Фізаліс: як зібрати, зберегти і приготувати

3 жовтня 2012

Завдяки вмісту пектинових речовин і збалансованому співвідношенню кислоти та цукрів стиглі плоди фізаліса вважаються цінним дієтичним продуктом. Ми розкажемо, як зібрати, зберегти і приготувати врожай цього овочу, розповсюдженого поки менше, ніж він того заслуговує.

Дозрівають плоди фізаліса залежно від сорту через 80-100 днів після посіву. Першими поспівають нижні. Їх можна збирати, як тільки ягоди придбають характерне для сорту забарвлення, а чохли почнуть світлішати і підсихати. Дозрілі плоди фізаліса обпадають на землю і у суху погоду можуть пролежати там, не псуючись, 7-10 днів. Як правило, збирають фізаліс поступово, приблизно раз на тиждень: спочатку опалі та дозрілі плоди, а потім - добре розвинені зелені. Головне - встигнути зі збором плодів до заморозків, оскільки підморожені плоди погано зберігаються. Не варто збирати плоди після дощу або поки не висохла роса. Якщо іншого вибору немає, то перед тим, як укладати фізаліс на зберігання, ягоди необхідно обов'язково просушити.

Фізаліс, зібраний у суху сонячну погоду, зберігається краще. Щоб фізаліс менше псувався при зберіганні, намагайтеся не ушкоджувати ягоди при збиранні. Неушкоджені плоди краще зберігають речовини, які і визначають смак і аромат кожного сорту.

Зберігати фізаліс найкраще в сухому прохолодному приміщенні, у невеликих коробках з вентиляційними отворами або ґратчастих ящиках, що вміщують не більше 3 кг ягід. При температурі +12-14°C стиглі плоди лежать 1-2 місяці. Недостигі, але здорові плоди фізаліса можуть зберігатися довше, іноді до весни. При більш високій температурі плоди швидше дозрівають і швидше псуються: при температурі +25-30°C на дозрівання йде 1-2 тижні. Увесь час зберігання фізаліс необхідно регулярно переглядати, вибираючи стиглі плоди і викидаючи ті, що зіпсувалися.

Плоди фізаліса вживають як у свіжому, так і консервованому вигляді. Їх можна використовувати при готуванні різних страв у сполученні з паприкою, томатами та коріандром; мармеладу, варення, джему, цукерок, цукатів, а також для прикраси тортів і тістечок.

В «солодких» цілях використовують, головним чином, ягідний фізаліс. Він підходить для приготування варення, повидла, джемів, цукатів, компотів, киселів. Його можна висушити і використовувати замість ізюму. На відміну від овочевого фізаліса плоди ягідного перед вживанням не вимагають бланширування, оскільки не мають клейкої речовини на ягодах.

Плоди овочевого фізаліса додають до перших страв і широко використовують для консервування. Їх можна солити і маринувати, як огірки або помідори, а також додавати до огірків, помідорів і капусти при консервуванні. Для кращого просолювання плоди наколюють. Втім, з овочевого фізаліса також можна зварити варення або зробити цукати. Але, який би рецепт ви не вибрали, перед готуванням ягоди овочевого фізаліса доведеться 2-3 хвилини бланширувати в окропі, щоб видалити з них клейкі та воскоподібні речовини. Крім того, така обробка позбавить ягоди від неприємного запаху та гіркуватого присмаку.

ФІЗАЛИС СОЛОНИЙ

Фізаліс - 1 кг; кріп - 30 г, корінь хрону - 4 г, часник - 3 г, червоний стручковий перець - 1 г, сіль - 60 г, вода - 1 л.

Можна додавати листя чорної смородини, естрагон, базилік, м'яту, петрушку, селеру з розрахунку не більше 50 г ароматичних пряностей на 1 кг фізаліса.

Підготовлені стиглі плоди разом із пряностями укласти в банки. Залити розсолом (на 1 л води 60 г солі). Банки накрити чистою тканиною і залишити для бродіння на 7-10 днів при кімнатній температурі. Цвіль, що з'являється під час бродіння, знімайте. Коли розсіл стане кислим на смак, злити, прокип'ятити, залити назад у банки і закупорити. Закупорені банки зберігати у підвалі або холодильнику.

ФІЗАЛІС МАРИНОВАНИЙ

Фізаліс овочевий - 1 кг, для маринаду: на 1 л води - 50 г цукру, 40 г солі, 10 г 80%-вої оцтової кислоти, щіпка кориці, 5-8 бутонів гвоздики, 4 горошини запашного перцю, лавровий лист.

Стиглі плоди фізаліса опустити в киплячу воду на 1 хвилину, потім остудити і щільно укласти у стерилізовані банки місткістю 0,5 л. Залити гарячим маринадним заливанням. Прикрити прокип'яченою кришкою і стерилізувати 10 хвилин від моменту закипання води в каструлі. Потім закупорити, перевернути догори дном, накрити рушником і витримати так до повного остигання. Продукт готовий до вживання через місяць. Зберігати можна при кімнатній температурі.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 14908 Подобається: 2 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс