Швидка допомога рослинам

26 червня 2012

Для гарного врожаю за рослинами потрібно ретельно доглядати. Насамперед, їх треба вдосталь нагодувати. Але чим? Відносно мінеральних добрив багато хто відчуває недовіру - хімія, нам її і у магазинних продуктах вистачає! А ось з приводу органіки сумнівів немає.

Гній вважається найкращим з добрив, причому багато садівників принципово не бажають використовувати мінеральні добрива - тільки гній! Спробуємо розібратися, чому так відбувається, і наскільки це виправдано.

У літературі з садівництва постійно нагадують про те, що для свого розвитку сільськогосподарські культури вимагають не просто наявності живильних речовин у ґрунті, але і певного їхнього співвідношення. Саме в цьому криється відповідь на питання: чому частіше прагнуть застосовувати гній, ніж мінеральні добрива.

У гної живильні речовини «змішані самою природою», тому багато хто вважає, що їхнє співвідношення є оптимальним для підвищення врожайності. Мінеральні добрива доводиться змішувати самому, відмірювати їх дозами, а головне - визначати, які саме елементи потрібно вносити у ґрунт. Можливо принцип «не застосовувати мінеральні добрива» походить від невміння правильно їх використовувати.

Насправді, навчитися визначати, яке добриво у даний момент необхідне, не так вже важко. Зараз, у пору активної вегетації, рослини самі «говорять», яких живильних речовин їм не вистачає. Щоб не допустити голодування наших вихованців, потрібно розуміти їхню мову, а також використовувати мінеральні добрива.

Науково доведено, що мінеральні підживлення - найшвидший спосіб усунення дефіциту живильних елементів. Отже, що ви вибираєте: високий врожай або сумнівний принцип «не використовувати мінеральні добрива»?

ВІД ТЕОРІЇ ДО ПРАКТИКИ

При нестачі у ґрунті АЗОТУ листя виростає менше звичайного, блідне, жовтіє і в'яне. Рослини в цілому розвиваються погано, передчасно зацвітають, але квітконоси у них слабкі, квітки дрібні, нечисленні. Коренева система таких рослин довша звичайного, але бічні та придаткові корені у них не розвинені.

Через недолік азоту передчасно жовтіє часник. У капусти нижнє листя стає рожево-жовтим та незабаром обпадає. У білокачанної капусти подовжуються стебла, і формується подовжений качан, а кольорова капуста закладає дрібні розетки суцвіть. На огірках жовтіють батоги, плоди викривляються і загострюються на кінці.

Для швидкої допомоги рослинам при нестачі азоту необхідно обприскати їх розчином 5 г сечовини на 1 л води. Якщо через 3-4 дні після обприскування наростання ознак азотного голодування припинилося, закрі-піть свій успіх: посипте грядку аміачною селітрою з розрахунку 50 г селітри на 1 кв.м і рясно полийте.

При поливі вода не повинна змивати розсипане добриво. Для цього спочатку злегка змочіть ґрунт. Після того, як волога трохи всотається, продовжте полив, але не робіть напір води занадто сильним.

При нестачі у ґрунті КАЛІЮ у всіх рослин, у тому числі у плодових дерев, біліють крайки їхнього листя. Потім, починаючи з кінчиків, листя буріє і висихає. Таке явище називають «крайовий опік листя». При тривалій нестачі калію на листових пластинках з'являються білі цяточки та дірки з нерівними краями. Стебла рослин слабкі, легко вилягають. Листя огірків у середній своїй частині стає опуклим, а їхні краї загинаються вниз.

Для усунення калійного голодування необхідно обприскати рослини 0,5%-вим розчином хлористого калію (50 г на 10 л води). Потім варто рівномірно розсипати 50-70 г сірчанокислого калію або хлористого калію на кожний квадратний метр грядки і рясно полити її, намагаючись не змивати добриво.

Для підживлення огірків, томатів і картоплі краще використовувати калійні добрива, що не містять хлору. Наприклад, замість хлористого калію застосовувати сульфат калію.

При калійному голодуванні сливи, що також можна визначити за її листям, у пристовбурному колі необхідно розсипати 300 г хлористого калію з наступним поливом. Оскільки внесені у ґрунт калійні добрива повільно доходять до коренів, додатково проводять позакореневе підживлення: 4 рази протягом місяця необхідно обприскувати 0,5%-вим розчином хлористого калію. Ознаки нестачі калію зникнуть.

При нестачі ФОСФОРУ (що трапляється рідше, ніж азотне та калійне голодування) листя набуває тьмяного темно-зеленого забарвлення. На нижньому боці листя, особливо уздовж прожилок, забарвлення має синювато-зелений, ліловий або фіолетовий відтінки. У томатів синювато-зелений колір мають і стебла. З'являються червонуваті та пурпурні плями. Листя передчасно обпадає, чорніє і засихає. Пагони тонкі, ріст уповільнений.

Усувають фосфорне голодування внесенням подвійного суперфосфату з розрахунку 30 г на 1 кв.м грядки.

Від нестачі БОРУ, насамперед, страждають крапки росту стебел. Листя та стебла викривляються. У огірків викривляються і плоди. На кабачках і цукіні з'являються грубі шорсткуваті рубці. У кольорової капусти суцвіття виростає пухким, має іржавий колір, крізь нього проростає дрібне листя. У білокачанної капусти утворюються порожнини в качані. Буряк загниває на грядці або при зберіганні. У моркви утворюються чорні ушкодження на коренеплодах.

Для усунення нестачі бора у ґрунт вносять борну кислоту з розрахунку 3 г на 1 кв.м грядки. Роблять це так: виходячи з норми, на грядку площею 10 кв.м потрібно 30 г борної кислоти. Цю кількість розчинюють у воді. (Для рівномірного поливу такої площі достатньо одного відра води.) Отриманим розчином поливають ґрунт, не змочуючи рослини, щоб виключити можливість хімічного опіку.

Застосовувати мінеральні добрива легко та зручно. Для позакореневих підживлень їх достатньо розчинити і дати відстоятися. Отриманий розчин залити в пластикову пляшку з насадкою-розбризкувачем, яку можна купити в будь-якому господарському магазині. Кореневі підживлення зручно проводити за допомогою лійки, а масу добрив можна відміряти склянкою або ложкою.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8691 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс