Як завадити шкідникові

13 червня 2012

Колорадський жук оселився на картопляних полях всерйоз і надовго. Основна причина його повсюдного поширення в Євразії в тому, що тут він почуває себе як на курорті. На нашому континенті немає небезпечних для цього шкідника мікроорганізмів, а з погляду місцевих хижаків він не дуже-то їстівний.

Єдині, хто псує «курортникові» життя, - господарі посівів. Але згодом жук адаптується до будь-якого пестициду, що застосовується в припустимих концентраціях. Тому вченим доводиться знову і знову поповнювати арсенал городників.

ЧОМУ ВІН ТАК ЖИВУЧИЙ

Насправді за свою «незруйновність» комахи платять високу ціну. Перш ніж вид адаптується до того або іншого отруйного агента, гинуть мільйони особин. Ті, що витримують вплив інсектициду, дають життя новим поколінням комах, яким даний препарат вже не страшний - природний відбір у дії.

На все, звичайно ж, потрібен час. Але чим частіше застосовується та сама речовина, тим швидше формується стійкість. Крім того, обробка отрутохімікатом гнітить і природних ворогів колорадського жука, яких у нього і без того мало. Причому дружні городникам представники фауни, як правило, страждають навіть більше.

Численні діапаузи - періоди фізіологічного спокою (сон) - також допомагають смугастому шкідникові протистояти інсектицидам. Частина жуків іде в землю не тільки на зиму, але й улітку, іноді по кілька разів за сезон. Під покривом ґрунту їм не страшні ні спека, ні обробка «хімією».

Впадають у сон та не сплять жуки вкрай неорганізовано. Хтось впадає у сплячку, а хтось тільки прокидається, - поява комах після зимівлі розтягнута на місяць. До речі, деякі з них взагалі «зимують» 2-3 роки поспіль. Все це теж знижує ефективність винищувальних заходів.

Нарешті, колорадські жуки народжені не тільки плазувати, але і літати. Найчастіше, позбувшись від шкідників на своїй ділянці, ви всього-на-всього звільняєте місце для сусідських.

ЯК ЗАВАДИТИ

Якщо мова йде про пару картопляних грядок, розташованих поруч із зеленню, суницею та іншими культурами, плоди або пагони яких ідуть у їжу, чи не єдиним методом боротьби виявляється ручний збір комах. Жуків і личинок поміщають у банку з гасом або концентрованим розчином повареної солі. Отрутохімікати не застосовують через високу ймовірність їхнього влучення на плоди.

Звичайно ж, вилов комах - заняття стомлююче, а за сезон його треба здійснювати не раз і не два. Знижують гостроту проблеми вирощування сортів картоплі з підвищеною стійкістю до колорадського жука та професійні прийоми, якими користуються городники зі стажем.

Рекомендується, наприклад, присипати перші сходи картоплі землею. Це на якийсь час убереже рослину від жуків, що виповзають після зимівлі. Трохи пізніше картопля однаково проб'ється, але тепер вона буде зміцнілою і підготовленою до зустрічі зі шкідником.

Інша «військова хитрість» - перед посадкою картоплі розкласти на грядках купками картопляні лушпайки. Коли зголоднілі за зиму жуки накинуться на принаду, лушпайки потрібно зібрати і знищити (кинути в гас, обробити отрутохімікатом і закопати або просто спалити).

На великих площах альтернативи застосуванню пестицидів немає. У свій час було прикладено багато зусиль з виведення картоплі, що зовсім не ушкоджується колорадським жуком. Як відомо, шляхом селекції це завдання до кінця вирішити не вдалося. Жук досить швидко підлаштовується під будь-які несприятливі зміни в складі та будові листя.

СКЛАДОВІ УСПІХУ ОБПРИСКУВАННЯ

Препарат повинен бути ретельно розмішаний. Правильне приготування робочого складу вимагає знання однієї тонкості: засіб спочатку розводять у невеликій кількості води - роблять так званий матковий розчин (десь 1/5 від необхідного обсягу). Тільки після цього суміш доводять до потрібної концентрації і знову перемішують.

Використовувана апаратура, що обприскує, повинна забезпечувати досить дрібний розпил. Фарбопульт або віник однозначно не підійдуть. При правильному нанесенні робочий розчин рівномірно покриває всю площу листа дрібними крапельками, які не стікають на землю. За можливістю крім верхньої обробляють і нижню частину листя, де знаходяться молоді личинки.

Необхідно відслідковувати реальний строк захисної дії препарату. Обробку проводять, як тільки комахи з'являються знову.

Практика показує, що в будь-якому разі контакт з отрутохімікатом не проходить для комах безслідно. Навіть відновивши колишню чисельність, шкідник залишається фізично ослабленим, - ще один захід, але іншим засобом, і з ним було б покінчено.

Однак саме в цей вирішальний момент у власника посівів опускаються руки. Обробка буде ефективною тільки при правильному виборі інсектициду. З усіх перерахованих пунктів цей найважливіший. Справа в тому що навіть перевірений препарат, спеціально призначений для боротьби з колорадським жуком, не гарантує ефективність у кожній конкретній ситуації. Засіб, що раніше прекрасно працював, може відмовити. Більше того, обприскування одним інсектицидом кілька разів поспіль - відома помилка. Ще гірше, коли, замість того щоб нарешті «перемінити пластинку», підвищують концентрацію робочого розчину.

Якщо сприйнятливість комах до того або іншого інсектициду знижується, фахівці говорять про «розвиток резистентності до речовини, що лежить у його основі» (звичці). Проблема ускладнюється тим, що звикнувши до чогось одного, комахи проявляють стійкість і до інших хімікатів, що володіють схожою дією. Висновок: вибираючи препарат, необхідно точно знати, чи не належить він до категорії засобів, з якою «ваш» шкідник добре «знайом».

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6568 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс