить стійкий проти цього грипу, та й фармакологія і терапія вірусних захворювань, слава Богу, просунулися далеко вперед.

- Зі свинячим грипом, начебто, розібралися, а коли та з чим завітає сезонна епідемія?

- Ріст захворюваності вже почався, наскільки швидкими темпами він буде збільшуватися, подивимося, але експерти очікують піка захворювання десь до початку лютого. Так, минулого тижня в Україні занедужало грипом трохи більше 110 тисяч чоловік, більше половини з них становлять діти до 14 років.

Такий рівень захворюваності перебуває в межах середніх показників і навіть трохи нижче звичайних у цю пору року.

- Які штами грипу шкодять українцям у цьому епідсезоні?

- Цього року українців будуть випробовувати на міцність відразу три штами грипу - каліфорнійський, “Вікторія” і новий грип типу В “Вісконсин”, від якого у нас поки немає імунітету. Він найбільш противний, тому що може залишити після себе важкі наслідки, спровокувавши менінгіт і енцефаліт.

Не варто забувати, що грип - це високозаразне вірусне захворювання, чревате важкими ускладненнями та навіть ризиком померти. Хоча про це говорилося вже багаторазово, дозволю собі нагадати симптоми грипу, які схожі з іншими респіраторними гострими вірусними захворюваннями, але є набагато більш небезпечними. Ось чому вже перші симптоми грипу вимагають особливої уваги. Найбільш часто як ускладнення грипу зустрічається пневмонія, що за якихось 4-5 днів може привести до летального результату. Також досить часто грип викликає серцеву недостатність.

- Як поширюється грип?

- Грип, як відомо, дуже легко передається від людини до людини повітряно-краплинним шляхом, коли хворий кашляє, чхає або просто говорить. Навіть хворий з легкою формою грипу становить серйозну небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів - близько 7 днів.

- Чи потрібно при наявності вже перших симптомів грипу залишатися вдома, не чекаючи високої температури та тотальної слабості?

- Обов'язково. Хворий повинен залишатися вдома, щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати на небезпеку інших людей, для яких інфікування може становити смертельну небезпеку.

Такими симптомами є: підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м'язах. Причому з кожним з цих симптомів не варто навіть виходити з будинку заради походу до лікаря - викликайте терапевта додому. Як правило, призначеного лікування дільничним лікарем виявляється цілком достатньо для видужання. А лікуватися потрібно до повного зникнення симптомів.

- У яких випадках необхідна термінова госпіталізація?

- Якщо у хворого сильна блідість або посиніння обличчя, ускладнене дихання, тримається висока температура, котру не вдається довго збити, або має місце багаторазова блювота або понос. Також безсумнівною підставою для термінової госпіталізації є порушення свідомості, болі в грудній клітині, домішки крові у мокротинні та різке падіння артеріального тиску.

- Ну, і наостанок, кілька слів про профілактику...

- Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом, навіть під час епідемії, якщо дотримуватися декількох простих правил.

Варто уникати скупченості людей, щоб зменшити ризик контакту з хворими. При необхідності потрібно користуватися одноразовими масками, щоб захиститися від зараження самому і захистити оточуючих, якщо ви самі інфіковані. Також маскою повинен користуватися той, хто доглядає за хворим грипом. Хвора людина повинна використовувати маску лише у випадку, коли вона перебуває серед здорових людей, не захищених масками. Потрібно пам'ятати також, що маска ефективна, якщо вона закриває і рот, і ніс. Важливо враховувати й те, що волога маска не захищає, використані маски варто відразу викидати на смітник.

Ще варто регулярно провітрювати приміщення та робити вологе прибирання, щоб не залишати навколо себе живі віруси та бактерії, які можуть зберігати активність протягом декількох годин після перебування в приміщенні хворої людини.

І, саме собою зрозуміло, потрібно повноцінно харчуватися, висиплятися, уникати перевтоми, щоб зміцнити опірність організму.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6821 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс