Що не любить виноград

14 листопада 2012

Виноград не любить ніяких сусідів. Але через брак вільної площі багато хто змушений вирощувати у міжряддях винограднику овочеві культури. Тому виноградарі виявляють велику цікавість до впливу різних культур на виноградні кущі.

ЧОМУ СУСІДИ ШКІДЛИВІ

Навіть якщо висаджують у міжряддях ранньостиглі овочеві культури - однаково вони не найкращим чином впливають на виноград: виносять живильні елементи, через що потрібно підвищувати дозування добрив. А більш часті поливи, які потрібні овочам, стимулюють розвиток росяних коренів на шкоду основним.

Перехід на росяні корені негативно позначається на зимівлі рослин: вони сильно страждають під час посухи. До того ж дощі можуть викликати розтріскування ягід. Все це веде до ослаблення кущів.

Близькість саду теж шкідлива, хоча його можна поливати в один і той же час із виноградником. Просто коренева система дерев проникає у зону коренів винограду, і між ними починається конкуренція. Це погано позначається на врожаї і тих, і інших. Та й затінення виноградних кущів вкрай небажане.

СЛАБОШКІДЛИВІ ТА МАРНІ

Якщо вже саджати щось у винограднику - так те, що є не дуже шкідливим для нього. Наприклад, зараз можна посадити озимий часник. Також майже не шкодять винограду цибуля, рання капуста, редис, кріп, горох, квасоля...

Не біда, якщо на чотириметровому віддаленні з північного боку виноград прикриють від вітрів яблуня, слива, черешня, абрикос. Від такого вітроломного захисту навіть користь буде.

Салат, петрушка, картопля - вважаються слабошкідливими. Це пов'язане з тим, що під них вносять багато добрив і часто рихлять ґрунт.

ЗОВСІМ НЕ ПРИЖИВУТЬСЯ

Щавель, хрін, помідори, кукурудза, соняшник і всілякі бур'яни вкрай шкідливі для винограду. Вони виносять багато живильних речовин і мають потужну кореневу систему, здатну гнітити виноград і погіршувати визрівання лоз.

Баклажан і перець не підходять у сусіди винограднику з іншої причини: поливати їх необхідно часто і до самого упору - до заморозків. Це категорично протипоказано винограду, а значить і саджати їх у міжряддя не можна.

Те ж відноситься і до огірків. Хоча є садівники, які їх вирощують разом і навіть на одних шпалерах. Рятує при такому сусідстві виноград тільки те, що огірки швидко гинуть від хвороб і далі виноград сам по собі росте без «ущільнювача». А по-іншому і не виходить - виноградник необхідно обприскувати від хвороб і шкідників, на огірках же висять плоди. У результаті чимось доведеться жертвувати, а то й обома відразу.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9762 Подобається: 0 | Не подобається: 1  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс