Листопад: ще попрацюємо

31 жовтня 2012

Так, веселощів у садівника в листопаді не додається. Погода кепська, сутеніє рано, і роботи всі якісь невеселі: завершення, згортання, консервація. Плодів-овочів у саду-городі вже не залишилося. Хіба що найпізніша капуста чекає своєї години. Її збирають після заморозків.

У квітниках, нарешті, укривають все, що необхідно - далі тягнути нікуди. Якщо земля не замерзла і погода дозволяє поратися, можна встигнути під зиму посіяти і літники, і багатолітники. Для тих, хто не хоче займатися стратифікацією, відмірюючи місяці та градуси, і не встигає сіяти навесні, це найбільш зручний спосіб. Нехай рослина розвивається відповідно до ритмів природи. Хоча штучно створюючи умови, можна прискорити процес, наприклад проростити півонії.

Останній шанс отримують ті, хто ще не обв'язав стовбури для захисту від зайців і мишей. Тепер вже точно можна побілити дерева. Або залишити все-таки це заняття на ранню весну?

З другої половини місяця до сильних морозів час заготовлювати живці для весняного щеплення плодових, хоча багато хто робить це наприкінці зими, сполучаючи з обрізкою - навіщо гілкам пропадати. Якщо зрізати зараз, то живці будуть здоровими, але виникне проблема зберігання їх взимку. Зрізуючи ближче до весни, ризикуємо одержати підморожений матеріал. Є у ранньої заготівлі ще один мінус - страждання маточників. У абрикосів, наприклад, можливе витікання камеді. Але ми все-таки за перший варіант.

Отже, для заготівлі з середньої та верхньої частин крони вибирають потужні здорові і добре вистиглі пагони поточного року довжиною 15-60 см. Вовчки, незважаючи на привабливість, не годяться. Для зберігання в льосі або холодильнику пагони щільно загортають у пластиковий пакет. Взимку їх періодично перевіряють і провітрюють, щоб не запліснявіли. Іноді загортають у вологу ганчірку або пересипають тирсою, але це чревате підпріванням і раннім розпусканням бруньок. Підсушування живців є менш небезпечним, у цьому випадку перед щепленням їх, попередньо обновивши зрізи, замочують на три дні в чистій холодній воді. Але найкраще закласти відразу під сніг без пакета, тільки пересипавши тирсою. Шар снігу повинен бути не менш 50 см, та ще й бажано засипати його зверху соломою або тією ж тирсою, щоб живці не підмерзли.

Однак занадто ненадійними стали наші зими: то снігу до січня не дочекаєшся, то відлига, то мороз вдарить. Тому радять пучки живців засипати мокрою тирсою на морозі (от жах!) і з цим намороженим шаром (15-20 см товщиною) засипати сухою тирсою (ще 30-40 см), накрити плівкою і, нарешті, снігом.

Але скільки людей, стільки й думок. Рекомендацій, у тому числі і суперечливих, вистачає. Особливо у людей з досвідом, отриманим у конкретних умовах саду, з його сортами та культурами, так що необхідно випробовувати різні варіанти заготівлі та зберігання.

А за вікном то дощ, то сніг, а то й мороз вдарить. Тому треба подбати про схоронність водопроводу: злити воду з труб, прибрати шланги, насоси. Якщо на ділянці є великі ємкості з водою, то для того, щоб вони не перемерзли можна пустити у воду надувний м'яч або пластикові пляшки з вантажем (одну на 1 кв.м).

Очистивши і просушивши, прибирають у сарай вірний садовий інструмент, непотрібні більше агрегати змазують мастилом. Закривають наглухо теплиці, а під кінець - і садові будиночки. Для багатьох садівників сезон закінчений, і вони прощаються з садом до весни.

Варто згадати і про пернатих друзів. Пора вже готувати годівниці: птахи все ближче прибиваються до житла та саду. Тут концентруються як місцеві жителі, так і хвилі міграції з півночі: снігурі, повзики і вся видова розмаїтість синиць. Народним розкладом для їхнього прильоту виділений спеціальний день - Синиччин (12 листопада). Але птахи розкладів не дотримуються і з розпачливим дзенькотом мотаються у нашому саду вже з вересня.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 5961 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс