Як заощадити на фундаменті

20 березня 2013

Останнім часом великою популярністю користуються мілкозаглиблені фундаменти. Особливо актуальними вони є на пучинних ґрунтах (ґрунт, що підданий морозному обдиманню). Замість того щоб робити фундамент глибокого залягання (нижче глибини промерзання ґрунту для даного району), робити під нього піщану подушку та дренаж (при високому рівні ґрунтових вод), набагато простіше обійтися мілкозаглибленим.

Технологія його будівництва досить проста. Мілкозаглиблений фундамент ставиться на піщану подушку товщиною 30-40 см. І сам заглиблюється не більше чим на 30-40 см. Принцип його роботи - монолітна, армована двома поясами плита, що працює як єдине ціле. Навіть при опусканні або піднятті однієї зі сторін або кута вся конструкція піднімається рівномірно, що не дає можливості для перекосу будівлі.

ПРИНЦИП БУДІВНИЦТВА

Спочатку робиться траншея 50-60 см завширшки і 60-70 см у глибину. На дно траншеї засипається пісок на 30-40 см. Пісок трамбується і проливається водою для більшого ущільнення. Потім виставляється опалубка на ширину 40 см і висотою 60 см. Опалубку краще робити з товстої ламінованої фанери, але можна застосувати і звичайні дошки. Якщо ландшафт має значний уклон, то найнижча крапка фундаменту повинна бути не менше чим у 20 см від поверхні землі.

Армування виконується у два пояси. Нижній пояс - 4 поздовжні арматури 14 мм у діаметрі на відстані 3-5 см від краю з кожного боку і 5 см від нижнього краю фундаменту. Верхній пояс армування аналогічний нижньому. По вертикалі через кожні 70-90 см армуючий каркас перев'язується з вертикальними арматурами. Фундамент заливається бетоном на основі цементу марки не менше 250. Після заливання фундаменту бажано дати йому відстояться не менше місяця. А краще залишити будівництво будинку до наступного року, щоб дати фундаменту повністю відстоятися й осісти.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7072 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс