Помилки при вирощуванні саджанців винограду

7 листопада 2012

Розмножити виноград нескладно. Він настільки живучий, що живці приживаються, навіть якщо догляд за ними не ідеальний. Більше половини живців вкоріниться, якщо грубо не порушувати правила заготівлі лози та висадження її у шкілку.

РІЗАТИ ТІЛЬКИ ДОСПІЛЕ

Заготовлюючи живці, потрібно вибирати добре достиглу лозу. Оптимальна товщина її - трохи товще олівця. У достиглої лози краще брати середню частину. У нижній її частині бруньки погано розвинені, а у верхній - мало живильних речовин.

ЗБЕРІГАННЯ БЕЗ ГРИБКІВ

За час зберігання лоза у будь-якому разі втрачає дуже багато вологи. Тому краще її різати метрової довжини і ділити на живці тільки навесні. Так вони менше висушуються. Крім того перед закладкою на зберігання в льох або прикопуванням у землю лозу необхідно вимочити в холодній воді.

Вимочування триває зазвичай 2-3 доби. У принципі його можна закінчити, як тільки пучки потонуть, тобто наберуть достатньо вологи і опустяться на дно бочки. Також перед прикопуванням живці необхідно захистити від цвілі та грибків. Зазвичай для цих цілей використовують залізний купорос. Але щоб вічка не обпалити, краще обробити «Фундазолом» - 10-20 г на 10 л води.

У ПІСКУ АБО ЗЕМЛІ

Можна закопати живці в землю. Це найпростіший і безпроблемний спосіб. Бруньки витримують 18-25-градусні морози, тобто на глибині 25 см вони будуть у цілковитій безпеці перезимують до весни.

Єдина проблема при ґрунтовому зберіганні - гнилі. Бруньки можуть зопріти, а лоза постраждати. Щоб цього не допустити, можна зберігати лозу в підвалі або льосі. Але там доведеться тримати температуру близько нуля. Та й самі живці помістити в штабель, пересипавши піском. Після цього пильнуйте, щоб не переволожити його і не пересушити. Тому починаючі садівники частіше прикопують живці на ділянці в землю.

ЗНОВУ ЗАМОЧИТИ?

Який би спосіб зберігання не обрали - рідко вдається витримувати необхідні умови, а тому живці навесні знову необхідно вимочувати. Добре збережені - 1-3 дні, а сильно пересушені реанімують 4-5 діб і навіть 7! Але після цього обов'язково перевіряють зрізами. Якщо на зрізі черешок зелений - значить все в порядку. Якщо ж колір жовтий, коричневий або чорний, значить можна такі живці викинути.

Крім цього перед вимочуванням їх повторно оброблюють розчином «Фундазолу», щоб знешкодити цвіль і гнильні грибки. Деякі виноградарі замість цього воліють просто занурити живці на добу у слабкий розчин марганцівки.

РУШИЛИ В РІСТ, А КОРЕНІВ НЕМАЄ...

Може бути кілька невдалих вкорінень. Наприклад, буває, що корені рушили в ріст, а вічка не пробудилися або пробудилися і засохли. Це відбувається через сухість повітря. Зазвичай таке явище можна спостерігати при вкоріненні у квартирі або у посушливу весну. Повітря сухе, і надземна частина живця висушується, вічка не рушають у ріст і гинуть. Тому за технологією живці засипають земляним валиком вище верхньої бруньки на 1-3 см. І підтримують його в пухкому стані. Стандартний живець (25-35 см) з легкістю проб'є пагоном тонкий шар землі, і верхня брунька у нього не буде висушуватися.

Частіше зустрічається інший варіант - бруньки рушили в ріст, а коренів немає. У результаті пагін засихає і живець гине. У багатьох випадках винуватий сорт. Одні сорти легше вкорінюються, інші - сутужніше, в одних бруньки швидше пробуджуються (Лора, Восторг) в інших повільніше (Кодрянка). Щоб корені гарантовано з'явилися, кінці живців обробляють стимуляторами. На жаль останні часто підроблюють, тому купуйте їх у надійних фірмах і взимку до посадки перевіряйте якість на черешках квасолі (вкорінюючи їх у склянках з водою).

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10735 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс