Осінь: готуємо дачний будинок до зими

3 жовтня 2012

Влітку цей будинок служить нам тихим притулком вихідного дня або навіть повноцінним житлом. Найменше, що ми можемо зробити для нього восени - подбати, щоб він благополучно пережив зиму.

Почнемо з того, що визначимо найбільш вразливі місця будинку.

Насамперед, зверніть увагу на вікна та двері. Для капітального будинку най-більш очевидним рішенням стануть металеві ґрати для вікон і металеві двері.

Але, звичайно ж, навіть найбільш надійні двері не вбережуть будинок без надійного замка. Сьогодні в магазинах широкий вибір усіляких запірних пристроїв. Залишається тільки вибрати те, що підійде саме вам.

До речі, немає підстав зневажати рекомендаціями консультантів компанії, послугами якої ви вирішили скористатися. Тільки попередньо переконайтеся, що ці рекомендації не зводяться до поради поставити найбільш дорогий (а значить, звичайно ж, найбільш захищений) замок. Все повинно бути гармонійним, і замок за своєю категорією безпеки повинен відповідати дверям, а двері – будинку у цілому.

Придумати щось нове для захисту вікон складно. Якщо дозволяють можливості, можна встановити ролвіконниці. Більш бюджетний і традиційний варіант - ґрати. Надійнішим вважається сполучення ґрат зі склом, що продають під назвою «броньоване». Якщо ж перспектива жити «за ґратами» для вас неприйнятна, або ви вважаєте їх не досить надійними, або боїтеся, що вони можуть перешкодити господарям негайно покинути будинок через вікно у випадку екстремальної ситуації, просто закрийте вікна зсередини фанерою і дошками (можна заколотити). Безумовно, це - скоріше психологічний хід, ніж реальна перешкода для зломщиків. І все-таки, як показує практика, цей хід допомагає.

З метою пожежної безпеки не рекомендується залишати в будинку або в сараї речовини, що легко займаються. Якщо це можливо, варто створити навколо будинку зону близько 3 метрів шириною, у якій не буде сухого листя, будівельного сміття та іншого горючого мотлоху. Не рекомендується залишати в шафах на зиму пляшки з маслом, банки з варенням та інші консерви. Якщо зима буде дуже морозною, вони також можуть лопнути, що додасть турбот навесні.

До речі про їстівне. Його взагалі краще на зиму в будинку не залишати - щоб не залучати диких тварин і не менш диких людей.

У жодному разі не залишайте в межах досяжності для мишей мило, ліки, крупи. Якщо все це залишається зимувати, краще прибрати це в металеві банки з щільною кришкою.

Не рекомендується також залишати на зиму в будинку коштовні електроприлади: від вологи та перепадів температур вони можуть зробитися непридатним. Категорично не рекомендується залишати на дачі на зиму електроінструменти.

Матраци, подушки і ковдри краще підняти на верхній поверх будинку (якщо він є) - там вони менше відволожаться.

Приберіть у закриті шафи вазочки, тарілочки та інші корисні і декоративні елементи, розставлені на поличках. Туди ж повинні відправитися ополоники, лопаточки та інші сковородочки, що висять влітку на стінці. Простіше дістати все це чистим із шафи навесні, ніж ретельно перемивати.

Звісно, залишаючи дачний будинок на всю зиму, у ньому варто виключити електрику. Тому восени доведеться зайнятися давно забутою для багатьох справою - розморозити холодильник. Навіть холодильник, що саморозморожується, у цьому випадку зажадає догляду - помийте його. Прибуття на дачу навесні буде приємнішим.

Перед тим, як покинути будинок на всю зиму, там потрібно зробити прибирання. Не «генеральне» - це безглуздо. Звичайне прибирання: підмести або пропилососити підлогу, прибрати все на місця (посуд, одяг і взуття у відповідні шафи). За зиму пил однаково збереться, але приїжджати навесні у приведений у порядок восени будинок - зовсім не теж саме, що у будинок, покинутий, начебто в результаті екстреної евакуації.

Як це не сумно, але навіть найвищі паркани не рятують від злодіїв. Скоріше навпаки: якщо дача охороняється високим парканом, значить, багато хто вважає, там є, що охороняти. Один зі способів порятунку від небажаного вторгнення - це поставити голосну сигналізацію з яскравими блимавками, щоб зробити на злодіїв сильне враження.

У багатьох будинках є схованки, щоб ховати особливо коштовні для господарів речі, які складно відвезти в місто. Однак не занадто захоплюйтеся грою в скарби: насправді наші схованки, як правило, очевидні для «фахівців».

Вилийте воду з усіх ємкостей. Пам'ятайте, що при морозі посудина розірветься від тиску. Не забудьте про шланги, відключіть воду у трубах. Узимку багато електроприладів відволожуються, це другий привід, щоб забрати їх у квартиру. Не залишайте батарейки, вони можуть потекти. А в великі ємкості для води в саду киньте кілька товстих палиць: це вбереже їх від розриву в мороз.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6833 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс