Чому горох дрібнуватий

26 червня 2012

Чому пагони гороху ростуть, а стручків мало? Або ж утворюються дрібні стручки з невеликою кількістю зерен?

Горох - рослина холодостійка та невибаглива. Чим раніше його посіяти, тим вищим буде врожай. Сходи з'являться раніше, якщо саджати пророщене насіння. У теплу землю добре сіяти проросле насіння, а в холодну - сухі горошини.

Висока температура ґрунту (10-16°С) під час появи сходів негативно впливає на подальший ріст і розвиток кореневої системи. Горох росте повільно, прискорюється цвітіння та формуються дрібні боби з невеликою кількістю зерен.

Загущення рослин у посівах також негативно позначається на врожайності гороху. Крім того, горох не любить жирну, угноєну землю. У цьому випадку стебла будуть довгими, густими, а бобів - дуже мало.

У південних і східних областях краще сіяти мозкові сорти, які формують врожай при більш високій температурі (20-22°С). Вони до того ж дуже люблять сонце, а тінь переносять погано.

При недоліку світла рослини витягуються, їхнє листя набуває блідо-зеленого забарвлення. Утворення у них стручків і зерен сповільнюється.

Вплив спеки на горох можна значно пом'якшити мульчею і поливом перед мульчуванням. Найбільшу потребу у волозі рослини мають за 15-20 днів до цвітіння і під час масового утворення стручків.

Тому у такий період рослини потрібно 2-3 рази полити. Деякі городники рекомендують на Півдні сіяти горох густіше. Рослини, що щільно зростають, краще зберігають прохолоду і підтримують одна одну.

Ще і зараз не пізно посіяти скоростиглий горох. Ранні сорти можна сіяти до кінця червня з інтервалом у 10-15 днів, щоб забезпечити безперервний збір врожаю протягом літа та ранньої осені. У наступному році можна організувати зелений конвеєр, посіявши горох в один строк, але використавши сорти різні за строком достигання.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6427 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс