Мангольд - вітаміни цілий рік

19 грудня 2012

Як багато у світі неусвідомленого та незвіданого. Ми звикли вживати в їжу приблизно десять видів овочів, у той момент, коли японці - більше ста. Ми також можемо різноманітити свої грядки всілякими новими рослинами. Поповнити список звичних для нашого городника рослин може мангольд, про який, на жаль, багато городників навіть не знають.

На відміну від столового буряка, у цього овочу в їжу вживаються листя і черешки. Причому листя ніжніші, ніж листя буряка. Використовувати листя можна у різних стравах, такі як супи, салати, голубці, а також вони добре асоціюються з щавлем до зеленого борщу. Черешки дуже смачно приготувати як кольорову капусту або спаржу, - обсмажуючи в сухарях з яйцем. На зиму їх можна заморожувати, висушувати або ж замаринувати.

Ця рослина не примхлива, буде рости де завгодно. Збирати врожай необхідно, зриваючи найрозвиненіші нижні 2-3 листа з однієї рослини. За період вегетації налічується таких 38-45 листів, які необхідно зривати в міру їхнього дозрівання. Мангольд зазвичай висівають у три етапи - у квітні, у червні та у серпні. І вже через півтора два місяці після посадки, можна збирати врожай.

Якщо висаджуєте у квітні, насіння повинно бути сухим, і зашпаровуємо їх на глибину 1-1,5 см. При наступних посівах насіння потрібно замочити і замульчувати торфом або землею. З кожної насінини виростає по кілька рослин, і коли сходи підростуть до 5-7 см, необхідно буде залишити один найдужчий паросток.

Щоб листя було завжди гарним і соковитим, необхідно один раз на 10-20 днів підживлювати рослини коров’яком або настоєм з трав і добре поливати. Якщо раптом трапляються заморозки, мангольд варто викопати і перенести у підвал. Найміцніші ми вибираємо для насіння, тим самим зрізавши у них листя на 1,5-3 см вище головки коренеплоду і залишаємо їх на зберігання у вологому піску. Інші коренеплоди закопуємо у такого ж виду ґрунт, у якому вони жили до викопування, і ще протягом 2 місяців насолоджуємося свіжими салатами, поповнюючи раціон вітамінами.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6233 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс