Відкрийте для себе базилік

22 травня 2013

Незвичайний аромат цієї рослини відомий людям з найдавніших часів. Щіпка листя базиліку надає приємний смак будь-якій страві, особливо ця пряність облагороджує смак салатів. У народній медицині базилік використовують для полоскання горла, п'ють настій при головному болі, він корисний для шлунка.

Вся надземна частина базиліку має пряний запах, причому букет аромату залежно від сорту досить різноманітний: запашного перцю та чаю, гвоздично-м’ятний, гвоздики і лаврового листа, лимонний і ганусовий.

Базилік родом з тропічної Азії, тому він є теплолюбним і вимогливим до світла, вологи і ґрунту. Йому необхідно відводити добре освітлену сонцем і захищену від північних вітрів ділянку.

Базилік віддає перевагу легким суглинним і супіщанам ґрунтам, добре дренованим. Вони повинні бути багатими перегноєм і слабокислими. Засолені та кислі ґрунти для нього непридатні.

Грядку під базилік краще готувати з осені: ґрунт ретельно перекопують на глибину 22-25 см і очищають від бур'янів. Під перекопку на 1 м2 вносять 2-3 кг перепрілого гною або торфо-гнійного перегною, 20-25 г суперфосфату і 10-12 г калійної солі. Навесні додатково вносять 12-15 г аміачної селітри, 20-25 г суперфосфату і 10-12 г калійної солі. Якщо ділянку готують навесні, то зробити це треба не пізніше, ніж за місяць до висадження рослин у ґрунт. При цьому всі добрива вносять за один раз.

Як однолітник базилік краще вирощувати через розсаду. У цьому випадку насіння висівають приблизно за два місяці до висадження розсади у відкритий ґрунт - у першій-другій декадах квітня.

Для вирощування розсади кращим субстратом вважається суміш торфу і перегною (1:1). Перед посівом в 5 л води розчинюють по 0,5 чайної ложки сечовини, сульфату калію та суперфосфату і цим розчином поливають ґрунт у розсадному ящику.

Насіння висівають на глибину 0,5-2 см, відстань між рядам - 5 см. При температурі 20-25°С через 9-12 днів з'являються сходи.

Після утворення одного-двох справжніх листочків сіянці проріджують за схемою 5x5 см або пікірують у ємкості об'ємом 0,25-0,3 л.

Перед висадженням розсади у відкритий ґрунт її загартовують - витримують при температурі 14-16°С 5 днів.

Коли мине загроза заморозків, розсаду висаджують за схемою 25x25 см. Посадку краще виконувати у похмурі дні або ввечері після зменшення спеки. Оскільки при температурі нижче 12-15°С базилік припиняє свій ріст і гине навіть при незначних заморозках, то при холодній погоді розсаду вкривають плівкою. Розсада приживається добре та швидко вкорінюється.

Догляд за рослинами базиліку не має яких-небудь особливостей і полягає у прополці, поливі та розпушуванні ґрунту. До початку цвітіння базилік має потребу у підвищеній кількості вологи, але погано переносить перезволоження ґрунту в інші періоди свого розвитку. Залежно від погодних умов йому потрібно від 5 (при помірно теплій погоді) до 10 л (при спекотній погоді) води на 1 м2.

Існує багато сортів базиліку. При цьому створюються нові. До таких новинок належить  чудова п'ятірка сортів «короля пряностей»: Осмін і чотири аромати - ганусовий, лимонний, гвоздиковий і коричний.

Листя у сорту Осмін велике, насиченого бордового забарвлення та має класичний смак і аромат базиліку.

А ось базилік сорту Ганусовий аромат має тонкий аромат анісу. Невисокі, з великим, зеленим листям рослини добре виглядають як на грядках, так і на підвіконнях і балконах.

Сорт Лимонний аромат належить до найрідкісніших сортів базиліку з сильним лимонним запахом. І якщо у вас нежить або дере у горлі, то зовсім не обов'язково бігти в аптеку за фервексом з лимонним смаком - просто відкрийте баночку з сушеним листям Лимонного аромату, заваріть його як чай і прополощіть горло або використовуйте сушений базилік як нюхальний тютюн. Ефект буде не гірше, ніж від фервекса, а користі, мабуть, навіть більше - ніякої хімії.

Два інших сорти базиліку взагалі просто унікальні – якщо б вони існували в Середні Віки, то можливо Христофору Колумбу і не довелося б відправлятися в подорож для пошуку нових шляхів в Індію. Мова йде про такі сорти як Аромат гвоздиковий і Аромат коричний.

У сорту Гвоздиковий аромат невисокі (до 25 см), компактні, густо облиствені рослини з дрібним листям, завдяки чому він ідеально підходить для вирощування в горщиках і крім «пряної» клумби прикрасить будь-який балкон, лоджію та навіть підвіконня на кухні. Сильний гвоздиковий запах рослин цього сорту робить його неперевершеним для використання в кулінарії.

Не поступається йому і його побратим-сорт Аромат коричний. У нього найрідкісніший для базиліку запах - запах кориці! Свіжа та смачна зелень призначена для м'ясних і рибних страв, напоїв. Але ніщо не зрівняється з десертними стравами та кондитерськими виробами, у які доданий порошок базиліку цього сорту. А які булочки з «корицею»?! - Пальчики оближеш!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10388 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс