Чим небезпечний дефіцит йоду

17 жовтня 2012

Близько 1,5 мільярдів жителів землі живе в місцях зі зниженим вмістом йоду у воді та ґрунті. У результаті недостатності споживання йоду у 200 мільйонів людей виникає збільшення щитовидної залози (ендемічний зоб), а у 20 мільйонів розвивається розумова відсталість через недостатність гормонів щитовидної залози.

У нашій країні ситуація не краща. Фактичне середнє споживання йоду жителем України становить лише 40-60 мкг на день при добовій потребі 100-200 мкг. Можна сказати, що більше половини території нашої країни є ендемічною за зобом.

В організмі людини йод міститься в мізерно малій кількості, усього 20-30 мг. Основна роль йоду в тому, що він бере участь у виробництві гормонів щитовидної залози. Немає такого органа або системи організму, які б не потребували цих гормонів. Вони беруть участь у забезпеченні організма енергією, вони необхідні для повноцінного обміну речовин, нормальної роботи всіх органів і систем людського організму.

Якщо йоду в організм надходить недостатньо, то йде збій роботи всіх органів. Не можна сказати, що через йододефіцит страждає певний орган або виникає отака хвороба. Через йододефіцит йде розлад в усіх органах, і може виникнути дуже багато захворювань.

Гормональні порушення, викликані нестачею йоду, найчастіше не носять виражений характер, і тому дефіцит йоду в організмі одержав назву «прихований голод».

Часто люди навіть не підозрюють про наявність у них йододефіциту, а просто не розуміють, чому вони такі дратівливі, або, навпаки, подавлені, швидко стомлюються, мають порушення сну, часто хворіють.

Буває, що люди лікують хворобу якогось конкретного органа, хоча причина в тому, що щитовидна залоза (диригент організму) не одержує достатньої кількості йоду і з цієї причини не може виробляти гормони, необхідні даному органу для його роботи, хоча сам орган при цьому здоровий і готовий служити людині.

На жаль, існує багато оман із приводу діагностики йододефіциту. Наприклад, існує таке повір'я: треба нанести на шкіру невелику сітку з аптечного йоду, і якщо наступного дня йод всотається в шкіру (сітка зникне), то це є показником недоліку йоду. На жаль, це не так. Насправді єдиним методом визначення вмісту йоду в організмі є спеціальний аналіз сечі.

Крім того, дефіцит йоду в організмі можна «обчислити» за такими симптомами, як постійна втома, відчуття нестачі енергії, депресія, головний біль, суха шкіра, погана переносимість холоду, запори, зниження статевого потяга, підвищений рівень холестерину, частий герпес, поколювання в зап'ястях, проблеми з пам'яттю.

ЯК БОРОТИСЯ З НЕСТАЧЕЮ ЙОДУ

Для забезпечення постійного надходження йоду в організм рекомендується частіше харчуватися морепродуктами. Для одержання добової дози йоду людині потрібно з'їсти близько 200 г риби або морської водорості ламінарії.

А ще дуже високим вмістом йоду відрізняються плоди фейхоа. Усього двох свіжих ягід фейхоа на день достатньо для одержання добової дози йоду.

Зверніть увагу: засвоєння йоду погіршується при великому та частому вживанні в їжу овочів з сімейства хрестоцвітних (капуста, ріпа, хрін), а також кукурудзи, квасолі, сої, арахісу. Приміром, щоденне вживання сої підвищує добову потребу в йоді у півтора-два рази.

Якщо йододефіцит у вашій місцевості не високий, і хвороби, що викликаються дефіцитом йоду, вам поки не загрожують, то для профілактики і для нормалізації надходження йоду в організм можна приймати йодовану харчову сіль або купити аптечні біодобавки.

ПОГОВОРИМО ПРО ТРАВОЛІКУВАННЯ

Для лікування йододефіциту та хвороб, що ним викликаються, рекомендуються софора, кінський каштан, дурнишник, чорноплідна горобина, смородина, волоський горіх (листя, шкаралупа, ядра).

Особливо хочеться сказати про тонкі перегородки, що знаходяться всередині плода волоського горіха. Це чудовий засіб для насичення організму йодом при йододефіциті, а також для лікування хвороб, що викликаються нестачею йоду.

НЕ ПЕРЕБОРЩИ

Але при лікуванні йододефіцитних станів варто пам'ятати, що безконтрольне вживання йодованих добавок може стати причиною передозування йоду і викликати стан, називаний йодизмом. Його симптомами є присмак металу, висипання на шкірі, підвищення температури, дратівливість, нудота, кон’юнктивіт, бронхіт, болі у суглобах, гастроентерит, набряк слинних залоз.

Крім цього, надлишок йоду може викликати так званий йодіндуцирований тиреотоксикоз (гіперфункція щитовидки) або загострити протікання аутоімунного тиреоідита. Так що не перестарайтеся, дотримуйтеся помірності.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10143 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Краса та здоров'я»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс