Чим нагодувати лозу

29 травня 2013

Запилення винограднику пройшло, але це не означає, що можна розслабитися та чекати врожаю! Тепер він повністю залежить від нашого догляду.

Із закінченням цвітіння починається четверта фаза розвитку винограду. У цей час сповільнюється ріст лози у висоту, пагони починають визрівати і товщати, листя досягає нормального розміру, починають рости ягоди.

У цей час необхідно припинити підживлення азотними добривами. Але надто важливо підгодувати калійними та фосфорними. Підживлення виконують під час опадання зав'язі. Це сповільнить ріст пагонів, більше живлення дістанеться гронам, що зменшить втрату зав'язі.

У цей же період корисно провести й полив. Вважається, що полив з підживленням в цей період підвищують урожай майже у 1,5-2 рази.

А ось обробку фунгіцидами, якщо погода дозволяє, краще перенести на стадію «дрібного гороху». Але якщо під час цвітіння йшли дощі, обприскувати необхідно відразу після його закінчення.

Дуже корисно після опадання зав'язі провести чергову прополку виноградних кущів, видаляючи непотрібні пасинки, слабкі пагони та частину марних. Мета - поліпшити провітрювання кущів і заощадити живлення для росту грон і ягід.

Ближче до кінця червня починають видаляти нижнє листя на пагонах - на тиждень по два листа, поступово освітлюючи грона. Особливо це корисно для сортів, що здобувають на сонці гарний рожевий або бурштиновий відтінок, а також для червоноягідних сортів. А от для тих, які на сонці покриваються засмагою (сорти типу «Восторга»), сонце навпаки протипоказане.

Видалення частини листя в районі грон добре працює як профілактика сірої гнилі, але може зробити ягоди вразливими для сонячних опіків.

Весь період міжряддя підтримують у пухкому стані, регулярно знищуючи бур'яни. У поливах виноград обмежують не сильно, пам'ятаючи правило: поливати рідше помідорів, але рясніше, тому що часті поливи викликають надмірний ріст пагонів і пасинків.

Кінцем цієї фази прийнято вважати початок розм'якшення ягід. У білих сортів вони втрачають яскраво-зелене (трав'яне) забарвлення, а у забарвлених - стають рожево-чорними. Кислий смак і щільність ягід ще зберігаються. Після цього догляд за кущами змінюють - припиняють або різко скорочують поливи, видаляють верхівки вище верхнього дроту шпалери і створюють інші умови для швидкого накопичення цукру.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8505 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс