Заготівля і зберігання живців

24 жовтня 2012

Тільки знання та уміле використання перещеплення різних плодових дерев завжди допомагає садівникові-городникові вирішити цілий ряд питань виникаючих при посадці та догляді за деревами.

Ситуації бувають різними. Наприклад, дерева занадто сильнорослі, що дають не високої смакової якості плоди, а також хворіють різними хворобами. Такі дерева просто необхідно перещепити, інакше велика ймовірність їхньої повної втрати. Прищеплювання дає відмінний результат. Так, через два-три роки щеплене дерево знову почне відмінно плодоносити.

Бувають ситуації, коли навколо хворого дерева починає рости густа коренева поросль. Її теж можна прищепити, давши прорости їй два-три роки. Через три-чотири роки така поросль почне плодоносити.

Для того, щоб саме щеплення виявилося успішним, варто заздалегідь заготовлювати для нього живці.

Багато зовнішніх факторів впливає на однолітні пагони, які можуть бути використані у якості живців. Це і сильні морози, і перевантаження врожаєм, і багато інших. У результаті підмерзлі або ушкоджені живці погано приживаються. Тому живці для прищеплювання плодових дерев варто готувати відразу після перших морозів. Виключенням можуть бути ті дерева, які відмінно пристосовані до великих морозів. З них живці можна заготовлювати навіть протягом зими і аж до набрякання бруньок. Самі живці потрібно зрізати на тому боці кореневої крони, що найбільше освітлена. Після їхнього зрізу необхідно відразу прикріпити до них бирки для обліку сорту за допомогою мідного дроту або синтетичного шпагату.

Краще місце для зберігання живців - це сніг. Попередньо їх варто зв'язати пучками. Сніг повинен бути насипаним на купу і присипаним тирсою, листями або дерев'яними щитами. Як тільки сніг починає танути, живці необхідно перенести у підвальне приміщення і поставити вертикально у заготовлений заздалегідь вологий пісок або тирсу. Також можна зберігати живці на балконі у поліетиленових мішках, попередньо насипавши у них сніг. При всіх способах зберігання бруньки на самих живцях до моменту щеплення повинні знаходитися у стані спокою.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7409 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс