Чорнозем на вашій ділянці

15 травня 2013

Для створення 1 см чистого чорнозему природі потрібно не менше двохсот-трьохсот років. Сучасні біотехнології справляються з цим у сто разів швидше.

Пластиковий вермикомпостер у розрізі.
Пластиковий вермикомпостер у розрізі.

Вермикомпостування - переробка органічних відходів. На відміну від традиційного компостування, де перетворення органіки в добриво відбувається в основному під впливом ґрунтових мікроорганізмів, у вермикомпостуванні беруть участь ще й дощові черв'яки. 

Отримане добриво містить не тільки живильні речовини, але й фізіологічно активні, корисні для рослин сполуки.

БІОФАБРИКА, СТВОРЕНА ПРИРОДОЮ

Продукти життєдіяльності дощових черв'яків - біогумус, він же вермикомпост, або копроліт. Це не тільки розсипчастий субстрат з приємним запахом лісової землі, але й:

- повністю стабілізовані (придатні для зберігання) добрива з низьким співвідношенням вуглецю до азоту С:N;

- природні регулятори росту;

- антибактеріальні речовини та речовини, що пригнічують патогенні гриби;

- речовини, що відлякують комах-шкідників.

У вермикомпосту близький до нейтрального рівень кислотності (рн 7,0), що є ідеальним для вирощування більшості видів рослин - від томатів до орхідей.

Найчастіше для вермикомпостування використовуються гнойові (компостні) черв'яки. Вони легко пристосовуються до всіх видів органіки, швидко ростуть і до того ж є дуже плідними.

МІСЦЕ РОБОТИ

Для одержання вермикомпосту можна взяти дерев'яний ящик розміром приблизно 60x30x25 см, але існують компактні та легкі в експлуатації пластикові вермикомпостери - спеціальні контейнерні системи. Для початку його необхідно правильно «зарядити». У нижній, основний контейнер поміщають кокосові мати. Заселяють популяцію черв'яків (закупити їх можна у виробників, що займаються продажем маткового поголів'я). Потім на субстрат тонким шаром укладають здрібнені органічні відходи. Через 2-4 дні - новий шар. Вміст контейнера обов'язково помірно поливають 1-2 рази на тиждень. Як тільки ящик заповниться, зверху встановлюється наступний - із сітчастим дном, на яке знову нашаровується корм. Через деякий час всі черв’яки переповзуть у верхній ящик, а в нижньому залишиться практично готовий вермикомпост (його необхідно добре підсушити і ретельно просіяти через сито з розміром комірок 3-5 мм).

УМОВИ РОБОТИ

Для розведення черв'яків необхідно дотримуватися наступних умов:

- температура субстрату 20-28°С;

- вологість 70-80%;

- значення рн середовища перебування 5,0-8,0;

- насиченість субстрату киснем;

- регулярність додавання гарних органічних матеріалів.

І ВЗИМКУ, І ВЛІТКУ

Вермикомпостер обладнаний системою вентиляції, захистом від мух, герметичним піддоном з краном для «вермичаю» (до речі, прекрасного рідкого добрива для рослин) - все це дозволяє уникнути неприємних запахів і цілий рік переробляти харчові відходи навіть у міській квартирі, не говорячи вже про заміський будинок, де подібні системи влітку ставляться в тіні на вулиці, а взимку - у будь-якому опалювальному приміщенні. У міжсезоння отриманим вермикомпостом підживлюють кімнатні рослини або ж зсипають готовий продукт у мішки (за зиму виробляється близько 20 літрів). Якщо черв'яки як квартиранти для вас є неприйнятними, а поїздки на дачу закінчуються з першими заморозками, черв'яків можна випустити в компостну купу. Попередньо її потрібно захистити знизу та по периметру сіткою-рабицею від кротів, а потім утеплити листям і соломою. Навесні черв'яків можна буде зібрати в ящик із сітчастим дном, уклавши туди свіжий «корм».

МЕНЮ

Для переробки годиться дрібнонарубана органіка:

- рослинні відходи;

- харчові (кухонні) відходи;

- папір і картон;

- пил з пилососа, волосся або вовна після стрижки.

Крім органіки черв’якам обов'язково необхідні й мінеральні речовини, особливо потрібний кальцій: розмелені в порошок гіпс, крейда, яєчна шкаралупа, доломітове борошно. Додавайте їх по одній чайній ложці в субстрат щотижня.

У результаті використання вермикомпосту та біопрепаратів на його основі:

- підвищується стійкість рослин до хвороб і стресових ситуацій (посуха, пересадження, температурні коливання, високі концентрації хімічних речовин);

- скорочується потреба в поливі за рахунок вологоємності та здатності утримувати вологу;

- прискорюються ріст і розвиток рослин, цвітіння, плодоносіння й урожайність;

- скорочується чисельність комах-шкідників, придушується їхнє розмноження;

- зменшується кількість ґрунтових фітопатогенів і фіто-нематод.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7316 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс