Позбуваємося від ос на винограднику

5 вересня 2012

Часто багато садівників скаржаться на те, що оси знищують виноград. Люди намагаються з ними боротися, але ця боротьба або малоефективна (підвішують різні пляшки із сиропом біля грон, роблять пастки), або занадто працевитратна (шиють різного роду мішечки, надягають їх на кожне гроно і т.д.). А якщо з осами не боротися взагалі, то можна втратити і весь врожай.

Зазвичай для боротьби з осами радять робити пастки із пластикової пляшки, верхня частина якої відрізається і вставляється у переверненому вигляді як лійка у циліндр, що вийшов. У неї наливають що-небудь солодке (цукровий сироп або варення з водою, медом і т.д.). Оси залазять у цю пастку, а вибратися назад не можуть, там і гинуть. Тому ці пастки доводиться часто чистити, що не дуже зручно.

Або ще радять знищувати осині гнізда. Добре, якщо зможеш їх знайти, знаєш, як їх знищити та можеш легко до них добратися. А якщо ці гнізда розташовані на великій висоті або у важкодоступному місці? Та і взагалі це небезпечно, можна отримати численні укуси від ос.

А хотілося б використати такий метод боротьби, що був би і ефективним, і віднімав би мінімум часу.

Існує спосіб боротьби з осами, що захищає не тільки виноградник, але і знищує всіх ос в окрузі. У чому ж він полягає?

Коли наступає час дозрівання винограду, у різних місцях винограднику розвішують половинки пластикових пляшок (розрізають пляшку навпіл, верхню частину викидають, а нижню підв'язують до дроту на шпалерах). У ці половинки пляшок наливають солодкий сироп. І тепер найголовніше: у цей сироп обов'язково додають який-небудь інсектицид, призначений для боротьби з гусеницями плодових дерев. А для того, щоб осам було зручно добратися до сиропу, у ці половинки пляшок вставляють кілька паличок, по яких оси спускаються до сиропу. Все. Тепер догляд полягає тільки в періодичному доливі сиропу у ці пластикові баночки. Чистити їх немає необхідності, тому що оси гинуть не відразу, а після того, як нап'ються сиропу і полетять.

Є ще кілька способів, якими ми хочемо поділитися.

1. Обприскувати таким сиропом будь-яку рослинність біля винограднику. Завдяки наявності цукру в сиропі, він прилипає до листя будь-якої рослини і приваблює ос. А завдяки наявності інсектициду, оси, наївшись такого сиропу, гинуть.

2. Замість сиропу можна розкладати в банки шматочки переспілих овочів і фруктів (дині, кавуни, груші, сливи та ін.), попередньо оброблених яким-небудь інсектицидом. Такі ж отруєні шматочки овочів і фруктів можна просто розкладати у саду в місцях, недоступних для свій-ських тварин.

3. У якості відлякуючої речовини можна використовувати так званий «Рідкий дим», що застосовується при копченні м'яса та м'ясопродуктів. Ефект відлякування заснований на тому, що комахи уникають тих місць, де є запах диму.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 8045 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс