КТ у педіатрії - тільки у виняткових випадках?

5 червня 2013

Винахід методу комп'ютерної томографії став у діагностиці проривом такого ж масштабу, як і початок використання рентгенівських променів майже століттям раніше. Але у дітей навіть малі дози радіації при КТ здатні підвищувати ризик розвитку онкозахворювань.

У свій час, майже 100 років тому, після широкого впровадження рентгенографії та рентгеноскопії в медичну практику, стало ясно, що вплив іонізуючого випромінювання навіть у малих дозах може підвищувати ризик розвитку злоякісних новоуворень як шкіри, так і внутрішніх органів і пацієнтів, і лікарів-рентгенологів.

Здавалося, що з появою комп'ютерної томографії, що припускає використання доз випромінювання в сотні разів менше тих, що застосовувалися й застосовуються в рентгенапаратах, питання про потенційну канцерогенність КТ можна навіть не розглядати. Однак в останні 20 років стали регулярно з'являтися наукові публікації, автори яких з цифрами в руках доводять, що й комп'ютерна томографія підвищує ризик занедужати раком, хоча, зрозуміло, і в меншому ступені, чим звичайний рентген.

Так співробітники одного з онкологічних центрів Австралії вивчили медичні дані декількох мільйонів своїх співвітчизників у віці від народження до 19 років. Із цього числа 680211 чоловік проходили процедуру томографії хоча б один раз. Зіставивши цю інформацію з даними про захворюваність злоякісними пухлинами й онкологічними хворобами крові та кровотворної системи, вони прийшли до висновку, що комп'ютерна томографія все-таки трохи підвищує ризик розвитку таких хвороб у дітей і підлітків. 

Австралійські вчені стверджують, що захворюваність різними формами рака на 10000 дітей і підлітків протягом 10-літнього періоду становить у середньому 39 випадків. Але якщо уявити собі ситуацію, що кожний з 10000 членів такої умовної групи піддався б 1-й діагностичній процедурі за допомогою комп'ютерної томографії, то кількість випадків рака зросла б з 6 - до 45. У педіатрії КТ варто призначати винятково в тих випадках, коли її неможливо замінити іншими методами діагностики, наполягає керівник цього дослідження професор Майкл Джеффорд.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6018 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс