Саморобна теплиця

17 квітня 2013

Нескладна конструкція зі стільникового полікарбонату дозволить одержувати овочі до столу цілий рік завдяки ефективній теплоізоляції.

Міцність і довговічність пластику дозволяють застосовувати його повсюдно в багатьох сферах діяльності людини. 

Панелі зі стільникового полікарбонату витримують температуру від -50 до +120 градусів, легко гнуться, володіють гарною світлопроникністю, захищають від ультрафіолетового випромінювання та працюють більше 30 років. А теплоізоляція не поступається подвійному склу, що немаловажно для парника. 

За вартістю багаторічна теплиця з полікарбонату може виявитися дешевшою, ніж із традиційних скляно-дерев'яних конструкцій. 

А головне, зробити ви її можете своїми руками з набором наявних у будь-якого домашнього вмільця інструментів і з матеріалів, які вільно продаються в будівельних магазинах.

ФУНДАМЕНТ

Будівництво теплиці починається зі зведення фундаменту. Найпростіший варіант виготовлення фундаменту - побудувати його з бруса 100х100 мм і покрити захисним шаром «Пенатекс». Термін служби такого фундаменту - до 5-ти років.

Другий варіант: фундамент, виготовлений з блоків ФБС (40х20х20)см. Цей варіант буде коштувати дорожче, але він є набагато довговічнішим. Це найкращий фундамент, робиться швидко і якісно. 

Третій варіант - це будівництво стрічкового фундаменту, глибиною від 50 см і шириною від 20 см. Недолік - тривалий час виготовлення і висихання, але за якістю він перевершує вище перераховані.

КАРКАС

Габарити теплиці визначайте самостійно, виходячи з площі вашої присадибної ділянки. Зазвичай в каркасі планують одні двері, а напроти них - кватирку.

З оцинкованого залізного профілю, який можна купити в будь-якому магазині будматеріалів, збирається каркас теплиці. Т-подібні закінчення каркаса кріпляться до фундаменту саморізами. Внутрішні ребра жорсткості розташовані в стільниковому полікарбонаті по довжині (яка може бути від 3 до 12 м).

Полікарбонат легко ріжеться циркулярною пилкою із твердосплавними зубами або електролобзиком. Після різання необхідно видалити стружку з внутрішніх порожнин панелі. Звичайним електродрилем свердлимо монтажні отвори. Отвір повинен бути розташованим від краю панелі на відстані не менше 40 мм.

При влаштуванні покриття зі стільникового полікарбонату необхідно врахувати:

• стандартні розміри панелей та їхній економічний розкрій;

• вплив вітрових і снігових навантажень;

• термічне розширення панелей;

• припустимі радіуси вигину панелей для аркових конструкцій;

• необхідність комплектації панелей монтажними елементами (сполучні й торцеві профілі, самоклейкі стрічки, саморізи, термошайби).

Правильний вибір кроку поздовжніх опор і поперечного решетування - важлива умова надійності всієї конструкції.

МОНТАЖ

Для монтажу стільникового полікарбонату використовуються нероз'ємні або рознімні полікарбонатні профілі. Верхні торці герметично закривають суцільною алюмінієвою самоклейкою стрічкою, а нижні - перфорованою стрічкою, що перешкоджає проникненню пилу й забезпечує стік конденсату. В аркових конструкціях необхідно обидва торці закрити перфорованою стрічкою. Потім закриваємо торці панелей спеціальними профілями.

Панель у конструкції повинна бути орієнтована таким чином, щоб конденсат, що утвориться усередині неї, міг стікати по внутрішніх каналах панелі й виводитися назовні. Для цього просвердлимо в профілі кілька отворів.

Панелі шириною 500-1050 мм вставляються в пази профілів і кріплять до поздовжніх опор каркаса за допомогою саморізів, постачених термошайбами. Термошайби забезпечать надійне й герметичне кріплення панелі, а також усунуть «містки холоду», що створюються саморізами. Крім того, ніжка термошайби, що впирається в каркас конструкції, запобіжить зминанню панелі.

Для компенсації термічного розширення отвори в панелі повинні бути на 2-3 мм більше діаметра ніжки термошайби, а при великій довжині панелі - витягнутими в довжину. Рекомендований крок крапкового кріплення - 300-400 мм.

ОПАЛЕННЯ В ТЕПЛИЦІ

Для розрахунку потужності обігрівальних приладів можна використовувати наступну формулу: засклена площа, помножена на коефіцієнт теплопровідності і помножена на різницю температур, дає величину, що характеризує потребу в теплі у кілокалоріях. 1 вт=0,86 ккал/година. 

У якості приладів опалення добре підійдуть алюмінієві конвектори. Їх розмістимо по периметру рівномірно.

ҐРУНТ ДЛЯ ТЕПЛИЦІ

Оптимальна ґрунтова суміш для вирощування багатьох ранніх овочів: 3 частини перегною, 2 частини дернової землі, 1 частина піску. На відро суміші додайте по чайній ложці суперфосфату, сульфату калію та сечовини. Бажано закласти суміш восени, щоб взимку вимерзли шкідники. Щорічно верхній шар землі в теплиці варто міняти, тому що вона збіднюється й накопичує багато хвороботворних вірусів.

 

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8211 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс