Як боротися з палею

24 квітня 2013

Сходи в'януть, а то і зовсім зникли, а земля навколо поцяткована дірами? Швидше за все, у вас оселилася паля. Ця всеїдна комаха може нанести величезну втрату городнім і квітковим культурам, підгризаючи коріння та молоді пагони рослин.

ЯК БОРОТИСЯ?

Протистояти палі можна народними і хімічними способами. Зазвичай інсектициди, що рекомендують  для боротьби з палею, належать до 3-го класу небезпеки. Це значить, що вони помірно небезпечні для людини і теплокровних тварин, можуть бути токсичними для риб і бджіл,  тому застосовувати їх потрібно строго відповідно до інструкції.

Сучасні інсектициди, такі як препарати «Фенаксин Плюс» (малатіон 50 г/кг), ураховують особливості поведінки личинок та дорослих особин палі. Наприклад, готова принада «Rubit Фенаксин Плюс»,  основа якої різні за привабливістю та структурою гранули. Червоні бар'єрні гранули захистять ділянку від мігруючого молодняку палі, а суміш зелених і червоних гранул викликає загибель шкідника протягом 3 годин після поїдання принади і захищає рослини від палі до 14-20 діб. Препарати не гнітять рослини, не накопичуються в ґрунті, а поступово розкладаються в ньому.

НАРОДНІ СПОСОБИ

Всі вони зводяться до влаштування пасток з принадами, пошуку гнізд, «викурювання» і знищення палі.

Кращі принади

• Гній. Восени викопують яму, наповнюють її гноєм. Для палі це ідеальне місце зимівлі. Гній розкидають по землі в морози і комахи замерзають.

• Мед. Горлечко скляної банки зсередини змазують медом, банку закопують урівень із землею і кладуть зверху дошку, залишаючи невеликий зазор. Комах, що заповзли у неї, періодично знищують.

ЯКЩО ВИ ЗНАЙШЛИ ГНІЗДО

Палі не люблять мильну воду (4 ст. л. прального порошку або 200 г господарського мила на відро води) і розчин гасу (2 ст. л. на відро води). Залийте ходи та знищте шкідників, що виповзли на поверхню.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7077 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс