Вирощуємо персик з кісточки

12 вересня 2012

Персик - культура самоплідна, тому гарний врожай можна одержувати, маючи всього одне-єдине дерево. Хоча для страховки краще мати парочку персиків. Тоді врожаї будуть значно вищими.

Розмножити їх зовсім не складно - можна посадити готовий саджанець, але на практиці витрачати гроші на більше ніж один саджанець особливого сенсу немає. Культурні персики не відрізняються зимостійкістю, і буде шкода, коли вони всі разом вимерзнуть.

Краще виростити персики з кісточок, які будуть більш зимостійкими та добре пристосованими до ваших ґрунтово-кліматичних умов. Нехай плоди у них і будуть гіршими.

Найбільш надійний спосіб посіву - посадити кісточки під зиму. Найчастіше сіянці успадкують більшість ознак культурного сорту. Але плодоносити вони починають на пару років пізніше, ніж саджанці.

Саджають свіжовийняті із плодів кісточки. Додатково їх обробляти або розщеплювати шкірку не варто. За зиму вони пройдуть цикл замерзань-відтавань і навесні дружно зійдуть. Головне - саджати кісточки на глибину не менше 8-10 см і не більше 15 см.

Гарний спосіб роздобути стійкі до зимових морозів персики з гарними плодами - прищепивши найбільш великі та смачні персики від сусідів у себе в саду. Такі привої, що пройшли випробування на інших ділянках, будуть добре плодоносити і у вас.

Зазвичай щеплення проводять улітку за допомогою окулірування (червень-липень). Підходящі підщепи для таких щеплень - абрикоси, алича, слива, сіянці персиків.

Утримайтеся від використання сіянців мигдалю як підщепи. Така підщепа послабляє зимостійкість привою. Що, швидше за все, і є основною причиною масового вимерзання покупних персиків.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 14393 Подобається: 1 | Не подобається: 1  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс