Як боротися з борщівником на дачній ділянці

28 листопада 2012

Борщівник можна зустріти не тільки на узбіччях доріг і лугах, але і на дачних ділянках. Впоратися з ним неймовірно складно. Цей бур'ян стійкий до багатьох хвороб і шкідників, надзвичайно плідний, а його насіння сходить у різний час. Якщо вчасно не вжити необхідних заходів, боротьба з борщівником може перетворитися на справжню війну.

Якщо ви виявили на дачній ділянці окрему рослину, знищити її буде нескладно. Головне - розпочати боротьбу до того, як бур'ян скине насіння. Інакше наступного року вам доведеться знищувати сходи борщівника весь сезон. Сходить насіння цієї рослини нерівномірно. При цьому воно може пролежати в землі кілька років і тільки потім зійти.

Приступаючи до знищення рослини, не забудьте захистити відкриті ділянки тіла. Надягніть рукавички та щільний одяг, закрийте обличчя маскою. Після цього потрібно взяти лопату з довгою ручкою та підрубати борщівник біля кореня, у декількох сантиметрах над землею. Стежте, щоб сік бур'яну не потрапив на шкіру.

Пеньок, що утворився, залийте оцтовою есенцією або гербіцидом. Надягніть на нього непрозорий пакет і перев'яжіть мотузкою або резинкою. Всі зрубані частини борщівника потрібно висушити та спалити. У жодному разі не закопуйте їх, тому що на цьому місці може з'явитися нова рослина.

Засівання газону - ефективний метод боротьби з борщівником на ділянці. Потрібно скосити всі бур'яни. Поверх скошеного розстеліть будь-яке геополотно. Насипте на нього шар землі товщиною 5 см. Висаджуйте туди міцну газонну траву. Землю краще брати з іншої садової ділянки, де точно немає борщівника. У противному випадку в ній може виявитися насіння бур'яну.

Цей метод здатний повністю позбавити ділянку від борщівника. Вам залишиться тільки стежити, щоб він не квітував у сусідів і не скидав до вас насіння.

Якщо ви плануєте розбити на ділянці город, небажано застосовувати там гербіциди. Та і для газону ви навряд чи зможете виділити місце. Для таких дачних ділянок підійде інший метод.

Навесні накрийте площу, що заросла борщівником, чорною плівкою товщиною 100 мкм і більше. Зверху її потрібно як варто притиснути. Бур'яни будуть намагатися прорости крізь плівку.

Через чорну плівку практично не проникає світло, необхідне для росту та розвитку рослин. Крім того, земля під нею надмірно нагрівається. Щоб прорости в таких умовах, борщівнику доводиться витрачати велику кількість енергії. Зрештою, всі ресурси витрачаються, і рослина просто відмирає.

На початку червня наступного року плівку потрібно зняти. Скопайте землю та посадіть те, що планували.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7878 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс