Як усунути накип у чайнику

15 серпня 2012

Якщо для того, щоб приготувати чай, ви використовуєте звичайну воду з-під крана, то на стінках чайника з часом неминуче утвориться шар накипу. Як самостійно усунути накип зі стінок чайника за допомогою підручних засобів? Можливо, вам зможуть допомогти рекомендації, наведені нижче.

НАКИП НА СТІНКАХ ЧАЙНИКА

• У випадку якщо шар накипу відносно невеликий, просто наповніть чайник прохолодною водою, потім покладіть в неї свіжу лимонну шкірку та прокип'ятіть протягом чверті години.

• Інший простий спосіб - наповніть чайник до країв водою, потім покладіть у воду картопляну лушпайку і протягом півтори години ретельно прокип'ятіть.

• Товстий шар накипу зі стінок чайника можна усунути за допомогою соди. Налийте в чайник 4 склянки води, покладіть в неї чайну ложку соди і прокип'ятіть все протягом декількох хвилин. Накип розм'якшиться, і легко видалиться будь-якою щіткою середнього ступеня жорсткості.

• Ще один популярний спосіб усунути накип за допомогою «домашньої хімії» - наповнивши чайник водою, налийте в неї кілька столових ложок оцту з розрахунку 3-5 ложок на літр води і прокип'ятіть розчин, що вийшов, протягом як мінімум години. Після такої хімічної обробки накип розм'якшиться і легко видалиться за допомогою жорсткої щітки, але чайник після закінчення даної процедури необхідно кілька разів гарненько промити проточною прохолодною водою.

Якщо накип у вашому чайнику досить застарілий, будь-який з цих способів рекомендується застосувати кілька разів для збільшення ефективності процедури.

ЯК ВИДАЛИТИ НАКИП З НОСИКА ЧАЙНИКА

Видалити накип, що утворився на внутрішніх стінках носика чайника, можна, наповнивши його окропом, додавши харчову соду з розрахунку чайна ложка на літр води, потім закрити чайник кришкою і щільно вкутати його товстим махровим рушником. Через пару-трійку годин содовий розчин зливають, а чайник ретельно промивають гарячою водою.

А для того, щоб рідше зіштовхуватися з проблемою накипу в чайнику, рекомендується покласти всередину нього невеликий шматочок мармуру. Хотілося б уточнити, що у наведених вище методах видалення накипу мова йде про звичайні металеві чайники, а не про їхні електричны побратими.

ДОГЛЯД ЗА ЗАВАРЮВАЛЬНИМ ЧАЙНИКОМ

У заварювальному чайнику накип, зрозуміло, не з'являється, але все-таки він теж вимагає постійного догляду.

• Не варто зберігати заварювальний чайник поруч із ароматними спеціями в кухонному ящику.

• Не залишайте заварювальний чайник на ніч, попередньо не виливши стару заварку і не промивши його.

• При митті не треба «драїти» стінки заварювального чайника, промивайте і обполіскуйте його вкрай акуратно та дбайливо.

• Промитий заварювальний чайник краще не витирати рушником, а сушити на відкритому повітрі.

Чимало сучасних домогосподарок, для того щоб видалити накип у чайнику, використовують різні ефективні покупні засоби кухонної побутової хімії, але способи видалення накипу, наведені в нашій статті, насамперед цікаві тим, що вони повністю екологічні і не вимагають ніяких додаткових витрат.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 16635 Подобається: 3 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Ваш дім»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс