Як доглядати за пізньою капустою

10 жовтня 2012

При правильному зберіганні пізня капуста може долежати до нового врожаю. Справа за малим, потрібно постаратися виростити качани як можна крупнішими і не дати їх з'їсти шкідникам.

Особливо сильно вплинути на врожайність можна під час наливу качанів. Тобто у вересні-жовтні. Взагалі поспішати зі збиранням не варто. Чим довше врожай на корені, тим вагомішими будуть качани.

Збирання проводять відразу в один прийом перед настанням заморозків. Головне - не дати капусті підмерзнути - потрапивши під заморозки вони довго не зберігаються. Хоча, якщо підмерзлій капусті дати на корені розмерзнутися, її можна тримати біля місяця або відправити на квашення. Важливо до самого збирання стежити, щоб рослинам вистачало вологи, особливо коли стоять сухі дні. Але за пару тижнів перед збиранням поливи скорочують.

Появу шкідників можна частково попередити, знищуючи бур'яни і рихлячи ґрунт. І лише побачивши перші екземпляри на листях, приступають до обприскувань. Перед збиранням препарати використовувати не бажано. Замінити їх можуть відвари тютюну, часнику, цибулі або настій бадилля помідорів і картоплі.

При перепаді вологості качани можуть розтріскуватися. З гібридами, призначеними на зберігання, таке трапляється рідко, а от з універсальними сортами буває. Охороняють врожай підривом коренів - кілька разів нахиливши рослини до землі.

На зберігання капусту зрізують з 4-5-сантиметровим качаном і парочкою зелених листів, що прикривають качан. Так вона пролежить у підвалі при -1…+1°С до березня. Довше всього зберігають найбільш щільні качани, вони і смак без гіркоти здобувають тільки через 2-3 місяці.

Стелажі для капусти влаштовують не вище 1 м від рівня підлоги. Там для них утворюються оптимальні вологість і температура. Якщо обпилити верхнє листя вапном, то гниль вкрай рідко відвідає ваші запаси.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7376 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс