Догляд за штамбом

3 жовтня 2012

Взимку та ранньою весною (лютий, березень) плодовим деревам значного збитку наносять раптові потепління та різкі перепади температур протягом доби.

Внаслідок цього на штамбах і кістякових гілках поблизу розвилок ушкоджується кора і утворюються, так звані, опіки та морозобоїни. Для попередження цього пізньою осінню штамби та нижню частину кістякових гілок білять густим вапняним розчином, у який додають клейкі речовини (на 10 л вапняного розчину 100 г столярного клею чи казеїну або 200 г борошняного клейстеру). Ще використовують розчин мідного купоросу - на 10 л води 300 г мідного купоросу.

Частіше штамби молодих дерев (віком до 5 років), особливо яблуні, ушкоджують зайці та миші. Щоб захистити штамби від ушкоджень зайцями, навколо стовбура дерева встановлюють синтетичні обгортки. Якщо таких матеріалів немає, восени штамби дерев обв'язують хвойними гілками або обгортають щільним папером з невеликими дірочками. Не слід обв'язувати штамби дерев соломою, стеблами кукурудзи, відходами льону (клоччя), оскільки такий матеріал приваблює до дерев мишей, і, як наслідок, вони обгризають кору на штамбах. Щоб миші не ушкодили кору на штамбах, біля дерев розкладають по одній пластмасовій або металевій трубі (довжиною 20 см, діаметром 6-8 см), у яку закладають зерно пшениці або насіння гарбуза чи соняшника, що отруєні фосфідом цинку (4 г на 100 г принади). Трубку з одного боку закривають ганчіркою або травою. Якщо зайці або миші частково погризли штамби, ушкоджені місця замазують садовим варом. При кільцевому ушкодженні штамбів мишами садівники застосовують щеплення містком.

Досить часто у дерев нижче місця щеплення з підщеп відростають пагони, які варто вирізати гострим ножем біля самої основи, не залишаючи шипів.

З віком на штамбах або кістякових гілках дерев можуть з'являтися дупла - їх ретельно зачищають до здорового місця, дезінфікують 3%-вим розчином залізного купоросу і, наповнивши їх щебенями, битою цеглою, гравієм, замазують це місце цементом з піском.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6647 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс