Цибухи або відводки?

19 грудня 2012

Садівників цибухи частенько не влаштовують, вони розмножують виноград ще й щепленнями, і відводками. Це дозволяє одержати перший товарний врожай у найбільш короткий термін.

ВРОЖАЙ У ПЕРШИЙ РІК

Потрібно отримати один-три саджанця з куща? Тоді найкращий спосіб розмноження - дугасті відводки. За допомогою цього способу можна одержати за один сезон потужні плодоносні саджанці.

Для відведення вибирають довгу однолітню лозу і прикопують її восени або навесні. Прикопувати лози можна по червень. Жорстких строків отут немає, але чим раніше провести цю роботу, тим могутнішими виходять нові рослини.

Відводок укладають у канаву глибиною 15-20 см і засипають землею, виводячи назовні 2-3 верхні бруньки. У цьому ж сезоні з відводка можна зняти кілька повноцінних грон. А щоб корені на прикопаній ділянці активно росли, лозу у декількох місцях кільцюють - прорізають кору гострим ножем. Але половину пагонів на відводку потрібно залишати без грон.

РОБОТА НАД ПОМИЛКАМИ

Помиляються ті, хто для відводка прикопує потужну однолітню лозу з сильними пасинками, або дворічний рукав з однолітніми лозами. У такому випадку коренева система у саджанця буде слабкою. Виправити помилку можна декількома способами:

- провести коротку обрізку відводка, залишивши 2-4 бруньки, і прибрати всі грона на відводку;

- збільшити довжину прикопаної лози. Можна не вдаватися до заглиблення лози, а прикопати надземний відрізок лози, використовуючи ящики, коробки, відра або інші ємкості без дна.

СТИМУЛЮЮЧИ КОРЕНІ

Буває, що кільцювання не допомагає і все одно на прикопаній лозі формується всього кілька слабких корінців, а відводок все живлення одержує від маткового куща. Щоб такого не траплялося, використовують різні прийоми:

- мульчування ґрунту над прикопаною лозою (можна прозорою плівкою);

- замість кільцювання - дряпання кори біля прикопаної лози;

- часті поливи і виконання двох-трьох підживлень «Кореневином»;

- краплинний полив.

ВІДВОДКИ ПО ГОРИЗОНТАЛІ

Якщо потрібно багато саджанців і чекати врожаю не хочеться, тоді спробуйте горизонтальні відводки. Вони робляться точно так само, тільки глибина канави не 15-20 см, а 5-6 см.

З кожної прикопаної лози виходить п’ять-вісім саджанців. Але плодоносити вони почнуть лише через рік після посадки. Щоб поліпшити якість саджанців і прискорити їхнє плодоносіння, необхідно вчасно позбутися від слабких.

Для цього траншейки регулярно поливають і, як тільки пагони досягають 15 см, видаляють найслабкіші з них, а інші підсапують пухким ґрунтом. Через місяць все повторюють знову.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6654 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс