Як вибрати карликовий саджанець

17 жовтня 2012

Карликових сортів не існує. Невеликого зросту від дерев домагаються, прищеплюючи їх на карликові підщепи. На ринках такі саджанці - досить велика рідкість з ряду причин.

РІДКІСНИЙ КАРЛИК

Карликових саджанців мало, тому що використовується в основному карликова підщепа М 9. Виведена вона у Європі, де клімат більше м'який. З недоліків - низька морозостійкість і недостатня посухостійкість.

Дерева на такій підщепі в північних регіонах моментально вимерзають. Трапляється подібне і на Півдні, але вже рідше. В основному тут проблема через посуху.

Те ж стосується і маткових посадок цієї підщепи. Тому частіше вдаються не до карликової підщепи, а до інтеркалярної вставки.

ПЛЮСИ ТА МІНУСИ ВСТАВКИ

Інтеркалярна вставка - це коли на звичайну сильнорослу або середньорослу підщепу прищеплюють спочатку живець М 9 і на його верхівку - бруньку або живець культурного сорту.

Робота подвійна, але яблуня дуже добре приживається, і невдачі - велика рідкість. Зате вдається сполучити засухостійку підщепу з карликовим живцем. Корені поводяться як завжди, роблячи саджанець досить невибагливим. А верх відрізняється стриманим ростом і більшими плодами.

Заодно і економія маточнику М 9 - не потрібно вирощувати карликові підщепи, достатньо нарізати живців. Ось тільки морозів такий саджанець-франкенштейн боїться ще сильніше. Якщо звичайне щеплення взимку заховане під снігом, то вставка однозначно вище нього. А з огляду на її низьку морозостійкість, потрібно вжити заходів для утеплення на зиму «слабкої ланки».

Спандон, лутрасил, обв'язка очеретом або просто замазка глиною з добавкою коров’яку - згодиться все. І лише на четвертий-п'ятий рік можна послабити пильність.

КОМУ КАРЛИКИ НЕ ПІДІЙДУТЬ

Карликовий сад дуже гарний - дерева невисокі, об'єми крон невеликі. Саджанці рано вступають у плодоносіння (на другий-третій рік) і щорічно плодоносять, даючи високі врожаї. Вирощувати їх можна на ґрунтах з близькими ґрунтовими водами.

Але і доглядати за таким садом необхідно відповідно: частіше поливати та підживлювати, значно збільшити дози добрив: коренева система карликів слабка і поверхнева. А значить - ніякого залудіння та задернення в саду! Тим більше не можна допускати появи бур'янів.

Зовсім не підходять для карликового саду легкі та піщані ґрунти, а також торфовища та інші бідні ґрунти.

КАРЛИК, ТА НЕ ТОЙ

Дуже часто на ринках під виглядом карликів продають дику поросль або карликову дичку, не щеплену культурним сортом або на якому щеплення загинуло. Відрізнити новачкові подібний матеріал складно. Потрібно оглянути місце «щеплення», і якщо колір кори біля підщепи та привою однаковий, - «купуватися» не варто.

Гілочки на саджанцях закінчуються великими бруньками. А на дичках гілочок багато, і вони гострі, як колючки. Коренева система у яблуні та груші на сильнорослій підщепі (з насіння) - стрижнева, з яскраво вираженим головним коренем.

КОЛОНА НЕ КАРЛИК

Не варто плутати карликові дерева з колоновидними. Карлик у молодому віці виглядає як звичайне дерево, тільки з мичкуватою кореневою системою. Різниця проявляється потім, коли в 10-літньому віці карлик виявиться у два рази нижчим середньорослого дерева.

Колону ж відрізняють за потужними пагонами з укороченими міжвузлями. Теоретично, у неї не повинно бути бічних гілок. Але через щорічне підмерзання верхівкової бруньки вони можуть з'явитися.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10560 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс