Топ-5: найбільш солодкі овочі

24 жовтня 2012

Чим більше цукру, тим корисніше овочі. Таке твердження є не цілком правильним, хоча закономірність існує. Чим далі на схід, тим сухіший клімат, фрукти та овочі менш водянисті, більш солодкі та накопичують багато корисних для людини речовин. Покупці ж частіше віддають перевагу більш солодким не тільки фруктам, але й овочам. І не прогадують. Втім, багато хто сильно здивується, дізнавшись про найцукровішу п'ятірку овочів.

СОЛОДКА П'ЯТІРКА

Перше місце за накопиченням цукру займає гарбуз – до 32%. Майже стільки ж, скільки у кращих сортах винного винограду. На другому місці ще один дуже корисний овоч - часник, до 27%. Менше цукру у скорцонері (чорна морква) - до 21%, дині - до 17% і артишоку - до 15%.

Найменше «солодкості» у шпинаті та листовій селері - до 2%, зеленій цибулі, кропі, кресс-салаті - від 0,8% до 1,7%.

СОРТІВ СОЛОДШЕ НЕМАЄ

Зазвичай, найбільш солодкі сорти гарбуза вирощують в Азії. У нас теж є непогані. Так, Мускатний, Арбатський, Цукатний і Мармуровий належать до мускатних гарбузів і добирають вище 12% цукру. Смак поліпшує непоганий аромат м'якоті та безліч корисних речовин, що містяться у ній.

До 16% цукру накопичує сорт Волзький сірий 92. Правда, найкращі показники у більш сухому кліматі. Дуже смачні сорти Світанок і Дачниця з 12-14% цукру.

З динь як і раніше у нас солодше Колгоспниці немає. Дуже солодка диня Ананасна. Вона ж і найсоковитіша, а особливу пікантність надає рожевий колір м'якоті. Дуже солодкий сорт

Але найбільш смачним у світі вважають сорт дині Ожжен - дійсно, дуже смачний, хоча і з незвичайним зовнішнім виглядом (зелена диня з перетяжками, при поспіванні жовтіє). Її плоди потрібно захищати від сонця, інакше пригорить – бо має дуже тонку та ніжну шкірочку.

У часнику ж солодкості ми зовсім не відчуваємо. А все тому, що смак має дуже пекучий. Від сорту ступінь солодкості не залежить, кожний вибирає на свій смак. Якщо ж хочете найбільш врожайний і великий часник вирощувати - саджайте новий сорт Олексіївський.

При бажанні можна спробувати нові напівгострі сорти - Сиріус і Цезар. Хто їх дегустував, хвалив оригінальний приємний смак новинок.

НЕ СОРТОМ ЄДИНИМ

Дістати насіння найбільш солодких сортів - це лише півсправи. Багато чого залежить ще від ґрунту, добрива, прийомів догляду і умов клімату. У вологі та холодні роки всі овочі слабкіше накопичують цукри, і отут нічого зробити не можна. Зате у сприятливі роки важливо не упустити можливість виростити високоякісні овочі.

Смачніше всього плоди вдаються, якщо висівати якісне насіння, дотримуватися рекомендованих схем висадження і вчасно боротися зі шкідниками та хворобами. Підвищують цукристість, опудрюючи насіння перед висівом мікродобривами або замочуючи у слабких їхніх розчинах.

Сильно впливають на якість врожаю мікродобрива, особливо бор, молібден і мідь. На жаль, їхня дія обмежена порівняно невеликим колом овочів:

Бор поліпшує смак ріпчастої цибулі, помідорів і моркви;

Молібден - салату, гороху та помідорів;

Мідь - салату та моркви;

Цинк - капусти та цибулі;

Марганець - капусти, цибулі, помідорів і моркви;

Кобальт - помідорів, білокачанної і салатної капусти.

Ще помічено, що доопилення овочів (у першу чергу помідорів) теж поліпшує їхні смакові якості.

ЯК ДОДАТИ СОЛОДКОСТІ

Смакові якості та вміст корисних речовин підвищуються, якщо спільно застосовувати органічні та мінеральні добрива. Взагалі, всупереч упередження до «хімії», вирішальне значення для накопичення цукрів мають мінеральні добрива.

Солодшими стануть помідори, якщо їх частіше підживлювати калійними добривами.

Підвищені дози фосфору поліпшують якість і цукристість качанного салату та капусти.

Помірне внесення азотних добрив позитивно позначиться на смаку огірків.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 17726 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс