Капуста савойська - вирощування, догляд

30 квітня 2012

Технологія вирощування розсади савойської капусти схожа на вирощування розсади білокачаної капусти. У середині квітня провадять посів середньопізніх cортів для осінньо-зимового споживання.

Після появи сходів температуру необхідно знизити до 8-10°С. У фазі сім'ядоль або одного листа проводять полив, щоб полегшити вибірку сіянців. Пікірувати краще в живильні кубики або горщики, коріння при цьому треба вкоротити на третину довжини. У сонячну погоду після пікіровки рослини притінюють на 2-3 дні. Поливають розсаду ранком у сонячну погоду з наступним провітрюванням, підтримуючи оптимальну температуру.

До висадження у ґрунт розсада савойської капусти готова через 40-45 днів у фазі 4-5 справжніх листів. Ранні сорти савойської капусти більш скоростиглі, ніж ранні сорти білокачанної капусти. Тому для посадки ранніх сортів ділянка повинна бути сонячною і захищеною від вітрів.

Кращими попередниками савойської капусти можуть бути картопля, бобові культури, цибуля, буряк, огірки, помідори. На грядку, де вирощувалася будь-яка капуста, редис, ріпа, редька, вона може повертатися не раніше ніж через 3-4 роки.

Для савойської капусти потрібно багато елементів живлення у легкодоступній формі. Тому основну підготовку ґрунту треба проводити восени. Спочатку ґрунт рихлять на глибину 8-10 см, а через два тижні, коли зійдуть бур'яни, його перекопують на повний багнет лопати, попередньо вносячи по 5-7 кг на 1 кв. м органічних добрив.

Ранньою весною ділянку необхідно проборонити, щоб зберегти вологу у ґрунті. Перед висадженням розсади ділянку перекопують на глибину 12-14 см.

Ранні сорти савойської капусти при дуже ранній посадці у відкритий ґрунт укривають плівкою або захисними ковпаками, тому що тривалий вплив низьких температур може привести до стрілкування рослин. Ранні сорти можна висаджувати і у кілька строків до кінця травня. Середньостиглі та пізньостиглі сорти висаджують наприкінці червня-початку липня.

Відстань між рослинами при посадці ранньостиглих сортів 35-40 см, між рядами 40-45 см. Середньостиглі сорти саджають за схемою 50х50 см, пізньостиглі 60х60 см.

Догляд за савойською капустою повинен бути ретельним. Вона дуже чутлива до розпушування, підживлення і підгортання.

Дуже важливо провести вчасно перше розпушування із прополкою, особливо на важких ґрунтах. Його роблять відразу після посадки на глибину 5-7 см, одночасно видаляючи бур'яни. Глибину наступних розпушувань збільшують до 12-15 см. Сухі та легкі ґрунти рихлять слабше, важкі та вологі - глибше. Біля рослин рихлять зовсім неглибоко, щоб не ушкодити коріння.

Коли висаджена розсада піде в ріст, проводять перше підживлення розчином коров’яку (1:10) або сумішшю мінеральних добрив (15 г сечовини, 40 г суперфосфату і 15 г калійних добрив на 10 л води). Друге підживлення провадиться в період завивки качана, збільшивши в 1,5 рази кількість фосфорних і калійних добрив.

Ранні сорти найбільше мають потребу в поливах у травні, пізні - із середини липня до середини серпня.

Вибіркове збирання ранньостиглих сортів савойської капусти починають з кінця червня. Спізнюватися зі збиранням не можна, тому що качани схильні до розтріскування. Уникнути цього можна за допомогою обрізки нижнього листя або підрізанням коріня лопаткою.

Пізньостиглі сорти поспішати збирати не слід, тому що вони безболісно переносять заморозки.

При зрізці качанів на них залишають 3-4 зовнішніх листа, які охороняють внутрішнє листя від обламування. Деякі садівники залишають савойську капусту взимку на грядці під товстим шаром снігу. У міру необхідності сніг розгрібають і рослини зрізують. Перед вживанням їх на 10-15 хвилин занурюють у холодну воду.

Савойська капуста зберігається значно гірше, ніж білокачанна, тому її зберігають на стелажах або в ящиках тільки в один ряд. Щоб збільшити строки її придатності для споживання, температуру зберігання варто знизити до мінус 1-3°С. Листя савойської капусти можна сушити; для квашення вона непридатна.

   Переглядів: 8018  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс