Як я кинув курити. 31 травня - Всесвітній день без тютюну

29 травня 2013

Щорічно з ініціативи ВООЗ проводиться Всесвітній день без тютюну, мета якого - пропаганда здорового способу життя, відмова від паління та боротьба з транснаціональними сигаретними компаніями. 

Україна, як відомо, підписала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну, прийнявши на себе відповідні зобов'язання. Серед них і допомога тютюнозалежним на державному рівні в їхній нелегкій боротьбі зі своєю проблемою. Говорячи відверто, я не помітив якихось надзусиль влади в цій справі, втім кинути курити мені допомогли істотні проблеми зі здоров'ям.

Але чи варто чекати появи таких невеселих причин для відмови від шкідливої звички? Думаю, відповідь очевидна. Дехто виправдується, посилаючись на думку фахівців, що, мовляв, тютюнопаління така ж непід'ємна проблема, як наркоманія й алкоголь. Втім, дозволю собі не погодитися, адже невипадково Марко Твен, всесвітньо відомий письменник і курець, відзначав, що «немає нічого простішого, ніж кинути курити». Я з ним згодний, адже так само, як відомий американець, робив це неодноразово і тільки цього разу «зав'язав», думаю, назавжди.

У завершення свого невеликого «міркування із приводу» наведу трохи статистики, що буде приводом замислитися. 

Отже, уже зараз у світі кожні 6 секунд від паління вмирає одна людина! А курців на планеті понад 1,2 мільярди! І більша частина з них живе поруч із нами.

Як відомо, виготовляються сигарети з висушеного листя тютюнової рослини. Палаюча сигарета виділяє понад 4 тисяч хімічних сполук, з них більше 40 - канцерогенні речовини. І не рятує ні так звана легкість сигарети, ні фільтри.

Нікотин блокує надходження кисню в клітини організму, він визнаний речовиною більш отрутною, чим ціанід. А, щоб умерти, багато кому достатньо без перерви викурити 20-25 сигарет.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7629 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс