Одяг для собак: навіщо потрібний і як не помилитися з вибором?

10 січня 2013

Зігрівальна функція. Мабуть, це головне призначення собачого одягу. Багато дрібних порід, особливо - штучно виведені мопси, чихуахуа та китайські чубаті собаки, мають потребу в теплому одязі. Зимові прогулянки «голишом» можуть запросто викликати у цих порід запалення легенів. Ти ж не хочеш ризикувати здоров'ям свого собаки? Тоді подбай про те, щоб йому було тепло і комфортно, підібравши для свого улюбленця комбінезончик і «кеди».

Захисна функція. В основному це стосується не одягу, а взуття для собак. Узимку зледенілі тротуари посипаються не тільки сіллю та піском, але і роз'їдаючими лід хімікатами. Ніжні лапки тварин можуть витерпіти гарячий асфальт, але реагенти, розсипані по зимових дорогах, здатні сильно зашкодити їм.

Декоративна функція. Звичайно, це теж є важливою функцією собачого одягу. Багато кому хочеться причепурити свого вихованця і побалувати не стільки його, скільки себе оригінальними вбраннями та взуттям. Якщо собаці зручно в такому декоративному одязі, то чому б і ні? Важливо лише правильно підібрати розмір, щоб одежинка не тиснула і не заважала собаці рухатися.

ЯКИЙ БУВАЄ?

Комбінезон. Мабуть, це найбільш теплий одяг для зимових прогулянок. Як правило, комбінезони виготовляються на трикотажній підкладці або надійно утеплюються синтепоном. Зрозуміло, спочатку собака навряд чи буде в захваті від комбінезона, але незабаром звикне і навіть полюбить його.

Попона. Добре підходить для осені або весни, коли собака ще не має потреби в утепленні «по всіх фронтах». Попонка захищає тільки собачу спину й боки, так що найкраще підходить для великих собак, які байдуже відносяться до одягу і не намагаються зірвати з себе попону.

Светр. Ідеальний одяг для сухої осені або морозної зими. В’язаний светр зручний в експлуатації, він не обмежує собаку в рухах, але легко промокає. Кращими є моделі, виготовлені з вовни.

Жилетка. Як правило, виготовляється з дутої водонепроникної тканини, а тому береже спину собаки від дощу, а грудну клітину - від переохолодження.

Толстовка. Непромокальний, дуже теплий одяг, що підходить навіть для зимових прогулянок.

Дощовик. Чудовий водонепроникний одяг, здатний повністю сховати твого вихованця від дощу.

Купальний халат. Це одяг, призначений для собак з довгою вовною. Халат одягається на собаку відразу після купання, щоб зібрати з його вовни надлишки води.

Хутряні шубки. Це - одяг не для кожного собаки. По-перше, хутряні шубки шиються винятково під замовлення, а по-друге - вони підходять тільки для невеликих витривалих порід на зразок йоркширських тер'єрів. Натуральне кроляче хутро виконує не тільки декоративну, але й зігрівальну функцію.

Шапки. Якщо ти - горда власниця довговухого собаки (наприклад, спанієля), тобі краще запастися спеціальною шапочкою, що захистить вуха собаки від бруду і не дозволить їм забруднитися в мисці з їжею.

Кепки. Як правило, кепки одягають на собак з короткими мордами (мопси, пікінеси), переважно влітку, щоб захистити вихованця від теплового удару.

Взуття. Існують черевички з різних видів силікону, гуми та шкіри, які захищають лапи собаки від хімікатів, дрібних камінців, бруду та холоду.

ЩО ПІДІЙДЕ ТВОЄМУ СОБАЦІ?

Найбільш універсальним одягом є комбінезон. Зрозуміло, собаці знадобиться деякий час, щоб до нього звикнути, але гарний комбінезон захищає та зігріває все тіло собаки, не обмежуючи його рухів і не заважаючи йому справляти потребу. Комбінезон призначений для невеликих і низькорослих гладкошерстих порід - наприклад, для такс, кокер-спанієлів, китайських чубатих собак, чихуахуа та інших. Пам'ятай: комбінезон має потребу в регулярному пранні! Замивай комбінезон після кожної прогулянки, але не хвилюйся - гарні комбінезони висихають за півгодини.

Як правило, собачий комбінезон шиється з трьох шарів тканини - м'якої підкладки, теплого синтепона та плащової тканини, що не промокає.

Розмір комбінезона не є фіксованим і може коректуватися за допомогою вшитих у нього кнопок і «липучок».

Літні комбінезони шиються з трикотажу та захищають собаку від пилу, кліщів і колючок.

В’язаний светр підійде навіть для найбільш вертких собачок із примхливим характером. Светр практично неможливо стягнути без допомоги господарки, він лягає на тіло, як друга шкіра, ідеально зігріває і не обмежує рухів. Крім того, натуральні нитки (бавовна, ангора, мохер) не викликають алергії навіть у найбільш чутливих собак.

Толстовка підходить для короткошерстих собак, як малорухомих, так і швидких, схильних до біганини. Навіть при тому, що толстовки не містять у собі синтепона, малорухомі собаки не замерзають у них до -5 градусів, а собаки, які не проти побігати, не будуть зазнавати ніяких незручностей навіть при -15 градусах.

Попона підходить для великих рухливих собак (службових, мисливських, бійцівських), у яких через постійний рух не будуть замерзати лапи. Крім того, попона - ідеальний варіант, якщо тобі не хочеться возитися із застібками, блискавками, кнопками та іншими принадностями собачих комбінезонів.

Якщо ти хочеш, щоб твоя собачка похизувалася хутряною шубкою з натурального кролика, врахуй: шубки призначені лише для витривалих собак (шпіци, йорки), що вже звикли до одягу. Шуба погано закріплюється на тілі собаки, так що погано вихований вихованець не оцінить твого подарунка і швидко позбудеться від шубки.

ЯК ВИБИРАТИ?

Головне - купувати одяг винятково в присутності собаки. При покупці собачого одягу дуже важливим є приміряння - і тобі, і продавцеві потрібно дізнатися, як та або інша модель буде сидіти на собаці. Чи не занадто просторо? Чи не занадто тісно? Чи не тиснуть собаці ремінці або шви?

Одягни в обране вбрання собаку і змусь його виконати кілька вправ. Нехай собака пробіжиться з одного кута магазинчика в іншій. Виконайте команду «дати лапу» (кілька разів і обома передніми лапами). Змусь собаку встати на задні лапи - наприклад, поманивши її чим-небудь смачним.

Якщо є можливість, дозволь собаці пробігтися сходами - і знизу нагору, і зверху вниз.

Якщо при виконанні всіх вправ собака поводився так само, як звичайно (тобто почував себе легко та вільно), значить, одяг обраний вдало.

Ураховуй наступне.

Якщо ти не можеш взяти собаку на приміряння, повідом продавцеві породу свого вихованця, його вагу в кілограмах і точний об'єм грудей.

Якщо тобі потрібно вибрати між блискавкою і липучкою - завжди вибирай блискавку. Липучки легко розстібаються і забиваються вовною.

Якщо ти вибираєш одяг для «голої» собачки, віддай перевагу одягу з підкладкою із шовку або віскози з акуратними швами. Грубі шви та рельєфна тканина можуть натерти собаці шкіру. Крім того, одяг з підкладкою з віскози та шовку ідеально підходить для довгошерстих собак - слизька тканина не буде сплутувати їхню вовну.

Якщо ти відпускаєш собаку на вечірніх прогулянках і живеш поруч з дорогою, постарайся купити собачий одяг зі світловідбиваючими наклейками - це стане додатковою гарантією того, що твого вихованця не зіб'є машина.

 Коментарі: 2 шт.   Переглядів: 9453 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс