Способи і секрети фарбування яєць

29 квітня 2013

Обов'язковим атрибутом православного Великодня є фарбовані яйця. Красити їх прийнято в Чистий четвер. Тоді ж прибирають будинок і готують паски. Ще в язичників яйце було символом Всесвіту. У християнстві воно стало означати відродження, нове життя, воскресіння Христа.

Перед варінням яйця не повинні бути холодними, тому близько години потрібно потримати їх в приміщенні з кімнатною температурою. Щоб шкаралупа не потріскалася в киплячій воді, у неї потрібно додати 1 ст. л. солі. Щоб фарба лягла рівно, а колір вийшов інтенсивним, перед фарбуванням поверхню яєць потрібно знежирити - ретельно вимити з милом або обтерти спиртом. Колір буде більш яскравим, якщо на ніч залишити яйця в барвному складі та помістити в холодильник. Для додання блиску можна після фарбування змазати яйця рослинною олією, а потім відполірувати м'якою тканиною.

Який би спосіб ви не вибрали, варити яйця з барвниками необхідно завжди за однією схемою. За допомогою дерев'яної ложки акуратно опустити в теплий, але не киплячий барвний розчин або настій, потім довести його до кипіння, варити 10 хвилин, вийняти і дати охолонути (можна поставити каструльку з яйцями під струмінь холодної води). Потім яйця викласти на рушник, щоб вони обсохнули.

Швидко та без особливих турбот можна офарбити яйця за допомогою спеціально для цього призначених харчових барвників, куплених у магазині. Недолік цього способу в тому, що кольори виходять занадто яскравими на відміну від традиційних ніжних кольорів Великодня.

Під час варіння яєць потрібно точно дотримувати інструкції та стежити, щоб вони були повністю занурені в розчин, а також за тим, щоб не лопнула шкаралупа.

Цибульна лушпайка - це, мабуть, найвідоміший природний барвник, завдяки якому можна отримати колір від ясно-жовтого до червоно-коричневого.

Зібрати зовнішню (темну) цибульну лушпайку, стежачи за тим, щоб на ній не було зіпсованих ділянок, скласти в каструлю, залити холодною водою і варити 30-40 хвилин. Трохи остудити, потім опустити яйця в теплий відвар і варити ще 10-15 хв. Настій можна використовувати кілька разів.

Є ще один спосіб фарбування яєць у цибульній лушпайці. Спочатку потрібно приготувати відвар і настояти його протягом доби. Щоб колір вийшов більш насиченим, лушпайки знадобиться більше, і перш ніж опускати яйця у відвар, її потрібно буде варити близько 30 хвилин. Насиченість відтінків залежить також від первісного кольору яєць.

При використанні березового або горіхового листя виходять жовті та золотаві відтінки. Відвар з сухого або свіжого молодого листя берези потрібно настоювати від 30 хвилин до доби, яйця опускати в теплий настій, а далі додержуватися звичайної схеми.

Шафран також дає жовті відтінки, при цьому воду варто попередньо сильно підсолити.

Можна спочатку зварити яйця, а потім натерти їх соком буряка, моркви або шпинату.

Ще один спосіб фарбування - опустити яйця у воду з додаванням 1 ч. л. оцту і кип'ятити 15 хвилин з природним барвником.

Використовуючи при фарбуванні яєць природні барвники, можна отримати найрізніші кольори: від ясно-червоного до темно-червоного (буряк, вишнева кора, чорниця, каркаде), жовтогарячий (ріпчаста цибуля), ясно-жовтий (апельсин, лимон, морква), жовтий (корінь куркуми, шкаралупа волоського горіха), ясно-зелений (листя шпинату, кропиви), зелений (зелені яблука, сходи озимих, заморожений з осені шпинат), синій (листя червонокачанної капусти), фіолетовий (сережки вільхи), від бежевого до коричневого (кава, чай), бронзовий (дубова кора), золотий (шафран, жовта резеда).

Щоб яйця вийшли в цяточку («крапки»), потрібно намочити їх і обваляти в рисі, потім кожне щільно перев'язати марлею і варити звичайним способом з цибульною лушпайкою.

Але є більш сучасний спосіб: будь-які стікери (наклейки) проколоти діркопробивачем, отримані при цьому маленькі кружечки наклеїти в довільному порядку на яйце і варити в будь-якому барвнику. Яйце вийде в цяточку, тільки кружечки будуть ідеально рівними. Після фарбування стікери потрібно видалити.

«Мармурові» яйця вийдуть, якщо, перед тим як варити, обгорнути їх цибульною лушпайкою і обв'язати бавовняною тканиною.

Якщо перед фарбуванням обмотати яйця різнобарвною вовняною пряжею, на них вийде незвичайний смугастий малюнок. Для зручності один кінець нитки можна залишити вільним, щоб яйце було легше опускати та виймати з розчину. Нитки можна зняти тільки тоді, коли яйця вже висохнуть і охолонуть.

Для того щоб яйця вийшли плямистими, їх потрібно спочатку зварити у воді з содою, потім обгорнути різнобарвними клаптиками шовку, що линяє, і перев'язати нитками та прокип'ятити в тій же воді. Готові яйця остудити і зняти клаптики.

Рослинний орнамент можна отримати, якщо щільно прикласти до яйця дрібні листочки або квітки. У панчоху акуратно вкласти яйце і, туго натягнувши, зав'язати з обох боків. Варити в міцно завареній цибульній лушпайці. По контуру листочок можна заповнити аквареллю.

«Писанки». Яйця, пофарбовані харчовими барвниками, після варіння відразу вийняти з води, промокнути серветкою і розписати тонким акварельним пензликом (акварельною фарбою або кольоровим лаком). Для зручності можна скористатися підставкою для яєць або невеликою чаркою. Але такі яйця краще використовувати тільки для прикраси.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7507 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс