Попіл як добриво. Унікальні можливості попелу

24 жовтня 2012

Ось і підійшов до кінця черговий дачний сезон. Врожай зібраний, а на ділянках палають багаття з висохлих бур'янів, бадилля картоплі, стебел кукурудзи, соняшника, гілок.

Дачники поспішають очистити свої ділянки, позбутися від накопичених на рослинних залишках шкідників і хвороб, а заодно отримати цінне добриво - попіл.

У ЧОМУ УНІКАЛЬНІСТЬ

Цінність попелу як калійного добрива в тому, що він не містить хлору, а значить, його можна вносити під картоплю, перець, буряк, огірки, баклажани, а також полуницю, виноград, смородину, малину, сливу, аґрус. Навесні часник перший має потребу у підживленні. І попіл для цього - оптимальний варіант. У ньому є все, що потрібно, крім азоту, що викликає лише надлишковий ріст, провокуючи збільшення зеленої маси, а не формування цибулини. Для підживлення літрову банку попелу висипають у відро з водою (10 л), перемішують і виливають по 0,5 л під кожну рослину. Ще одна культура, якій протипоказаний азот, - пастернак. При достатку цього елемента його кореневища гілкуються (стають корявими).

ПОПІЛ - ЗАХИСНИК

Навесні, коли ми висаджуємо на грядку розсаду капусти, її (а також редис) атакує хрестоцвітна блішка. У цьому випадку завжди допомагає запилення рослин попелом. Через 1-2 тижні на хрестоцвітні нападає капустяна муха. Виліт шкідника відбувається у першій декаді травня. Самки відкладають яйця у ґрунт біля кореневої шийки. Через 7-10 днів з'являються личинки, які проникають у корені рослин, викликаючи їхню загибель. Для захисту, а також з профілактичною метою, при підготовці гряд під капусту, цибулю, огірки та томати замість мінерального добрива вносять попіл (350 г/кв.м).

Для обробок проти шкідників (капустяної та баштанної попелиці, капустяного кліща) найчастіше застосовують попільно-мильний настій: 3 кг просіянго попелу заливають 10 л горячої води і настоюють двоє діб. Потім проціджують і перед обприскуванням додають 40 г господарського мила. Обробляють ввечері.

КОРИСНІ ПОРАДИ

• Вносити попіл разом зі свіжим гноєм і перегноєм не можна. При цьому виділяється аміак, і рослина може постраждати.

• Не можна запилювати попелом мокрі рослини. У цьому випадку утворюється сильний луг, що ушкоджує листя.

• При внесенні попелу у посадкові лунки його потрібно обов'язково перемішувати з ґрунтом.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 19115 Подобається: 3 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс