Як чистити килими

6 лютого 2013

Сьогодні на поличках магазинів велика розмаїтість засобів, що чистять і миють. Загалом, почистити килим або інше ворсисте покриття - не проблема. До того ж, його можна й у хімчистку віднести. Але часом так не хочеться дихати хімією, тим більше якщо в домі є маленькі діти або люди, що страждають від алергії. А чим чистили килими наші бабусі?

Щоб пил не накопичувався у ворсі, корисно кілька разів на рік вибивати килими на свіжому повітрі, а взимку чистити їх снігом. Килим розкладають на снігу і намітають на нього віником сніг. Через деякий час змітають брудний сніг. При необхідності процедуру повторюють.

Тирса. Натирали на тертці просте мило (1 шматок) і розводили його водою, щоб вийшов легкий мильний розчин. У нього потрібно додати 1-2 ст. л. бензину і змочити розчином звичайну дрібну деревну тирсу. Засіб, що чистить, готовий. Можна приступати до підготовки килима. Для початку почистити його пилососом і протерти ганчіркою, змоченою в теплому розчині оцту (2 ст. ложки на відро води). Розтрусити підготовлену тирсу по килиму і залишити на кілька хвилин. Змітати («ганяти») тирсу в різні боки потрібно жорстким віником. Якщо килим сильно забруднений, повторити процедуру очищення новою порцією тирси (1-2 рази).

Чищення сіллю застосовують, якщо килим не сильно забруднений. Густо посипають килим крупною повареною сіллю, залишають на 15-20 хвилин. Потім змітають її жорстким віником. Перед початком робіт віник необхідно вимити в гарячій мильній воді. У міру забруднення віник прополіскують у воді. Сіль добре поглинає пил і надає ворсу блиск.

Чай теж поглинає пил. Потрібно віджати заварку і розкидати її по килиму, а через 15-20 хвилин змести чистим віником або щіткою. Цей спосіб не рекомендується для світлих килимових покриттів, а ось темним килимам він, навпаки, освіжить кольори та надасть живий блиск.

Квашена капуста добре чистить звичайний килим, але краще її використовувати для плюшевих килимків і накидок. Віджати, розкидати, виждати 10-15 хвилин і змести чистою щіткою.

Просте мило (пральний порошок). Половину чайної ложки порошку або чайну ложку дрібної стружки мила розчинити в 1 літрі води. Додати скипидару -1 ст. л. Розмішати і нанести рівномірно щіткою на ворс килима (паласа). Через кілька хвилин протерти його поверхню спочатку мокрою ганчіркою, а потім - сухою. Якщо є можливість, просушити килим на вулиці.

Харчова сода. Розприскати розчин соди по килиму або килимовому покритті на 30 хвилин. Далі почистити килим пилососом. Килим стане не тільки чистим, але й позбудеться від неприємних запахів.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8048 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс