Мінус 30 - не межа

26 грудня 2012

Більшість винних і технічних сортів винограду є дуже капризною та вимагає на зиму вкриття. Але є й такі, що витримають будь-які зими. Їх найчастіше і саджають на альтанку - і тінь, і врожай на соки, вино, компоти.

Північний плечистик.
Північний плечистик.

Один з таких – вірменський сорт Ераз. Він добре переносить зниження температури до -32°С. Ягода зеленувато-жовта з рожевою пригарою. Урожайний сорт, придатний для одержання високоякісних соків і вин. Досить перспективний.

Не менш стійкий до хвороб і шкідників болгарський сорт Кристал - з жовтими невеликими ягодами. Завдяки своїй непробивності він отримав досить широке поширення, і дістати саджанці зусиль не складе.

Взагалі винних сортів - морозостійких, здатних витримати «сибірські морози» не так вже і мало: Ла Креснт, Луїза Свенсон, Прейрі Стар, Свенсон Вайт, Шабреву, Північний плечистик (найбільш великоплідний з цієї групи сортів), Мукузані, Мариновський, Брускам, Сапераві північний, Московський стійкий та ін.

У більшості випадків морозостійкість вони сполучають і з комплексною стійкістю до хвороб. А значить - залишаються першими кандидатами на альтанку.

СТОЛОВИЙ РУБІЖ

Зі столовими сортами відносно морозостійкості справи йдуть гірше. Амурські й універсальні сорти не беруться до уваги. Ягода у них занадто дрібна за сучасними мірками. Зараз покупця столового винограду цікавить у першу чергу розмір, а потім вже смак і все інше.

Столові сорти «зупинилися» на рубежі -27°С. Стільки витримують найбільш упорні: Кеша, Талісман, Алкса, Восторг, Пам'яті Негруля, Русвен. Відносно непогано поводяться й рідні «брати» Восторга - Восторг червоний і Восторг мускатний.

Чому їхня зимостійкість нижча, ніж у технічних сортів? Морозостійкість обміняли на розмір ягід і грон. А також на зовнішні достоїнства, приємний, ніжний смак.

ВАЖЧЕ 30 ГРАМІВ

Зате за крупноягідністю столові сорту ступнули далеко. Найвідоміші гіганти: Беруїнця - 28-32 г, Кеша - 12-18 г, Талісман - 12-22 г, Ред глоуб 12-18 г.

Більшість новинок теж вважається не менш важкими. Вагою 25-30 г рекламуються Фурор, Граф Монте-Кристо, Кінг рубай... і багато інших. Можливо, це невелике рекламне перебільшення. Але ягоди нових сортів все більше тяжчають. Так в 90-і роки відмінним столовим сортом вважалися ягоди вагою 5-6 г. Тепер і 10-12 г здається обмаль.

А середні сорти вагою менше 10 г вже й не котируються. Навіть ранні вже зустрічаються вагою 6-10 г (Галахад та ін.)! Хоча зовсім нещодавно найвищою досконалістю було 4-6 г.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6859 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс